ANALIZĂ CNBC PENTRU 2018: Piaţa acţiunilor din Ucraina - cel mai mare câştigător, cu un plus de 80%

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2019

Piaţa acţiunilor din Ucraina - cel mai mare câştigător, cu un plus de 80%

La polul opus, Bursa cu cea mai rea evoluţie a fost cea din Venezuela, cu un declin de 94,89%

Marile pieţe de acţiuni de la nivel mondial au consemnat, în 2018, cel mai rău an calendaristic de după criza financiară din 2008, ceea ce a făcut ca mulţi investitori globali să se teamă de continuarea declinului în lunile care vin.

Anul trecut a fost marcat de tensiunile comerciale dintre cele două mari economii ale lumii, SUA şi China, de amplificarea temerilor legate de creşterea dobânzilor şi de unele aspecte geopolitice persistente, precum Brexitul, care s-au resimţit pe pieţele acţiunilor.

Dar, există unele excepţii notabile de la traiectoria generală, astfel că anumite pieţe au avut câştiguri semnificative în 2018. O analiză CNBC, care ia ca referinţă evoluţia în dolari SUA, arată că Bursa din Ucraina a avut cea mai mare creştere anul trecut, respectiv de 80,39%.

CNBC notează că indicele major al pieţei din Ucraina (PFTS) a urcat cu peste 80%, potrivit datelor Refinitv, devenind cel mai bun performer de la nivel mondial. Avansul a venit în pofida faptului că Ucraina a solicitat sprijin financiar de la partenerii săi internaţionali din UE şi NATO, după ce Rusia a capturat trei nave şi 23 de membri ai echipajelor acestora, către finele lunii noiembrie.

Pe locul secund în analiza CNBC se află piaţa din Macedonia, indicele blue-chip MBI 10 urcând cu 30,41% în 2018. Creşterea a fost înregistrată după ce, în vară, ţara a ajuns la un acord cu Grecia pentru încheierea unei lungi dispute privind numele său (noul nume - Macedonia de Nord, după ce va obţine ratificarea în parlamentele macedonene şi greceşti).

A treia mare creştere a fost consemnată, în 2018, de Bursa din Qatar: +20,87%. Ţara a informat în mod oficial că părăseşte Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), după un parteneriat de mai bine de jumătate de secol.

Urmează Bursa din Emiratele Arabe Unite (UAE), cu un avans de 11,75% în 2018.

La începutul lunii decembrie, minis­trul Economiei din UAE, Sultan bin Saeed al-Mansuri, a declarat că aşteap­tă ca ţara sa (a doua mare economie din lumea arabă) să aibă o creştere de 2,5-3% în 2019, proiecţii similare cu cele lansate de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

La polul opus, bursa cu cea mai rea evoluţie a fost, anul trecut, cea din Venezuela, care a înregistrat o scădere de 94,89%. Ţara (naţiune săracă, dar bogată în petrol) a fost lovită de o criză majoră în 2018, în condiţiile în care preşedintele încearcă să pună capăt unei perioade prelungite de turbulenţe economice.

Urmează piaţa din Argentina, cu un minus de 50,2%, din cauza crizei financiare.

Potrivit CNBC, pieţele emergente au fost afectate de faptul că banca centrală din SUA (Federal Reserve - Fed) a majorat de mai multe ori dobânda de referinţă, determinând aprecierea dolarului faţă de alte monede. În acest context, datoriile ţărilor au devenit mai scumpe. În plus, aceste ţări au fost lovite de războaiele comerciale, care au afectat preţurile materiilor prime, care sunt o importantă sursă de venit pentru statele emergente.

De menţionat că şi Bursa din Turcia a scăzut puternic (-43,35%) anul trecut, ţara fiind afectată de deprecierea monedei. Dezacordul politic dintre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi banca centrală a ţării a tensionat pieţele, situaţia compli­cân­du-se şi mai mult odată cu reţinerea, în Turcia, a pastorului american Andrew Brunson.

Tensionarea relaţiilor dintre Washington şi Ankara a influenţat în mod negativ activele turceşti, însă situaţia s-a mai ameliorat după ce Brunson a fost eliberat în cele din urmă, la jumătatea lunii octombrie.

Bursa din China a pierdut 28,64% în 2018, pe fondul tensiunilor comerciale cu SUA.

Amintim că, la începutul lunii decembrie, SUA şi China au încheiat un armistiţiu în conflictul lor comercial, americanii suspendând aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China. Casa Albă a menţionat că această decizie este aplicată doar o perioadă de 90 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb