ANALIŞTII POLITICI DESPRE SUSPENDAREA PREŞEDINTELUI: "Linia de comunicare anti-Băsescu este cea mai sigură şi facilă în turul al doilea al prezidenţialelor"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Politică / 9 septembrie 2014

"Linia de comunicare anti-Băsescu este cea mai sigură şi facilă în turul al doilea al prezidenţialelor"

Actualizare 21:52 Tăriceanu: "Nu am făcut cererea de suspendare a preşedintelui ca să-l graţiez pe Voiculescu"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat în această seară că nu a făcut cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu pentru a ajunge preşedinte interimar şi a-l graţia ulterior pe Dan Voiculescu, calificând această idee drept "un atac al adversarilor", scriu surse din presă.

"Una din direcţiile de atac este că am iniţiat suspendarea preşedintelui şi demiterea ca să ajung preşedinte ca să-l graţiez pe Voiculescu. Vă spun că e ultimul lucru la care m-am gândit în momentul în care am făcut cererea de suspendare. Nu pentru aceste lucruri am făcut cererea de suspendare a lui Băsescu, ca să ajung eu preşedinte să încep să graţiez pentru că nu acesta e obiectivul unui preşedinte", a spus Tăriceanu, la o întâlnire cu membrii PLR Satu Mare.

Şeful PLR a mai explicat că nu intenţionează să graţieze pe nimeni, ci vrea să schimbe stilul de a face politică: "Nu am plan să graţiez ca preşedinte pe nimeni. În primul rând că graţierea nu o face preşedintele de capul lui. Graţierea se face pe baza unui resort în care Ministerul Justiţiei prezintă un punct de vedere. Mă depărtez şi mă detaşez complet de stilul de a face politică al lui Traian Băsescu, care este stilul unipersonal. Într-o ţară modernă, deciziile nu se iau după bunul plac, ci se iau împreună cu instituţiile care contribuie la funcţionarea unui domeniu sau altul, pe baza unor analize, părerii specialiştilor, aprobărilor legale".

---

Intrarea lui Traian Băsescu în lupta politică alături de Partidul Mişcarea Populară (PMP), o intervenţie a preşedintelui României la şeful Comisiei Europene în chestiunea comisarului european, precum şi promovarea de raporturi instituţionale în forme necivilizate cu participanţii la viaţa publică sunt cele trei motive invocate de Călin Popescu Tăriceanu pentru care vrea să-l suspende, pentru a treia oară, pe Traian Băsescu.

Vicepreşedintele Senatului a prezentat ieri liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi din Cameră această iniţiativă.

Potrivit acestuia, cererea trebuie să aibă minimum o treime din semnăturile membrilor Parlamentului.

Analiştii politici arată că, prin iniţiativa de suspendare a preşedintelui şi noul tandem PC (Partidul Conservator)-PLR (Partidul Liberal Reformator), Călin Popescu Tăriceanu vrea să-l ajute pe Victor Ponta, dar mai ales vrea să se ajute pe el însuşi: "Dacă nu obţine în noiembrie peste 10% din voturi, Călin Popescu Tariceanu nu are şanse, în opinia politologilor, să ajungă premier într-un eventual tandem cu Victor Ponta".

În acest moment, ne aflăm în debutul bătăliei pentru pragurile psihologice ale sondajelor în perspectiva primului tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie. În general, potrivit sondajelor de opinie, Victor Ponta ar obţine 40%, fiind important să nu fie prezentat publicului în acest moment cu un scor sub această cifră 40% , Klaus Johannis - 30%, în prezent având în jur de 28-29%, Elena Udrea -10% (acum având 8-9%), Călin Popescu Tăriceanu (5-10%), iar Monica Macovei se luptă să treacă de 5%.

Analiştii politici ne-au declarat: "Propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de iniţiere a procedurilor de suspendare a Preşedintelui cu termene clare - 23 septembrie pentru suspendare şi 2 noiembrie pentru referendum (adică exact în ziua primului tur) - are drept scop menţinerea prevalenţei liniei de comunicare pe dimensiunea pro şi anti Traian Băsescu. Această dimensiune strategică de comunicare îi avantajează pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Victor Ponta. Problema este turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde linia anti-Traian Băsescu nu mai poate fi menţinută teoretic, însă, practic, poate fi convertită. În turul al doilea probabil vor intra Klaus Johannis, care nu este nici pro, nici contra lui Traian Băsescu, şi Victor Ponta, care este clar anti. Ca PSD să menţină linia de comunicare benefică şi facilă anti Traian Băsescu şi să păstreze electoratul captiv, Klaus Johannis va trebui asociat şi asemănat până la identificare în planul imaginii şi percepţiei publice cu Traian Băsescu. Aşadar, în ceea ce-l priveşte pe Klaus Iohannis, PSD va merge puternic pe demonstrarea ideii că, în plan simbolic, Klaus Johannis se identifică cu Traian Băsescu".

O altă miză pentru suspendarea lui Băsescu ar fi, în opinia analiştilor politici, polarizarea electoratului, implicit susţinerea dezbaterilor şi controverselor politice, în jurul axei de comunicare pro- sau anti- Traian Băsescu şi aducerea la vot a cetăţenilor în logica acestei polarizări cu descurajarea electoratului pro sau contra Ponta sau PSD sau altor idei/concepte/ideologii/partide/candidaţi.

De asemenea, prin suspendarea lui Traian Băsescu, s-ar reface simbolic USL - vehicul politic care a avut doar o ideologie anti- Băsescu - cu PLR (asociat cu PC), în loc de PNL, mai susţin politologii care adaugă că, prin această iniţiativă, ar creşte şansele lui Călin Popescu Tăriceanu (în calitate de "iepuraş") în primul tur al prezidenţialelor pentru ranforsare reciprocă: a lui Victor Ponta în perspectiva turului al doilea şi a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru obiectivul să devină premier.

Analiştii politici ne-au mai declarat: "De fapt, oricine ajunge în turul al doilea - firesc ar fi Klaus Johannis sau, prin absurd, Elena Udrea - linia de comunicare anti-Băsescu este cea mai sigură şi facilă, fiind confirmată atât de rezultatele de la referendum şi de la legislativele din 2012 cât şi de sondajele de opinie. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu mai are un scop - să ne convingă pe noi, electoratul, că în turul al doilea merită şi trebuie să intre doar cei poziţionaţi net anti- sau pro- Băsescu, adică Victor Ponta şi Elena Udrea. Oricine altcineva este în afara discuţiei principale, a axei de comunicare, deci nu are ce căuta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Este în logica unui concurs: de exemplu, postul de manager la o firmă (a se citi şef de stat) este despre a fi pro- sau contra- Băsescu. Ce să caute un candidat neutru la concurs/interviu? Este descalificat, este ilegitim şi nu îndeplineşte cerinţele minimale pentru post. Nu trece de prima faza a selecţiei de CV-uri şi cu atât mai puţin nu intră în competiţia finală pentru simplul motiv că este un candidat eventual pentru un alt post, nu pentru acesta scos simbolic la concurs şi înzestrat cu anume caracteristici şi cerinţe. Klaus Johannis nu se încadrează în această fişă de post".

Pentru Victor Ponta, să ajungă în turul al doilea cu Elena Udrea este o şansă la care nu putea spera cu patru luni în urmă, mai arată analiştii politici, făcând paralelă în acest sens cu anii 2000, când Ion Iliescu a ajuns în turul final cu cel mai comod adversar - Corneliu Vadim Tudor.

Politologii susţin: "Este o poveste despre inventarea inamicului. Nu cel real - Klaus Johannis - , ci cel imaginar, comod pentru că aliază energii şi nivelează conştiinţe şi care este uşor înfrânt pentru simplul motiv că oamenii au nevoie de inamici ca să se mobilizeze. Să ne imaginăm cine se poate alia şi mobiliza contra lui Klaus Johannis versus cine se poate alia împotriva lui Victor Ponta. Axa de comunicare anti- Ponta şi anti-PSD va fi devenit neglijabilă în raport cu axa anti-Băsescu.

Prins în propria capcană (evitarea anti-PSD-ismului şi anti-Pontismului), Victor Ponta este nevoit să inventeze un inamic redutabil, capabil să mobilizeze energii şi pasiuni. Acest inamic nu poate fi decât unul - Traian Băsescu".

Dacă în turul doi, acest inamic se va chema Klaus Johannis în imaginarul colectiv, în percepţia publică el trebuie identificat, potrivit analiştilor, cu "inamicul real", adică Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. de ce nu-l intrebati pe domnul Treichl sa va spun ce gandeste despre domnul Presedinte. Sau pe domnul Roiss. Sper ca domnul Mobius a nu se supara ca l-am pozitionat doar pe rangul trei. Va doresc o seara placuta si mult succes la seminarul Bursa pe teme de piata de capital. Transmiteti-i va rog si felicitari doamnei Gheorghe de la OMV PETROM pentru echivalarea capitalului social atat in sistem RAS cat si IFRS.

    Când n-ai niciun program, nicio idee proprie, nicio soluţie economică, îi dai înainte cu Jos Băsescu. Atâta ştiu, atâta fac.

    1. nu pot sa dorm si acum am citit comentariul lui nea Strategul Hrebe. Si mi-a dat o idee geniala... pe care o putem folosi atat pentru alegatorii feminini cat si cei masculini. Analistii ar putea sa ne spuna care dintre cele doua optiuni aduc cea mai buna plus-valoare. Domnul Palada oare ce opinie are? Era pe vremuri si o marca de parfum Obsession...

      Presedintele nu are si nu trebuie sa aiba legatura cu economia! In trecut, nici guvernul Boc nu a avut si totusi a reusit sa pulverizeze 40 de Miliarde de Euro.

      da ce-o avea tot romanul cu basescu asta?saracutu de el?de ce l-or iubi atata pe piartul bunicut- agricultor?

      Alo, Beste! o iei razna?

      Lasa-i pe altii sa-ti spuna daca idea ta este sau nu genial; lauda de sine, nu miroase a bine. 

      Simplu: pentru ca-i bun si ne place. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb