Analiştii: "BNR ar putea reduce dobânda cheie la 4% în şedinţa de la finalul lunii"

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 septembrie 2013

Analiştii: "BNR ar putea reduce dobânda cheie la 4% în şedinţa de la finalul lunii"

Un sfert dintre băncile din ţara noastră şi-au redus luna aceasta dobânzile la depozite

Specialiştii preconizează că Banca Naţională a României (BNR) va continua să scadă rata dobânzii de politică monetară cu încă 0,5 puncte procentuale, de la 4,5%, la 4%, în şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) al BNR pe probleme de politică monetară, care va avea loc pe 30 septembrie. Acest lucru ar putea conduce la diminuări succesive în rândul dobânzilor practicate de bănci la depozitele în lei, ne-au spus analiştii.

Instituţiile de credit au diminuat deja dobânzile la depozitele în lei, în ultimele două luni, de la reducerea în două trepte a dobânzii cheie de către BNR, de la 5,25% la 5% şi apoi la 4,5%.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, previziona, în urmă cu o lună, o reducere a ratei dobânzii de politică monetară cu încă 0,25 puncte procentuale până la sfârşitul anului. Ieri, domnia sa ne-a spus că această scădere ar putea fi chiar dublă de nivelul pe care îl estima la momentul respectiv, lucru care va conduce ca băncile să îşi diminueze la rândul lor dobânzile la depozite. Reprezentantul SSIF Broker ne-a declarat: "În ultima săptămână, pe piaţa interbancară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut foarte mult, iar raportul ROBID/overnight (n.r. dobânda la depozitele atrase pentru o zi) ar putea ajunge până la 1% la finele anului, în condiţiile în care, în august, atingea un minim record de 1,18%. Acest lucru mă face să cred că este foarte probabil ca BNR să reducă dobânda cheie, în şedinţa de la finalul lunii, cu încă 0,5 puncte procentuale, până la 4%. Cel puţin la nivelul depozitelor, dobânzile practicate de bănci sunt deja mici şi mă aştept să continuă să se reducă gradual în următoarele luni".

BCR aşteaptă în continuare ca dobânda cheie să ajungă la 4%, precum estima într-un raport şi la începutul lunii trecute, ne-a spus analistul şef al instituţiei de credit, Eugen Sinca, motiv pentru care domnia sa consideră că şi dobânzile la depozitele bancare vor cunoaşte o reducere, însă nu una amplă. Analistul şef al BCR ne-a declarat: "Susţinem în continuare previziunea pe care am făcut-o în august, şi anume că rata dobânzii de politică monetară va scădea până la 4%. Dobânzile la depozite vor cunoaşte la rândul lor o diminuare în următoarele luni, dar nu una amplă. Nu este exclus ca toamna aceasta sau, cel târziu, la începutul anului viitor, să se micşoreze rezervele minime obligatorii pentru lei. Acest lucru va pune cu siguranţă presiune pe dobânzile în lei".

O reducere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii cheie preconizează şi analistul financiar Dragoş Cabat, domnia sa fiind de părere că diminuările dobânzilor la depozitele în lei vor evolua în aceeaşi linie.

Luna septembrie este caracterizată de un fenomen al presiunii pe curs, ne-a spus analistul economic Aurelian Dochia, domnia sa fiind de părere că, din acest motiv, reducerea dobânzii cheie, dacă va fi discutată în şedinţa BNR, va fi de 0,25 puncte procentuale. Domnia sa ne-a declarat: "Este important să vedem cum va evolua cursul în următoarea perioadă. Inflaţia pare la un nivel normal, dar există presiune pe curs. Exista o probabilitate destul de mare ca Banca Centrală să reducă rata dobânzii de politică monetară cu circa 0,25 puncte procentuale, până la 4,25%. Cu toate acestea, nu dobânda cheie consider că este factorul care influenţează în mod special decizia băncilor de a-şi reduce dobânzile la depozite, ci mersul pieţelor financiare, atât la nivel local, cât şi internaţional".

Luna aceasta, unsprezece instituţii de credit din ţara noastră şi-au redus dobânzile practicate la depozitele cu scadenţa un an. Astfel, BCR şi-a diminuat dobânzile la un an de la 3,9% la 3,5%, Raiffeisen Bank de la 4,25% la 4,1%, OTP Bank de la 5,5% la 4,55%, Intesa Sanpaolo Bank de la 4,75% la 4,25%, Credit Agricole de la 4,8% la 4,3%, ING Bank de la 5% la 4,5%, Volksbank de la 5,75% la 4,75%, CEC Bank de la 4,8% la 4,4%, MKB Nexte Bank de la 5,85% la 5,35%, ATE Bank de la 5% la 4,75%, iar Piraeus Bank de la 5,3% la 5,2%.

La începutul lunii trecute, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara că diminuarea dobânzii cheie la 4,5% ar trebui să se reflecte în sistemul bancar începând de luna aceasta.

Mugur Isărescu a precizat, la momentul respectiv, că speră ca transmisia semnalului de reducere a dobânzii la cheie să fie mai rapidă decât în trecut în ceea ce priveşte ratele de dobândă pentru creditele în lei. Domnia sa declara: "Noi sperăm, nu aş spune că mă aştept. Speranţa este legată, în principal, de faptul că mai devreme sau mai târziu, eu sper să fie mai devreme, băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie mai multe de clienţi. Este sursa lor principală de câştig şi de evitare a unor situaţii mai dificile pentru ele, pentru bănci. Depinde cât de repede înţeleg şi ele şi vor acţiona pe plan intern, pentru ca această speranţă să devină o realitate".

CA al BNR a decis, pe 5 august, să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decât se aşteptau analiştii financiar bancari, care anticipau o scădere de 0,25 puncte procentuale. La începutul lunii iulie, BNR a redus dobânda cheie de la 5,25% pe an la 5%. Ultima şedinţă în care Banca Centrală a mai tăiat 0,5 puncte procentuale din dobânda cheie a fost în martie 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb