Analiştii exclud un atac speculativ la leu

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 februarie 2010

Analiştii exclud un atac speculativ la leu

Volatilitatea monedei naţionale este la jumătate faţă de cea a monedelor din regiune

Cu toate că aprecierea puternică a leului a luat prin surprindere piaţa, analiştii spun că, spre deosebire de restul monedelor din regiune, volatilitatea istorică a leului este încă foarte redusă, aceştia excluzând astfel, ca scenariu, un atac speculativ.

"Sunt mai multe explicaţii pentru întărirea leului, însă în niciun caz nu putem vorbi de îmbunătăţirea spectaculoasă a fundamentelor economiei. Mai mult, mişcările pe care le vedem în aceste zile sunt relativ reduse ca dimensiune dacă ne uităm la alte monede din regiune, doar că li se acordă o importanţă foarte mare (la fel era şi când leul se deprecia)", ne-a explicat Alexandru Chidesciuc, economistul-şef ING Bank.

Cu toate acestea, potenţialul de creştere al economiei autohtone, net superior faţă de celelalte economii emergente din regiune, corecţia deficitului de cont curent şi reluarea programului de finanţare încheiat cu organismelele financiare internaţionale reprezintă fundamente puternice pentru întărirea leului, consideră Florian Libocor, preşedintele AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România).

"În plus, perspectivele sunt pozitive şi datorită îmbunătăţirii sentimentului investitorilor străini faţă de România", consideră domnul Libocor.

Şi ING Bank, care avea în general printre cele mai sceptice previziuni în privinţa leului, crede că aprecierea monedei ar putea continua, însă pe termen scurt."Dacă pe final de 2009 încă vorbeam de deprecierea leului faţă de euro pe fondul instabilităţii politice, la începutul anului am revizuit prognozele pentru a arăta întărirea leului până spre 4 lei/euro sau chiar sub acest nivel, însă doar temporar", ne-a mai spus domnul Chidesciuc.

Progozele ING arată o depreciere a leului până la 4,25 lei/euro în al doi-lea trimestru din 2010, urmată apoi de întărire până la 4,1 lei/euro, spre sfârşitul anului.

Pe piaţa valutară interbancară, euro a coborât luni până la 4,07 lei, după care a crescut uşor la 4,0950, în şedinţa de ieri. Tot atunci, BNR a calculat un curs oficial de 4,0877 lei pentru un euro, în creştere cu 0,18% faţă de ziua precedentă. Ca o comparaţie, în Polonia, cursul a urcat spre pragul de 4 zloţi pentru un euro, în timp ce forintul a fluctuat în jurul valorii de 269,50 unităţi/euro, cu o uşoară tendinţă de depreciere. Monedele de pe pieţele emergente din regiune evoluează în general în corelaţie cu dolarul, care, în ultimele şapte zile, a câştigat peste 1,4% în faţa monedei euro, slăbit de probleme din Grecia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb