Dobânzile la credite nu vor scădea prea curând, deşi Banca Naţională a României (BNR) a tăiat dobânda cheie, impulsionând astfel băncile să reducă dobânzile, sunt de părere analiştii.
Liviu Andrei, director executiv "Alliance Finance Broker", nu vede posibilă scăderea dobânzilor la credite mai devreme de luna iunie.
Domnia sa ne-a declarat: "Teoretic, dobânzile la depozite, respectiv credite sunt într-o permanentă interdependenţă. Prin scăderea treptată a dobânzii de referinţă, BNR forţează băncile să recurgă la rândul lor la diminuarea dobânzilor. Se pare însă că nu vom avea prea curând scăderi însemnate, cel puţin nu mai devreme de luna iunie".
Ruxandra Andrei, director general adjunct la portalul "Finzoom", ne-a precizat că, în acest moment piaţa este destul de segmentată.
Pe de o parte există bănci care au exces de lichiditate, sunt axate pe vânzarea de credite (şi acest lucru se vede în scăderea dobânzilor din piaţă), însă sunt destul de reticente faţă de a împrumuta alte bănci şi pe de altă parte sunt bănci care au un deficit sever de lichiditate, sunt axate pe atragerea depozitelor şi nu se mai pot baza pe suportul băncilor-mamă, potrivit domniei sale.
Ruxandra Andrei ne-a declarat: "Având în vedere faptul că principala activitate generatoare de venituri pentru bănci este creditarea, evoluţia dobânzilor la depozite poate fi îngrijorătoare din perspectiva performanţei unei bănci: dacă atrage lichiditate la costuri mari (depozite cu dobânzi mari), poate s-o vândă doar la costuri şi mai mari (credite cu dobânzi şi mai mari). Iar dacă costul creditelor este prea mare, atunci produsele sunt neatractive, deci nu se vând (creditele). Astfel, lichiditatea obţinută scump care nu este vândută mai departe costă şi mai scump banca respectivă, prin faptul că nu poate fi folosită pentru a obţine noi venituri (prin vânzarea de credite)".
În privinţa evoluţiei creditelor în primele luni din acest an, Liviu Andrei ne-a precizat că aceasta a fost constantă.
"După creşterea din ultimele luni ale anului trecut, cererea pentru credite s-a menţinut constantă în ianuarie şi februarie", potrivit domniei sale.
Ruxandra Andrei ne-a spus că semnalele din piaţă arată că, în perioada decembrie anul trecut - februarie anul acesta, volumul vânzărilor în cazul băncilor axate pe credite în această perioadă (în timp ce altele au fost concentrate pe atragerea depozitelor) a depăşit nivelul aceleiaşi perioade din anii 2009-2010. Cu toate acestea suntem încă foarte departe de volumele din 2008, potrivit directorului general adjunct al "Finzoom".
Evoluţia creditării în acest an va depinde de evoluţia veniturilor clienţilor, dar şi de încadrarea acestora în criteriile prevăzute de regulamentul BNR.
"Probabil cererea de credite va creşte faţă de anul trecut, rămâne să vedem în urma implementării noilor norme BNR şi câţi clienţi se vor mai încadra în criteriile stabilite de bănci", ne-a declarat Liviu Andrei.
Factorul cel mai important al evoluţiei creditării nu este noul regulament BNR, ci puterea de cumpărare a clienţilor, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice, este de părere Ruxandra Andrei. Domnia sa ne-a precizat: "Soluţia pentru această perioadă în care puterea de cumpărare este foarte redusă, inclusiv pentru credite, nu este îndatorarea iresponsabilă a populaţiei. O astfel de viziune ar genera un sistem bancar extrem de vulnerabil (credite neperformante). (...) Problema cu adevărat spinoasă este la capitolul creditării companiilor (fie că vorbim de cele mici, mijlocii sau mari). (...) Mai mult decât atât, statul momentan acaparează mare parte din lichiditate în condiţiile în care statul nu produce nimic. Prin urmare, prioritatea finanţării ar trebui să fie companiile".
Acest lucru presupune, printre altele ca statul să fie mai ponderat în angajarea de noi credite sau noi refinanţări de vechi credite, potrivit domniei sale.
Despre posibilitatea încetinirii creditării ipotecare, în situaţia în care programul "Prima Casă" nu va mai fi prelungit, Liviu Andrei ne-a precizat: "În cazul în care < Prima Casă > nu va fi prelungit, ar putea avea probleme persoanele care nu dispun de un avans de cel puţin 25%. Sperăm că până atunci să avem parte de o scădere a dobânzilor la creditele în lei, în cazul cărora avansul necesar este de doar 15%".
Ruxandra Andrei ne-a declarat că dacă programul "Prima Casă" nu va mai fi prelungit, atunci când se va lua această decizie cu siguranţă într-o primă fază volumul creditelor ipotecare s-ar diminua drastic. "Partea bună ar fi aceea că atât preţurile la imobiliare cât şi dobânzile creditelor ipotecare ar scădea tocmai pentru că nu ar exista o cerere solvabilă şi costurile obligatoriu vor trebui conectate la puterea reală de cumpărare a românilor", potrivit domniei sale.
Potrivit datelor BNR, dobânda la creditele în lei existente în sold scăzut în ianuarie la 11,94%, de la 12,08% în decembrie anul trecut. În schimb, la creditele noi dobânda a crescut de la 10,38% în decembrie 2011, la 10,70% în ianuarie anul acesta.
La creditele în euro existente în sold dobânda a scăzut uşor, în perioada analizată la 6,32%, de la 6,39%. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la creditele noi, dobânda ajungând la nivelul de 5,64%, de la 5,75%.