ANAF pregăteşte implementarea mai multor măsuri şi funcţionalităţi, în 2022

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 noiembrie 2021

Mirela Călugăreanu, Preşedintele ANAF; Sursa foto: Twitter

Mirela Călugăreanu, Preşedintele ANAF; Sursa foto: Twitter

ANAF pregăteşte implementarea mai multor măsuri şi funcţionalităţi în 2022, de la Chat, la SAF-T, digitalizarea declaraţiilor, înfiinţarea Autorităţii Vamale Române, Big Data şi factura electronică, a afirmat, ieri, Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF, în cadrul unei conferinţe organizate de publicaţia cursdeguvernare.ro.

Călugăreanu a afirmat: "Am ajuns la un grad de depunere a declaraţiilor fiscale pentru persoanele juridice de 99%. Am reuşit să digitalizăm în acest an 51 de formulare şi declaraţii şi sunt perspective să finalizăm încă 61 de astfel de documente în primul semestru al anului 2022. Adică să digitalizăm toate formularele şi declaraţiile".

De asemenea, şefa ANAF a spus că lucrează împreună cu colegii din Ministerul Finanţelor la operaţionalizarea sistemului pe relaţia B2G - business to government - în privinţa facturii electronice.

Potrivit acesteia, a fost testat de curând serviciul de Chat. Acesta va fi lansat în sistem pilot până la finalul acestui an.

SAF-T - noii mari contribuabili vor avea ca termen luna iulie 2022

"Nu am reuşit să publicăm în luna octombrie cum ne-am propus lista marilor contribuabili şi am avut o oarecare întârziere. A fost de analizat mai bine decât în alte ocazii evoluţia cifrei de afaceri a contribuabililor în contextul pandemic", a mai spus Călugăreanu.

Aceasta a adăugat că, "având în vedere că am întârziat şi am intrat în luna noiembrie, am avut în vedere ca urmare a semnalelor pe care mediul de afaceri ni l-a dat, ca pentru noii mari contribuabili sistemul de declarare în SAF-T să devină obligatoriu începând cu luna iulie a anului 2022".

"Ca regulă generală, toţi contribuabilii care vor raporta au o perioadă de graţie de 6 luni pentru prima raportare, perioadă în care nu vor fi sancţionaţi", a precizat şefa ANAF.

Reînfiinţarea Autorităţii Vamale

Cu privire la reînfiinţarea Autorităţii Vamale, Călugăreanu a precizat că ANAF deja lucrează la partea "de bucătărie" a ceea ce înseamnă transpunerea actului normativ, respectiv a Legii privind înfiinţarea Autorităţii Vamale Române.

"Am avut în vedere susţinerea Vămii prin PNRR şi prin fondurile de care ANAF va beneficia: 70 milioane de euro sunt dedicate Vămii atât în ceea ce priveşte partea de informatizare, dar avem în vedere să rezolvăm şi problema scanerelor", a afirmat şefa ANAF.

Proiectul APIC - până la final de 2022 posibil să fie gata modulul de analiză de risc

Despre proiectul APIC - Administraţie Performantă prin Informaţie Consolidată - Călugăreanu a afirmat că în 2022 va începe lansarea procedurii de achiziţie publică în ceea ce priveşte Big Data şi implementarea APIC.

"Noi vedem proiectul APIC ca fiind unul modular în care să implementăm etapizat acest instrument. Ne-am bucura ca la finele anului 2022 să vă spunem că avem un modul de analiză de risc care să ne automatizeze în totalitate acest proces", a mai spus preşedintele ANAF.

Acest proiect presupune dezvoltarea unei platforme de tip Big Data - sistem informatic - care să permită gestionarea unui volum masiv de date analiză şi modelare şi care să realizeze în mod automat analiza de risc a contribuabililor.

Călugăreanu a mai spus că peste 4 ani ANAF va aduce venituri mai mari la buget cu cel puţin 2,5 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB) comparativ cu 2019 şi decalajul la TVA va fi redus cu 5 puncte procentuale.

De asemenea, potrivit planurilor ANAF, în 2022 vor fi conectate la sistemul IT al ANAF 450.000 de case de marcat după cele 150.000 din 2021.

"Anul 2022 va fi extrem de important şi de încărcat pentru ANAF deoarece marile proiecte de digitalizare vor fi începute", a spus Mirela Călugăreanu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb