După ce dobânzile la depozite au scăzut pe întreg parcursul anului, analiştii avertizează că vom avea dobânzi reduse, atât la depozitele în lei, cât şi la cele în euro, şi în anii care urmează.
În funcţie de perioada pentru care sunt constituite depozitele, dobânzile din piaţă se încadrează între 1,6% şi 3,8% pentru lei, cele aferente depozitelor în euro pornind de la 0,40% şi ajungând la 2,5%.
Vlad Muscalu, economist şef la ING Bank, este de părere că, "într-un moment în care se consideră că trebuie să ajutăm economia, scad ratele dobânzilor la depozite". Domnia sa ne-a explicat că, într-o astfel de perioadă, sunt ajutaţi cei care au credite şi dezavantajaţi ceilalţi.
Preţul banilor este determinat de mai mulţi factori, dar dacă este să luăm în calcul un factor determinant acesta este politica Băncii Centrale, susţine domnul Muscalu, subliniind că BNR a impulsionat scăderea ratelor dobânzilor din piaţa interbancară, instituţiile financiare reacţionând la măsurile de scădere a ratei de politică monetară adoptate de BNR.
Potrivit economistului ING, la nivelul datelor publice nu există semne că deponenţii şi-ar retrage banii din depozite.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne spune că este de aşteptat ca Banca Naţională a României să mai reducă şi în următoarele şedinţe dobânda de politică monetară.
"Ne aşteptăm la o scădere de la 2,75% la 2,25%", ne-a precizat domnia sa, apreciind că atât dobânda de referinţă de la BNR, cât şi cea de la nivelul UE se află la minim istoric şi că dobânzile din piaţă sunt mult mai scăzute decât dobânda de politică monetară.
"Dobânzile la depozite nu mai au potenţial mare de scădere. Există posibilitatea să mai scadă puţin, dar nu într-o măsură foarte mare", adaugă Ionuţ Dumitru, menţionând că încă nu ne-am obişnuit cu dobânzi atât de mici: "Am ajuns la un pachet de dobânzi la depozitele în lei pe care nu le-am mai văzut până acum, iar acestea vor sta mult pe piaţă, ani de zile, la nivelul de 2-3%".
Domnia sa preconizează că nu ne putem aştepta ca depozitele să aducă un nivel foarte ridicat de câştiguri şi arată că pot fi căutate şi variante alternative de plasament, de genul fondurilor mutuale, investiţiilor în acţiuni etc., dar că acestea au diverse profiluri de risc şi nu au randamente prea mari.
Analistul economic Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, ne-a explicat că sunt doi factori care acţionează asupra evoluţiei dobânzilor la depozite - politica BNR şi piaţa, în prezent confruntându-ne cu lipsa de cerere a creditelor. Dacă ar exista cerere de credite pe piaţă, în mod clar şi dobânda ar creşte, în vederea atragerii de depozite, ne-a spus domnia sa, apreciind că, acum, avem o problemă atât în România, cât şi în majoritatea ţărilor UE, în ceea ce priveşte rata dobânzii.
"Politica băncilor centrale din Europa este una de relaxare cantitativă a banilor, având de-a face, astfel, cu o lichiditate abundentă. Întrucât sunt mulţi bani în piaţă, chiar şi în condiţii de dobândă scăzută, depozitele au crescut, pentru că nu există alternativă de economisire la un echilibru bun între riscuri şi randamente", ne-a declarat domnul Dochia.
Economistul susţine că riscurile şi costurile în alte plasamente sunt destul de mari, acestea pretându-se mai mult pentru depozite în valoare de zeci de mii de euro: "Având în vedere că depozitele la noi sunt reduse, nu prea există alternative de plasament".
Pentru 2015, domnul Dochia nu vede o schimbare de tendinţe, decât în cazul în care creditarea ar intra pe un trend ascendent, în baza unei reveniri a consumului.
"Nu sunt foarte încrezător că economia noastră este atât de robustă încât să asistăm în curând la o relansare a creditării, chiar dacă avem cea mai mare creştere economică din UE", a conchis domnia sa.
Ieri, rata medie a dobânzii pentru depozitele în lei cu termen la o lună, calculată de Conso, era 2,43% (în scădere faţă de 2,50% în noiembrie şi 2,60% în octombrie).
Pentru depozitele la trei luni, rata dobânzii era 2,77% (de la 2,80% în noiembrie şi 3% în octombrie), pentru cele la şase luni - 3,10% (în stagnare faţă de octombrie şi în scădere de la 3,20% în octombrie), iar pentru depozitele la 12 luni - 3,28% (de la 3,30% în noiembrie şi 3,40% în octombrie).
Dobânzile la depozitele în euro au o rată mult mai mică, şi aceasta având o evoluţie negativă. Aceasta se ridica, ieri, la un nivel de 1,25% pentru depozitele cu termen la o lună, 1,48% pentru trei luni, 1,71% pentru şase luni şi, respectiv, 1,88% - pentru 12 luni.
Dacă analizâm dobânzile la depozitele în lei cu termen la o lună, observăm că, ieri, cea mai mare dobândă era la Romanian International Bank (RIB), respectiv 3,15%, în scădere de la 3,75% - nivelul din 5 ianuarie -, fiind urmată de Volksbank, cu 3,10% (de la 4,15% în ianuarie) şi de Marfin Bank, cu 3% (de la 4,5% la începutul anului).
La polul opus, cele mai mici dobânzi la depozitele în lei cu termen la o lună, pentru persoanele fizice, sunt practicate de Banca Comercială Română (1,6%) şi Unicredit Ţiriac Bank (1,7%).
La trei luni, depozitele cu dobânzile cele mai mici - 1,75% - se regăsesc la ING Bank, în timp ce dobânzile cele mai ridicate sunt practicate de Volksbank (3,4%) şi RIB (3,25%), ultima dintre acestea numărându-se şi printre băncile cu cele mai mari dobânzi pentru depozitele la şase luni (3,35%). La şase luni, cea mai mare dobândă o găsim la Banca Comercială Carpatica (3,55%), iar cea mai redusă - la Bancpost (2,4%), nivel menţinut şi pentru depozitele la nouă şi 12 luni.
O dobândă de 3,8% este practicată de Banca Comercială Carpatica la dobânzile cu termen la nouă luni, aceasta fiind în scădere de la 4,4,35% - nivelul din 5 ianuarie.
Cei care au depozite la un an, beneficiază de dobânzi cuprinse între 2,4% şi 3,8%, cele mai ridicate dintre acestea fiind practicate de Piraeus Bank România (3,8%) şi RIB (3,65%), ambele în scădere pe parcursul anului.
În ceea ce priveşte depozitele în euro, acestea au dobânzi mult mai scăzute, de la 0,4% (la BCR) la 2,20% (la RIB), pentru economiile depuse pentru o lună, respectiv de la 0,80% (la Credit Agricole) la 2,50% (la Marfin Bank), pentru depozitele cu termen la 12 luni.
Cele mai mici dobânzi la trei, şase şi nouă luni, sunt practicate de BCR (0,6% pentru trei luni şi 0,75% pentru şase luni) şi, respectiv, Credit Agricole (0,8%).
Dobânzile cele mai ridicate la depozitele în euro, pentru persoane fizice, se regăsesc la RIB (2,2% la o lună, 2,4% la trei luni, 2,5% la şase luni, 2,6% la nouă luni) şi Marfin Bank (2,5%, la 12 luni).
1. coresct
(mesaj trimis de h20 în data de 11.12.2014, 06:41)
Stai sa te gandesti de ce sa muncesti cinstit in zilele noastre cand cei care au fost cuminti si n-au exagerat cu indatorarea primesc 1% iar colosii de bancheri au primit in SUAS triliuoane pentru a nu intra in faliment.FED a salvat planeta dar a distrus capitalismul.To big to fail nu ar trebui sa existe o SC este o SC crese scade moare asta vine altcineva si o restructureaza sau apare alte afaceri ce i iau locul.Nu cred ca se va termina bine criza din 2008
2. Dobanda este Pretul banilor
(mesaj trimis de cornel în data de 11.12.2014, 09:00)
La o inflatie de 1,5-2% si cu o cerere solvabila de credite redusa e firesc sa ai dobanzi scazute la depozite si o dobanda de politica monetara sub 3%..