ANA CLAUDIA ŢAPARDEL, EUROPARLAMENTAR: "Mi-aş dori ca femeile să fie incluse în manuale"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 27 aprilie 2017

"Mi-aş dori ca femeile să fie incluse în manuale"

Egalitatea de gen este o condiţie necesară pentru dezvoltarea unor societăţi, consideră europarlamentarul Ana Claudia Ţapardel. Domnia sa a transmis, în cadrul unui mesaj video, că, "în România, afacerile, sportul şi chiar politica nu mai constituie terenul de joacă al bărbaţilor", femeile reuşind discret, dar sigur să se impună prin ambiţie şi profesionalism: "Fie în sectorul public, fie în cel privat, doamnele din ţara noastră aduc plus valoare".

Doamna Ţapardel a adăugat: "Cred că, în România, avem din ce în ce mai multe exemple de femei puternice şi creative, care se dovedesc capabile să conducă o afacere de succes. De la an la an, rolul femeii în societatea românească începe să fie apreciat la adevărata lui valoare, dovada fiind inclusiv prezenţa acestora în topul companiilor de succes sau chiar în Guvern".

Statutul femeii este o temă ce capătă amploare în contextul european şi este foarte necesar să abordăm acest aspect şi în România, unde persistă o lipsă de încredere în aptitudinile femeilor şi în capacitatea lor de a conduce afaceri şi comunităţi, a avertizat Ana Ţapardel, precizând: "M-am preocupat încă de la începutul mandatului meu de promovarea femeilor, mai ales în domenii în care ascensiunea lor profesională nu este foarte uşoară. Am observat că, la nivel european, există diferenţe culturale cu impact puternic asupra modului în care definim rolul femeii în societate".

În plan politic, avem state importante conduse de femei, dar şi ţări care nu au avut niciodată doamne în funcţia de preşedinte sau în cea de premier, a atras atenţia europarlamentarul, menţionând că, în timp ce Islanda a decis, recent, că este ilegal ca o femeie să fie remunerată mai puţin decât un bărbat pentru aceeaşi muncă depusă, Rusia încearcă să legalizeze violenţa domestică: "Ne aflăm în faţa unui tablou extrem de nuanţat, deşi egalitatea dintre femei şi bărbaţi este una dintre valorile de bază ale UE".

În acest context, doamna Ţapardel consideră că, în primul rând, trebuie asigurată o educaţie de calitate tuturor femeilor. În România, accesul femeilor la educaţie a însemnat un şir de bătălii cu rezultate mixte, evidenţiază domnia sa, care spune că şi-ar dori ca femeile să fie incluse în manuale.

Europarlamentarul a mai spus: "Trebuie să combatem prejudecăţile şi stereotipurile cu privire la diferenţele dintre sexe. Câţi dintre noi nu au auzit următoarele expresii: «Rozul este pentru fete», «Plângi ca o fată», «Asta este treabă de băieţi»? Complexul de inferioritate pe care îl au multe femei este binecunoscut şi de multe ori el este cultivat din copilărie. Din această cauză, femeile devin mai reticente când trebuie să aplice pentru jobul dorit, pentru joburi bine plătite sau pentru joburi de conducere". Această situaţie conduce la pierderi inclusiv pentru societate, conform Anei Ţapardel.

Domnia sa a povestit: "Recent, am ascultat cu oroare, în Parlamentul European, opinia unui eurodeputat care a spus că femeile nu merită să fie plătite la fel ca bărbaţii. În schimb, mă bucur că acesta a fost sancţionat de legislativul european şi mi-aş dori ca aceste derapaje să fie sancţionate inclusiv în spaţiul public românesc".

Echilibrul între viaţa privată şi cea profesională trebuie încurajate, iar responsabilităţile în familie trebuie împărţite. De asemenea, este nevoie de implementarea unor bune practici la nivel european, cum ar fi concediul de paternitate cu durată flexibilă şi bine plătit.

"Noi, femeile, ne putem întâlni zilnic să vorbim despre ceea ce dorim, dar dacă nu sunt chiar bărbaţii cei care iau parte la discuţie şi nu acceptă că egalitatea de gen îi priveşte şi pe ei, atunci nu vom schimba niciodată statutul femeii", a atras atenţia doamna Ţapardel.

Domnia sa face demersuri pentru susţinerea acordării de joburi femeilor în sectorul transporturilor, unde sunt doamne care lucrează, spre exemplu, ca piloţi de avion, dar care întâmpină o serie de probleme doar pentru faptul că sunt femei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb