ANALIZĂ: Concertarea controlată de SIF Banat Crişana a depăşit deţinerea de 33% din SIF Oltenia - legea obligă la ofertă de preluare

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 octombrie 2020

Concertarea controlată de SIF Banat Crişana a depăşit deţinerea de 33% din SIF Oltenia - legea obligă la ofertă de preluare

Actualizare - Conducerea SIF Oltenia cere Autorităţii de Supraveghere Financiară să emită un act administrativ privind constatarea caracterului de acţiune concertată a grupului de acţionari care deţin 33,19% din capitalul cu drept de vot al SIF5 la adunarea din 12 octombrie, se arată în raportul privind structura acţionariatului societăţii la data de 30 septembrie, ce a fost postat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Raportul este semnat atât de preşedintele Tudor Ciurezu cât şi de vicepreşedintele Cristian Buşu, cel pentru care grupul condus de SIF Banat-Crişana nu a cerut atragerea răspunderii şi constatatea încetării mandatului din Consiliul de Administraţie al SIF5.

----

Concertarea controlată de SIF Banat-Criaşana (SIF1) a depăşit deţinerea de 33% din drepturile de vor ale SIF Oltenia (SIF5), fapt ce naşte obligaţia efectuării ofertei publice de preluare a SIF5, conform prevederilor legale în vigoare, se arată într-o analiză care circulă prin piaţă.

Grupul indicat, despre care analiza prezumă că acţionează în mod concertat în legătură cu SIF Oltenia (SIF5) deţinea în mod direct şi indirect, la 30 septembrie 2020, data de referinţă pentru AGOA societăţii din Craiova din 12 octombrie, 165,98 milioane de acţiuni SIF5, reprezentând circa 31,79% din capitalul SIF-ului, respectiv 33,19% din capitalul cu drept de vot.

Conform analizei, este vorba despre SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia (SIF4), Radu Răzvan Străuţ, Fondul Închis de Investiţii Active Plus, FIA Certinvest Acţiuni, FDI Certinvest XT Index, FDI Certinvest BET-FI Index, Fondul Închis de Investiţii STAR Value, FII Multicapital Invest, FDI Star Focus, FDI Star Next, Fondul Închis de Investiţii Optim Invest, FII BET-FI Index Invest, FDI Prosper Invest, FIA Romania Strategy Fund AA/Vaduz, FII Smart Money, FDI Fix Invest, FII Fortuna Clasic, FII Fortuna Gold şi Opus - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg.

Grupul de acţionari este considerat că se află sub controlul comun al SIF1 şi SIF4 în condiţiile în care, cele două societăţi au deţineri importante, în unele cazuri majoritare sau chiar de 100%, la cele mai multe din fondurile enumerate, reiese din analiză, iar SIF Banat-Crişana deţine 99,98% din SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.

De pildă, la data de 30 iunie, SIF1 şi SIF4 deţineau 100% din unităţile de fond ale FIA Romania Strategy Fund, entitate care la data de referinţă pentru adunarea acţionarilor SIF Oltenia din 12 octombrie avea 4,02% din capitalul societăţii din Craiova, conform analizei care ia în calcul şi cazurile care urmează.

Fondul Închis de Investiţii Active Plus, administrat de SAI Swiss Capital, era deţinut în proporţie de 97,22% de cele două SIF-uri, la jumătatea acestui an, iar la data de 30 septembrie avea 5,24% din SIF Oltenia.

FIA Certinvest Acţiuni, fond administrat de SAI Certinvest şi care la data de referinţă pentru adunarea acţionarilor SIF5 din 12 octombrie avea 5,5% din capitalul socităţii din Craiova, era deţinut în proporţie de 76,39% de cele două SIF-uri.

În plus, alte două fonduri administrate de Certinvest aveau acţiuni SIF5.

În cazul Fondului Închis de Investiţii Star Value, administrat de SAI Star Asset Management, SIF1 şi SIF4 deţineau cumulat 49,39% din unităţile de fond, vehiculul având, la data de referinţă pentru AGA SIF Oltenia, 0,63% din capitalul SIF5. De asemenea, alte trei fonduri administrate de SAI Star Asset Management la care cele două SIF-uri au deţineri în diferite proporţii aveau acţiuni SIF5, la 12 octombrie 2020.

În analiză se arată că, in conformitate cu Legea 24/2107, deţinerea de 33% din drepturile de vot naşte, conform art. 37., obligaţia efectuării ofertei publice de preluare.

Norma are un caracter imperativ, de la care nu se poate deroga prin voinţa adunării generale a emitenţilor. De altfel, raţiunea acestei dispoziţii vizează ocrotirea unui interes public, respectiv acela ca orice investitor din piaţa reglementată în cadrul căreia este admis la tranzacţionare emitentul respectiv să cunoască indentitatea persoanelor care au deţineri importante din drepturile de vot ale emitentului şi deţin, astfel, puterea de a influenţa decisiv adoptarea unor hotărâri în AGA, se arată în analiză.

De asemenea, se punctează că, potrivit art. 9, alin. (2), din Directiva Transparenţei 2004/109/CE, statul membru de origine al emitentului ia măsuri astfel încât deţinătorii de acţiuni să fie obligaţi să notifice emitentului procentul de drepturi de vot, în cazul în care acesta atinge pragurile legale sau sunt inferioare sau superioare acestora, ca urmare a unor evenimente prin care se modifică repartizarea drepturilor de vot, pe baza informaţiilor transmise de emitent, cu privire la numărul total al drepturilor de vot.

În data de 12 octombrie, va avea loc adunarea acţionarilor SIF Oltenia, ce a fost convocată la solicitarea SIF1&SIF4 şi a SAI Certinvest, unde sunt trecute pe ordinea de zi anularea hotărârilor celor două adunări paralele de la Craiova ce au avut loc în data de 28 aprilie 2020, aprobarea situaţiilor financiare aferente anului trecut şi repartizarea pe destinaţii a profitului (legalitatea acestor trei propuneri este controversată), şi atragerea răspunderii administratorilor urmată de constatatea încetării mandatului acestora.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Trebuie facuta oferta de preluare la toate cele 3 Sifuri: 1,4 si 5.E aceeasi increngatura de fonduri detinute de sif1&4. Nu mai stii cine detine pe cine...sif1 pe sif4 sau invers...

    1. si care dintre ei sa faca preluarea cind e doar o cirdasie de es...ci pe-o mina

    Concertarea o stabilește ASF ul. La aga din 12iulie 2020, când circula libera prin piata altă analiza , presupușii concertati aveau 28, 5%. Decizia ASF inainte de aga , a fost de concertare 5,0002%. Iar pragul de deținere a fost eliminat în 24 iulie.Fondurile nu intra la concertare in opinia lor. Cu ce se schimba datele acum? De ce ar schimba pozitia ASF ul. ref la concertare.legea obliga dacă există concertare.sa vedem suspenda 0.19% ASF ul.

    1. Atunci când era prag de 5% ASF ar fi trebuit să ii oblige sa vândă și nu avea curaj, acum trebuie să ii oblige sa cumpere și se schimbă datele problemei. Atunci aveau motiv sa le fie frica sa ii puna sa vândă ca sa nu para ca il apara pe ciurezu, acum trebuie să ii oblige sa cumpere pentru ca trebuie sa apere pe reteileri. Cel puțin asa ar trebuii. Deci nu mai au nicio scuza sa nu ia nicio măsură. Dacă nu o fac intra in zona abuzului.

    In mod teoretic, dar mai ales legal, ASF ar trebui sa apere drepturile actionarilor mici, de retail si nesofisticati, pe care i-a atras sa investeasca in fondurile de investitii, fostele organisme de plasament colectiv, prin autorizarea data.

    Micii actionari s-au trezit investitori in fonduri de investitii alternative cu conditii mult mai laxe de plasament, fata de limite impuse la OPCVM-uri, si implicit cu riscuri mult mai mari. Acestora in urma autorizarii ASF nu li s-a fi oferit nici o posibilitate de exit rezonabila, din cauza unor grupuri care actionau concertat, si care controlau managementul, si au facut SIF-urile, prin administrarea frauduloasa, complet neatractive. Din nou ASF a permis fara sa clipeasca aceasta “prejudiciere” drepturilor actionarilor mici. 

    ASF, in loc sa apere drepturile actionarilor captivi, a creat regulamente, decizii si alte cele, doar in favoarea grupului, pe care eu il numesc infractional, pentru ca are infractori cu acte in regula printe ei, care a acaparat integral managementul, care s-a dovedit in cazul SIF1 si SIF4 totalmente neperformant si nerentabil pentru actionar..  

    La SIF1 practic nu exista nici un administrator independent, la SIF4 la fel. 

    ASF ar trebui sa-i oblige pe “tovarasii” de la SIF-uri sa publice trimestrial structura analitica a actionariatului, cu detineri mai mari de 3%, si cati actionari persoane fizice exista. 

    Daca in cazul SIF5 se depaseste limita pozitiei de control sa fie obligati, sa faca oferta de cumparare a tuturor actiunilor, pro rata, pentru cei care constituie grupul. In alta ordine de idei, la o astfel de structura de detinere solicitarea din partea ASF a aplicarii metodei VOTULUI CUMULATIV, ar trebui sa fie o obligatorie la SIF-uri, ca solicitare din partea celor care nu pot cere nimic, si doar au dreptul sa le fie deturnati banii investiti.

    1. ASF a decis exact invers la SIF 5. A spus cu subiect si predicat ca votul cumulativ nu e legal pentru ca nu l-a cerut grupul. Normal ca nu a mai apărut nicio candidatură pe bune. Ce sa mai credem, vedeți lista de candidați și rezultă niște concluzii. Ca ASF a vrut să se asigure că nimeni din afara grupului nu intra in noul CA. Evident, noul CA va executa politica lu Lakis, AGA va fi in viitor o formalitate exact ca la SIF1 și 4.

      Pe lista candidatilor il gasim si pe Ciurezu sau Stoian. De ce comentezi lista, te enerveaza vreo unul din cei 2?

      E cu vot cumulativ AGA, a propus CA ul asa si asa a ramas. Convocarea e pe vot cumulativ, deci poti sa depasesti momentul.  

      Foarte corect explicat.Felicitari.

      Eu vorbeam de candidaturi noi, nu de cancanurile de la sif. convocarea e cum a zis asf, pe vot majoritar, candidaturile initiale pe vot cumulativ sint nule dar e doar o parere, vad ca tu cunosti mai bine, deci nu mai comentez.

      Procentul de deținere a crescut datorită răscumpărărilor de acțiuni și reducerea capitalului social . In aceasta situație nu ești obligat la oferta!

      Au cumpărat masiv luna trecută. Nu ai văzut dealurile?

    Dacă nu admit concertarea nu se face nimic.restul e can can.

    1. Se poate face prin instanța

    Sif1 nu mai are bani sa isi rascumpere propriile actiuni...De unde sa faca oferta pt.sif5?

    1. Atunci e obligat sa vanda.

    Pai, asa stau lucrurile:

    ASEFE = El Dragoi Lakis = Marian Oprisan = PESEDE 

    Pesedeul vrea sa ia si sif5u prin intermediul el dragoi lakis si asefe, ca deh, coruptia e in floare in romania. Ciolanu' se subtiaza si au nevoie de cascaval. 

    Problema este cand o sa se ajunga la capatu' ciolanului, sa vedeti atunci ce se mananca intre ei. 

    JOS CORUPTIA! JOS PESEDEU' ! JOS CU MAFIA DE PE PIATA DE CAPITAL! 

    1. Ma îndoiesc ca ești cu analizele la zi. În cazul tău se poate consulta un veterinar. Sunt mai tari medicamentele.

      Daca tu faci pe desteptul, asta nu inseramna ca scenariul nu este veridic.

      iote si un simpatizant al lui iliescu pe aici :))

      Animal la animal trage.

      Si eu am auzit ca Lakis are treaba cu PSD și ca ar fi chiar fiul lui Iliescu. Daca te uiti la ei chiar seamana. Asa ca e posibil sa ai dreptate, sa stii!

      na ca apar mai multi pui de pesedisti sifilitci pe aici :)

      Fratilor,sa ne unim ,mafiotii,infractorii nostrii sa-i deposedeze de bunurile acumulate de infractorii,mafiotii lor.Asa inteleg eu discutiile de mai sus.Vai de tine Romanie esti locuita de romani.

      Vomit dupa orce dezbatere de genul acesta.

    Sif1,Sif4 și grupul de fonduri finanțate de ei nu Votează Bilanțul ,nu Votează repartizarea profitului,Adio dividende ,votați Dragoi!!!Actionari de ce nu votați in interesul vostru???!!

    Cred ca o sa ofere 2lei/ actiune la sif5...

    La sif 4 au dat 0,72 anu trecut( adica discount 60%).

    La sif 1 au dat 2.5lei anu trecut si a fost cam mult,asa ca anu asta se anuleaza programu'... 

    1. După părerea mea, o sa se comporte în continuare ca niște asasini economici și O sa cadă de sus împreună cu toată conducerea ASF care le-a netezit calea.

    Sif5u trebuia sa fie mai hot ca hotii. Adica trebuia sa se duca peste sif1 si sa ii goneasca de la conducere asa cum sif1 vine sa preia sif5. In astfel de cazuri, cand esti incoltit de hoti, asta e cea mai buna optiune: sa fii mai hot ca hotii. In caz contrar, hotii vor domina!

    Acționari Sif 5 Rămâneți fără dividende ,votați lmpotriva revocarilot hotărârilor 4,5 ,6,7,8, si9.Dragoi și suita nu aproba bilanțul ,nu aproba dividende și revoca conducerea sif5 .Alo Asf ,,Sif5’’ ramine ilegal fără conducere datorită hotărârilor și corupției voastre.Actionari decideți!!

    1. pai actionarii majoritari sunt cei de la sif1. care actionari sa voteze impotriva lor ? :)) nu intelegi ca astia fac ravagii, vine el dragoi lakis cu asefe si cu sleata lor de lingai sa preia controlul sif oltenia ? o mancatorie marca pesede, fac tot posibilul sa puna mana pe alta cutie cu miere.

      JOS CORUPTIA! 

    Ai încercat dragul meu să faci ce ai putut.

    Însă te rog: ce scrii aici nu are legatura cu legea.

    Mergi la fini sau oriunde gratis până nu ajungi ca lepra 

    1. Dacă s-ar aplica legea corect de catre ASF i-ar concerta pe mai multe criterii. Dar pt ASF, Drăgoi si Lakis legea este opțională. O sa fie interesant de vazut cum interpretează procurorii.

    Marcule ai devenit groparul lui Sif5,asta e rasplata ca ți-a dat sa maninci cina erai cersetor.Vei Plati cu virf si indesat ,Dumnezeu nu doarme si nici DNA .Cum poti si Pt.ce??!!lasi Sif5fara conducere??

    Dragoi arunca in aer 9mil.euro Pt Blue Air si lasa actionarii Sif 5 fara dividende,dar el nu le restituie!!??

    Nevada’s lui N Marcu Fosta Salariat Sif 5 ,Ziar el a incasat sure de mii lei ca administrator si Cenzor la Unitati din portofoliu Sif 5 .A se Vedea declaratiile de avere N Marcu.

    1. Acum o sa incaseze si mai mult :))

    Mache scrie repede un articol despre sif banat cum ca ar avea flatulenta excesiva! Cred ca asta e reactia lor la articolele tale!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb