ANALIZĂ KEYSFIN: CA LOCURI DE MUNCĂ, Construcţiile, comerţul şi industria extractivă, cele mai afectate de criză

V.B.
Companii #Construcţii / 18 decembrie 2014

Construcţiile, comerţul şi industria extractivă, cele mai afectate de criză

Construcţiile, comerţul, reparaţiile auto-moto şi industria extractivă au fost domeniile cele mai afectate de criză, în ceea ce priveşte locurile de muncă, potrivit unei analize a companiei de business information şi credit risk management KeysFin trimisă redacţiei.

Din 2010 până în prezent, multe afaceri altădată profitabile au dispărut, precum cele din construcţii şi comerţ, iar altele au căpătat o însemnătate tot mai mare, cum este cazul celor din servicii. Per ansamblul economiei, numărul angajaţilor din cele peste 600.000 de companii care şi-au depus anual bilanţul la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a scăzut cu 182.766, de la 4,41 milioane în 2010 la 4,23 milioane de angajaţi în 2013.

Conform analizei realizate de analiştii de la KeysFin pe baza datelor oficiale disponibile în intervalul 2010-2014, în intervalul 2010-2013, sectorul construcţiilor a pierdut 69.856 de salariaţi, comerţul - 49.982 de angajaţi, iar industria extractivă - 44.649 de salariaţi.

Şi serviciile financiare au suferit un declin important din punct de vedere al forţei de muncă. Potrivit datelor de la Banca Naţională a României (BNR), numărul angajaţilor din mediul bancar, de exemplu, a scăzut din decembrie 2010 în decembrie 2013 de la 66.753 la 58.612. La polul opus, afacerile care au creat cele mai multe noi locuri de muncă au fost cele din domeniul serviciilor (servicii administrative-suport), HoReCa (hoteluri, restaurante şi catering), sănătate-asistenţă socială, informaţii şi comunicaţii.

Serviciile administrative şi de suport (aşa cum sunt denumite după codul CAEN) au atras cele mai semnificative angajări, peste 41 de mii de români găsindu-şi de muncă în acest sector în ultimii 3 ani.

Şi industria HoReCa a înregistrat o evoluţie semnificativă, atât ca paletă de servicii, cât şi, implicit, ca număr de angajaţi. În ultimii 3 ani, peste 11.000 de persoane s-au angajat în acest sector, în ciuda salariilor destul de mici raportate la venitul mediu net pe economie.

Studiul KeysFin mai arată că afacerile din industria prelucrătoare, agricultură şi energie au reuşit, în anii de criză, să se menţină relativ pe linia de plutire, dacă este să privim evoluţia acestora prin prisma numărului de angajaţi. Fluctuaţia personalului a fost nesemnificativă raportată la numărul mare de angajaţi din aceste domenii.

"Radiografia pieţei muncii arată că în România se coagulează tot mai puternic un sector vital pentru economie - cel mai serviciilor. De la mici firme care şi-au deschis ateliere de reparaţii la colţul blocului, la companii de securitate şi firme de logistică, astfel de business-uri au un potenţial semnificativ şi pe viitor", afirmă experţii de la KeysFin.

Studiul KeysFin remarcă şi declinul puternic din sectorul construcţiilor, altădată unul dintre principalele motoare ale economiei.

"Evoluţia angajărilor din acest sector a urmat-o, practic, pe cea a crizei. Faptul că băncile au oprit robinetul creditelor a fost unul dintre motivele principale. Nici statul (cel mai mare angajator de proiecte de construcţii, mai ales de infrastructură) n-a mai putut susţine financiar acest sector. Vestea bună este că 2014 pare să fi fost un punct de cotitură. Construcţiile de locuinţe au înregistrat o revenire semnificativă, stimulate mai ales de finanţările din programul Prima Casă. Statul rămâne încă dator la capitolul investiţii în construcţii. Să sperăm că 2015 va fi un an mai bun, având în vedere şi perioada pre-electorală", au mai spus analiştii de la KeysFin.

Studiul KeysFin remarcă, pe de altă parte, că media cea mai mare de angajaţi, raportată la domeniile de activitate, era în 2013 în "administraţie publică-apărare-asigurări sociale din sistemul public", urmată de "gestionarea deşeurilor-activităţi de deconaminare", industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea energiei electrice-termice.

La polul opus, cea mai scăzută medie de angajaţi se înregistra, la fel ca în 2010, în comerţ şi repararea mijloacelor auto-moto, în sănătate, asistenţă socială, activităţi ale gospodăriilor şi hoteluri şi restaurante.

"Am asistat, pe ansamblu, la o restructurare semnificativă a schemelor de personal, mai ales în domenii precum industria extractivă unde media de salariaţi a scăzut de la 49/per unitate în 2010 la 20 în 2013 şi producţia de energie electrică şi termică, de la 50 la o medie de numai 18 angajaţi. Au fost restructurări puternice de personal, iar firmele au învăţat să se descurce cu o schemă mai redusă de angajaţi, pe măsura provocărilor economice", spun cei de la Keys Fin.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din ţara noastră.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb