Companiile din energie şi cele din industria financiară vor fi cei mai importanţi plătitori de dividende de la Bursa de Valori Bucureşti, se arată într-o analiză realizată de experţii Goldring, conform unui comunicat remis redacţiei. Astfel, se estimează că OMV Petrom, Romgaz, Conpet şi BRD - Groupe Societe Generale ar putea să plătească investitorilor care au avut încredere în acţiunile lor cele mai mari dividende dintre firmele incluse în indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti. De asemenea, Nuclearelectrica, Transilvania Broker de Asigurare, respectiv, Transelectrica ar putea completa acest clasament.
"Estimăm pentru anul 2023 un randament mediu brut al companiilor analizate din componenţa indicelui BET de 7%. Spre comparaţie, la finalul lunii mai ( 23 mai - n.n.) randamentul mediu brut al societăţilor din BET era de aproximativ 6%. Aşadar, investitorii ar putea avea în faţă un an 2023 atractiv din punctul de vedere al dividendelor, lucru datorat rezultatelor obţinute de companiile din energie, unde criza din domeniu a contribuit la creşterea profitabilităţii în anul 2022" a declarat Virgil Zahan, Directorul General al Goldring.
Conform ultimelor rezultate financiare raportate, la finalul primelor trei trimestre din 2022, sectorul energetic şi de utilităţi, de la nivelul indicelui BET, a marcat o creştere a rezultatului net de 286%, a explicat Virgil Zahan.
Potrivit sursei citate, patru din cei şase emitenţi cu randamente atractive, de peste 10%, activează în sectorul energetic. Este vorba despre OMV Petrom - cu 15,6%, Romgaz - cu 12,9%, Conpet - cu 10,6% şi Nuclearelectrica - cu 10,0%. În ceea ce priveşte instituţiile bancare, analiştii Goldring estimează randamente brute de 5,4% pentru Banca Transilvania, respectiv de 10,1% pentru BRD. Comparativ cu dividendele distribuite din rezultatul aferent anului 2021, analiştii Goldring anticipează creşterea valorii dividendului, ce li se cuvine acţionarilor, cu 7,47% în cazul BRD. "În contextul incertitudinilor ridicate, aceştia au luat în considerare utilizarea aceleiaşi rate de alocare a dividendului ca şi în anul anterior, în cazul ambelor instituţii bancare. Politica de dividende finală va fi corelată cu evoluţiile economice din acest an, sectorul bancar fiind mai sensibil la şocuri economice comparativ cu alte sectoare", au mai subliniat analiştii Goldring.
Este important de menţionat că randamentul dividendelor a fost calculat de Goldring pe baza preţurilor de închidere ale cotaţiilor din data de 10.01.2023. De asemenea, în cazul Fondului Proprietatea, dividendul estimat nu include şi impactul listării Hidroelectrica, anunţată pentru acest an.
"Anul 2022 a fost unul dificil pentru investitori, atât pentru cei care deţin acţiuni, cât şi pentru cei cu obligaţiuni. Cu toate acestea, dividendele de la BVB reprezintă un element diferenţiator important în comparaţie cu alte pieţe europene şi internaţionale", potrivit lui Virgil Zahan, Directorul General al Goldring.
Estimările prezente vor fi actualizate pe baza rezultatelor preliminare, ce urmează a fi publicate în luna februarie, dar şi a contextului economic de la acel moment. Este de menţionat şi faptul că analiştii Goldring actualizează randamentul brut al dividendelor, pe baza ultimelor preţuri de tranzacţionare cu frecvenţă săptămânală, se menţionează în comunicat.
1. Dacă...
(mesaj trimis de class în data de 12.01.2023, 14:26)
Dacă va mai rămâne ceva din profiturile uriașe după ce vor fi decimate de suprataxarea cu 60% a profitului excepțional de către stat! De asta ce ziceți?? Sau nu ați avut asta în vedere??!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cd în data de 12.01.2023, 14:33)
Cică OMV nu are aceasta problemă.
1.2. Daaa... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de class în data de 12.01.2023, 20:18)
Am văzut și eu ceva... Părerile sunt împărțite... Și pro și contra... Va fi o luptă grea.... Vom vedea ce va fi... Prefer sa ia austriecii 150 de milioane de euro cât sa fiu tras in piept de statul meu cu 1 miliard de euro...
2. inregistrari contabilicesti esuate.
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2023, 15:54)
Domnule Virgil Zahan, vedeti ca nu inregistrati corect actiunile primite de clienti in urma majorarilor de capital la valoare nominala in contul clientilor Goldring iar asta se numeste intr-un fel anume.
Pe ale dumneavoastra tot la fel le inregistrati in portofoliu la valoare zero?