Banca Transilvania (simbol TLV la Bursa de Valori Bucureşti) a raportat un profit net de 16,01 milioane de lei în primele trei luni din acest an, cu 15 milioane de lei mai mare decât cel obţinut în perioada similară a anului trecut, potrivit rapoartelor publicate, ieri, de către bancă.
"Aşa cum ne aşteptam, prima perioadă a acestui an nu a fost deloc uşoară. Cu toate acestea, am păstrat indicatori confortabili de lichiditate şi de adecvare a capitalului", a declarat directorul general al BT, Robert Rekkers.
Profitul operaţional al băncii a crescut, în primele trei luni ale anului, cu 134% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, de la 93 milioane lei, la 216 milioane de lei. La finele lui martie, venitul operaţional al Băncii Transilvania a fost de 385 milioane de lei, mai mare cu 47%, datorită majorării veniturilor din marjele de creditare şi operaţiunilor financiare, precum şi din reducerea cheltuielilor cu dobânzile la împrumuturi. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, acestea s-au menţinut la acelaşi nivel ca şi în 2009, de circa 169 milioane de lei.
• Brokerii: Creditarea va reveni abia din a doua parte a anului
Rezultatele afişate de "Banca Transilvania" au fost uşor sub aşteptările brokerilor, care preconizau un profit mult mai mare decât cel afişat, de respectiv 21-22 milioane de lei.
"Deşi provizioanele cred că vor fi mai mari anul acesta, apreciez că banca va afişa un profit mai mare în 2010", ne-a spus Andrei Petrescu, analist în cadrul Prime Transaction, menţionând că se aşteaptă ca reluarea creditării să aibă loc abia în a doua jumătate a acestui an, trimestrul al treilea, fiind, în general, mai prielnic pentru bănci.
Adriana Marin, şefa departamentului de analiză de la CA-IB Securities, ne-a explicat că profitul sub aşteptările brokerilor s-a datorat creşterii provizioanelor, însă a punctat că acestea au fost mărite din prudenţă, şi nu din cauză înrăutăţirii calităţii portofoliului de credite neperformante.
De asemenea, doamna Marin ne-a spus că banca nu este afectată de cursul de schimb, pentru că are unul dintre cele mai scăzute portofolii de credite în valută din sistemul bancar, de circa 40%.
Activele bilanţiere ale BT au scăzut cu 1% faţă de finele anului trecut, până la 19,29 miliarde de lei, în timp ce solvabilitatea băncii s-a menţinut la 12,97%.
Portofoliul de credite al băncii este unul stabil, preponderent în lei. Activitatea de creditare a crescut cu 2,25% în primele trei luni ale acestui an, în ton cu acţiunile băncii, de relansare a finanţării pentru produsele fizice şi juridice. Volumul total al creditelor BT s-a majorat la 12,44 miliarde de lei, din care 60% reprezintă credite pentru companii, iar 40% credite pentru persoane fizice. De asemenea, costul net al riscului de credit a ajuns la 191 milioane lei.
Raportul credite/depozite s-a menţinut subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,82, la finele primului trimestru, ceea ce arată o lichiditate bună a băncii.
Înaintea publicării datelor trimestriale, cotaţia Băncii Transilvania a pierdut circa 1,3%, tranzacţiile cu acţiuni TLV având loc la preţul mediu de 2,24 lei.