Analiză Storia: Cum au evoluat preţurile locuinţelor şi creditelor în 2023, comparativ cu aşteptările românilor

T.B.
Companii / 20 decembrie 2023

Analiză Storia: Cum au evoluat preţurile locuinţelor şi creditelor în 2023, comparativ cu aşteptările românilor

Dacă în urmă cu un an, respondenţii unui sondaj realizat de Storia - platforma lansată de OLX se aşteptau în proporţie de aproape 60% ca anul imobiliar 2023 să aducă scăderi de preţuri în categoria locuinţelor de vânzare din România, datele de anul acesta arată contrariul, se arată într-un comunicat al Storia, remis redacţiei. În ultimul an, locuinţele noi de vânzare s-au scumpit, în medie, cu 7% comparativ cu 2022, iar preţul locuinţelor vechi a înregistrat o creştere de 8% faţă de anul anterior, transmite sursa.

Întrebaţi ce şi-au propus din punct de vedere imobiliar în anul 2023, respondenţii au afirmat în proporţie de 62% că ar dori să cumpere o proprietate, informează sursa menţionată. Corelând această intenţie cu datele din platforma Storia, se observă că o parte dintre cei care îşi doreau să achiziţioneze o proprietate s-au reorientat spre chirii. Astfel, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele puse la vânzare a scăzut cu 7%, iar interacţiunile dintre căutători şi cei care vând locuinţe au înregistrat o scădere de 4%, potrivit companiei. În acelaşi timp, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele oferite spre închiriere a crescut cu 1%, iar interacţiunile au înregistrat o creştere de 16%, informează sursa citată.

La capitolul evoluţiei dobânzilor la creditele ipotecare, respondenţii se aşteptau preponderent la creşteri (32%), dar şi la scăderi (30%) şi stagnări (21%), arată datele comunicatului. Cu toate acestea, potrivit datelor raportate de Banca Naţională a României (BNR), indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a fost în creştere în anul 2023, potrivit sursei menţionate.

În trimestrul întâi (ianuarie-martie), valoarea IRCC a fost de 1,17% în anul 2022, respectiv de 5,71% în 2023, informează compania. În al doilea trimestru (aprilie-iunie), valoarea IRCC a crescut de la 1,86% în anul 2022, la 5,98% în 2023. În al treilea trimestru (iulie-septembrie) s-a înregistrat un nivel IRCC de 2,65% în 2022, în timp ce în 2023 a ajuns la 5,94%, potrivit sursei. În al patrulea trimestru (octombrie-decembrie) valoarea IRCC-ului a fost de 4,06% în 2022, iar în 2023 a ajuns la 5,96%, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. totul e ieftin intr o colonie de ieftini....versus Occident.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb