Erste Group Bank AG, cea mai mare bancă din Aus-tria, ar putea să nu achite ajutorul primit de la stat, în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari), până cel puţin în 2012, au declarat 12 dintre cei 15 analişti chestionaţi de Bloomberg, potrivit Agerpres.
Erste, care este, de asemenea, a doua mare bancă în Estul Europei, nu şi-a îndeplinit obiectivul de a rambursa fondurile în trimestrul trei. Din cei 12 analişti care au declarat că nu se aşteaptă ca Erste să achite în acest an ajutorul primit de la stat, 10 au estimat că banii vor fi plătiţi anul viitor.
Băncile şi autorităţile de reglementare ar putea fi dornice să-şi păstreze capitalul din cauza înrăutăţirii crizei datoriilor, iar autorităţile iau în considerare salvarea sistemului bancar, susţin analiştii.
Raiffeisen Bank International AG, a treia mare bancă în Estul Europei, a anunţat că nu intenţionează să ramburseze acum banii primiţi de la stat. Şase analişti estimează că Raiffeisen va începe achitarea ajutorului de stat în 2012, iar şase analişti cred că rambursarea va avea loc chiar mai târziu.
"UE ar putea propune acţiuni coordonate de capitalizare a băncilor, şi în această situaţia creditorii austrieci nu pot categoric achita împrumuturile", a explicat Riccardo Rovere, analist la Mediobanca.
Erste a fost în 2009 prima bancă austriacă care a primit ajutor de stat, împreună cu 540 milioane de euro de la investitori privaţi. Directorul general al băncii, Andreas Treichl, a declarat în 29 iulie că a ajuns la o înţelegere cu Ministerul de Finanţe privind achitarea împrumutului de la stat şi aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare şi a Băncii Centrale a Austriei.
Rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) a Erste era de 8% la sfârşitul lui iunie, excluzând partea statului şi a investitorilor privaţi în capitalul participativ. Incluzând capitalul, indicele de adecvare a capitalului de rang I era de 9,5%. În cazul Raiffeisen, indicele de adecvare a capitalului de rang I era de 8,5%, inclusiv ajutorul de stat de 1,75 miliarde de euro.
"În absenţa unor pieţe stabile, prevenirea oricărei probleme legate de lichidităţi este principalul obiectiv iar capitalul de bază este principalul instrument de "marketing" pentru a accesa finanţarea integrală", a explicat Rovere.
În 27 septembrie, Michael Mauritz, purtător de cuvânt al Erste, a declarat că discuţiile cu Banca Centrală a Austriei sunt în des-făşurare. Vineri, Christian Gutlederer, purtător de cuvânt al Băncii Austriei a anunţat că instituţia nu a finalizat analiza.
Cele mai mari bănci austriece sunt Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi Bank Austria (Unicredit), cu o prezenţă puternică în România.