ANALIŞTII: PROFITUL BĂNCII, AFECTAT DE PROVIZIOANELE FĂCUTE DIN PRUDENŢĂ Banca Transilvania a afişat un rezultat net în creştere de 16 ori

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2010

Banca Transilvania a afişat un rezultat net în creştere de 16 ori

Banca Transilvania (simbol TLV la Bursa de Valori Bucureşti) a raportat un profit net de 16,01 milioane de lei în primele trei luni din acest an, cu 15 milioane de lei mai mare decât cel obţinut în perioada similară a anului trecut, potrivit rapoartelor publicate, ieri, de către bancă.

"Aşa cum ne aşteptam, prima perioadă a acestui an nu a fost deloc uşoară. Cu toate acestea, am păstrat indicatori confortabili de lichiditate şi de adecvare a capitalului", a declarat directorul general al BT, Robert Rekkers.

Profitul operaţional al băncii a crescut, în primele trei luni ale anului, cu 134% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, de la 93 milioane lei, la 216 milioane de lei. La finele lui martie, venitul operaţional al Băncii Transilvania a fost de 385 milioane de lei, mai mare cu 47%, datorită majorării veniturilor din marjele de creditare şi operaţiunilor financiare, precum şi din reducerea cheltuielilor cu dobânzile la împrumuturi. În ceea ce priveşte cheltuielile operaţionale, acestea s-au menţinut la acelaşi nivel ca şi în 2009, de circa 169 milioane de lei.

Brokerii: Creditarea va reveni abia din a doua parte a anului

Rezultatele afişate de "Banca Transilvania" au fost uşor sub aşteptările brokerilor, care preconizau un profit mult mai mare decât cel afişat, de respectiv 21-22 milioa­ne de lei.

"Deşi provizioanele cred că vor fi mai mari anul acesta, apreciez că banca va afişa un profit mai mare în 2010", ne-a spus Andrei Petrescu, analist în cadrul Prime Transaction, menţionând că se aşteaptă ca reluarea creditării să aibă loc abia în a doua jumătate a acestui an, trimes­trul al treilea, fiind, în general, mai prielnic pentru bănci.

Adriana Marin, şefa departamentului de analiză de la CA-IB Securities, ne-a explicat că profitul sub aşteptările brokerilor s-a datorat creşterii provizioanelor, însă a punctat că acestea au fost mărite din prudenţă, şi nu din cauză înrăutăţirii calităţii portofoliului de credite neperformante.

De asemenea, doamna Marin ne-a spus că banca nu este afectată de cursul de schimb, pentru că are unul dintre cele mai scăzute portofolii de credite în valută din sistemul bancar, de circa 40%.

Activele bilanţiere ale BT au scăzut cu 1% faţă de finele anului trecut, până la 19,29 miliarde de lei, în timp ce solvabilitatea băncii s-a menţinut la 12,97%.

Portofoliul de credite al băncii este unul stabil, preponderent în lei. Activitatea de creditare a crescut cu 2,25% în primele trei luni ale acestui an, în ton cu acţiunile băncii, de relansare a finanţării pentru produsele fizice şi juridice. Volumul total al creditelor BT s-a majorat la 12,44 miliarde de lei, din care 60% reprezintă credite pentru companii, iar 40% credite pentru persoane fizice. De asemenea, costul net al riscului de credit a ajuns la 191 milioane lei.

Raportul credite/depozite s-a menţinut subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,82, la finele primului trimestru, ceea ce arată o lichiditate bună a băncii.

Înaintea publicării datelor trimestriale, cotaţia Băncii Transilvania a pierdut circa 1,3%, tranzacţiile cu acţiuni TLV având loc la preţul mediu de 2,24 lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb