ANALIZĂ CIEL ROMÂNIA:  67% dintre firme nu au mai aşteptat fondurile de digitalizare promise de stat, deşi au nevoie de ajutor financiar

S.B.
Companii / 13 mai 2021

67% dintre firme nu au mai aşteptat fondurile de digitalizare promise de stat, deşi au nevoie de ajutor financiar

Aproximativ 67% dintre antreprenorii români au renunţat să mai aştepte programul de digitalizare prin fonduri nerambursabile, promis de stat începând din iulie 2020, preferând astfel să îşi doteze afacerile cu soluţii software din cheltuieli proprii, în special pentru a evita pierderi necontrolate, arată un studiu realizat de CIEL România, producător şi furnizor de soluţii software.

În vara anului 2020, statul român anunţa că va lansa un program de digitalizare a IMM-urilor, cu posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile între 30.000 euro şi 100.000 euro, pentru ca firmele afectate de pandemie să se doteze cu echipamente IT şi soluţii software. Promis în urmă cu nouă luni, programul de accesare fonduri nerambursabile nu a fost lansat până în acest moment.

Potrivit analizei CIEL România, în perioada noiembrie 2020-aprilie 2021, antreprenorii români şi-au digitalizat afacerile din fonduri propria, fără să mai aştepte lansarea programului de digitalizare prin fonduri de la stat, din următoarele motive:

- Scepticism: 83% cred că programul de fonduri nerambursabile nu va fi lansat în viitorul apropiat sau că nu va mai fi lansat deloc;

- Necesitate: 62% dintre firme au investit în soluţii digitale din nevoie;

- Impact negativ asupra business-ului: 60% cred că amânarea digitalizării generează pierderi pe termen lung;

"Cele mai multe firme s-au digitalizat forţat şi doar cu soluţiile necesare pentru a-şi putea susţine afacerile în continuare. Însă au nevoie să facă investiţii suplimentare pentru a-şi dezolva business-urile. De aceea, un ajutor din partea statului, cum sunt fondurile europene nerambursabile, nu ar mai trebui întârziat - ar fi o sursă de oxigen atât pentru business-uri pentru a putea creşte, cât şi pentru revigorarea economiei", explică Roxana Epure, Managing Partner CIEL România.

Pentru a se digitaliza cu soluţii software în perioada pandemiei, firmele mici au cheltuit în medie 500 euro, iar cele medii şi mari, peste 2.000 euro. În general, firmele au investit în softuri de management al stocurilor şi vânzărilor, cu scopul de a automatiza activităţi manuale repetitive cu un nivel mare de eroare umană şi de a creşte nivelul productivităţii. Astfel, prin automatizări, costurile operaţionale sunt reduse cu până la 35%-40%.

"Dacă în vara trecută unii antreprenori nu au mai făcut investiţii aşteptând să aplice la programul de fonduri nerambursabile, începând din noiembrie 2020, cu ocazia Black Friday, firmele au început să investească în digitalizare. Astfel, în aprilie 2021 au ajuns să aloce bugete mai mari cu 65% decât în perioada aprilie-octombrie 2020 pentru a se dota cu softuri de automatizare a proceselor", adaugă Roxana Epure, Managing Partner CIEL România.

De asemenea, studiul arată că până la 85% dintre companii intenţionează să investească bugete proprii în digitalizare până la finalul anului 2021, în cazul în care nu va fi lansat programul de fonduri nerambursabile. În schimb, dacă programul ar fi lansat în această vară, aproape toţi proprietarii de afaceri (98%) sunt tentaţi să aplice pentru fonduri nerambursabile de digitalizare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb