ANALIŞTII: Dobânzile mari la depozite îşi trăiesc ultimele zile

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2009

Dobânzile mari la depozite îşi trăiesc ultimele zile

O schimbare a trendului pe care evoluează dobânzile la depozitele în lei se va vedea în aproximativ o lună sau două, este de părere Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România. Domnia sa consideră că toate băncile comerciale vor începe să-şi limiteze dobânzile sau chiar să le reducă.

"Competiţia pentru resursele interne o să se mai prelungească numai până când pe piaţă or să apară semnale pozitive că lichiditatea pe lei devine suficientă şi că activitatea de creditare se reia", ne-a declarat domnul Cabat.

Domnia sa consideră că o bancă care oferă o dobândă de 15% pe an la un depozit cu scadenţa la o lună are, în mod clar, un deficit pe lei şi trebuie să şi-l acopere, dar nu are în mod neapărat şi probleme.

Dobânzile plătite de băncile comerciale pentru depozitele persoanelor fizice rămân ridicate, în ciuda faptului că, în ultima perioadă, au apărut semnale că unele instituţii ar fi dispuse să mai taie dobânda. Singurele reduceri de dobândă au fost realizate de Banca Transilvania, semn că instituţia nu mai aleargă după lichidităţile clienţilor, în timp ce celelalte bănci din piaţă şi-au păstrat dobânzile bonificate clienţilor la un nivel ridicat sau le-au mărit chiar şi cu peste 2 puncte procentuale.

Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko, consideră că această competiţie pe depozite se apropie de sfârşit, concomitent cu acţiunile Băncii Naţionale a României de a promova o relaxare a politicii monetare. Domnia sa vede o reducere a dobânzilor la depozite, dar şi a celor aferente creditelor.

"Din perspectiva ratei inflaţiei (n.r. rata inflaţiei martie 2008 - martie 2009 - 6,71%), dobânzile oferite de bănci la depozitele pe termen scurt în lei sunt foarte interesante, deoarece se ajunge la o dobândă reală de 8%", ne-a declarat domnul Crăciun.

În ultima lună, RBS România a majorat dobânda la depozitele în lei cu scadenţa la 30 de zile cu 2,25 puncte procentuale, la 12,25% pe an, Emporiki Bank a crescut dobânda cu 0,75 puncte procentuale, la 13% pe an, în timp ce Garanti Bank a operat o majorare de 0,25%, până la 14,25% pe an.

Primul pas ce trebuie să îl parcurgă un client când se decide să îşi facă un depozit este alegerea monedei. Leul se dovedeşte a fi cea mai avantajoasă monedă de plasare a banilor sub forma unui depozit, în această perioadă, comparativ cu principalele valute, chiar şi în condiţiile unei deprecieri accentuate a monedei naţionale, deoarece diferenţialul de dobândă între cele mai bune dobânzi pentru lei şi euro este de chiar opt puncte procentuale.

La o sumă de 10.000 de lei plasată într-un depozit la termen de o lună, câştigul ajunge la 125 de lei, dacă clientul alege banca ce oferă cel mai înalt nivel al dobânzii din piaţă - 15% pe an la Romanian International Bank.

În cazul în care optează pentru ING Bank România sau Alpha Bank România, care practică o dobândă de 14% pe an, clientul obţine după o lună încă 117 lei.

Dacă alege Banca Comercială Română, prima bancă din sistem după valoarea activelor, pentru plasarea sumei de 10.000 lei la o lună, atunci clientul primeşte 83 lei (dobânda fiind de 10% pe an).

Cea mai redusă dobândă la depozitele în lei cu scadenţa la o lună este oferită de BRD Groupe Société Générale, 6,75% pe an pentru suma luată în calcul, semn că instituţia are suficiente resurse financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb