ANALIZĂ MCKINSEY: Peste 30% din marile bănci mondiale se prăbuşesc în caz de criză

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 octombrie 2019

Este posibil ca o treime din marile bănci globale să nu supravieţuiască unui şoc financiar major, instituţiile creditoare din Europa de Vest şi Asia fiind cele mai expuse riscurilor, conform unui studiu realizat de firma americană de consultanţă McKinsey.

Analiza McKinsey a observat 1.000 de bănci din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare, constatând că doar puţin peste o treime dintre acestea au obţinut o rentabilitate a capitalului de 1,6% în ultimii trei ani, faţă de o rentabilitate de peste 17% pentru băncile de top, în aceeaşi perioadă.

"Aproape 35% din băncile de la nivel global sunt sub limita inferioară a rentabilităţii luată în calcul de noi şi suferă din cauză că operează pe pieţe nefavorabile şi pentru că au modele de afaceri cu deficienţe", subliniază raportul McKinsey, menţionând: "Ca să supravieţuiască unei crize, fuziunea cu bănci similare poate fi singura opţiune, dacă nu este posibilă o reinventare completă".

McKinsey consideră că această problemă a băncilor este la fel de urgentă ca redresarea creşterii globale.

"Deşi nu este sigur că actuala incertitudine de pe piaţă va duce la o recesiune iminentă sau la o perioadă prelungită de creştere lentă, expansiunea a încetinit", precizează raportul, adăugând: "Este probabil «ultima oprire» în acest ciclu pentru bănci, ca să îşi reinventeze rapid modelele de afaceri şi să se extindă prin achiziţii. Acum este timpul mişcărilor îndrăzneţe şi critice".

McKinsey atrage atenţia că în timp ce îngrijorările cu privire la expansiunea globală care nu mai are elan există de mai mulţi ani, băncile nu sunt la fel de pregătite pentru o criză ca atunci când a izbucnit criza financiară globală, în 2007, în ceea ce priveşte rentabilitatea.

Ratele dobânzilor foarte mici şi chiar negative, care au predominat în ultimii ani, deoarece băncile centrale au încercat să împiedice deflaţia şi să stimuleze creşterea, au îngreunat obţinerea de profituri din creditele tradiţionale de către băncile comerciale, conform analizei.

Pentru a compensa dobânzile scăzute, anumite bănci au crescut volumul creditării - strategie care le-ar putea pune în pericol în cazul unei crize economice, conform analizei, care subliniază că aproape 60% din băncile lumii vor avea probleme în caz de declin economic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb