Băncile percep de la micii clienţi corporate comisioane de până la 25 de ori mai mari decât de la cei mari pentru tranzacţiile forward cu valute (forex), arată o analiză realizată de Banca Centrală Europeană (BCE), nepublicată deocamdată, dar preluată de Financial Times, conform bestexchangerates.com
Sursa notează că studiul a analizat 500.000 de contracte valutare forward pe euro/dolar oferite de 200 de bănci clienţilor corporate, care includ societăţi multinaţionale şi firme mai mici de import-export.
În baza unui contract forward, o companie fixează un curs de schimb "astăzi" pentru un transfer de bani care va avea loc în câteva săptămâni, luni sau peste câţiva ani. Tranzacţiile forward sunt garantate cu un depozit mic şi sunt folosite pentru hedging faţă de fluctuaţiile majore ale cursului valutar.
Analiza menţionează că multe companii sunt taxate cu 50 de puncte de bază (0,5%) pentru contractele forward care îi costă pe clienţii mari numai 2 puncte de bază. Constatările studiului prezintă, astfel, încă "o imagine şocantă" a discriminării în materie de preţuri în industria valutară.
Conform analizei, în medie, băncile europene câştigă în fiecare an 600 de milioane de euro de pe urma preţurilor discriminatorii care afectezaă în principal firmele mici de export-import.
Până să fie modificate reglementările în materie, în 2016, detaliile privind taxele bancare pentru conversii valutare nu erau disponibile în Europa şi, deşi suprataxarea era suspectată de multă vreme, estimările în acest sens au fost, până acum, inexacte, menţionează sursa.
Totodată, potrivit studiului, comparaţia preţurilor este absolut esenţială. Analiza arată că mai mult de jumătate din 10.000 de companii care au cumpărat contracte forward au solicitat cotaţii de la un singur dealer, ceea ce a făcut ca acestea să plătească, în medie, de 14 ori mai mult decât cele care au solicitat preţuri de la cinci sau mai mulţi dealeri.