Majoritatea indicilor importanţi din Asia au înregistrat creşteri, iar pieţele din SUA au recuperat în întregime pierderile, atingând noi maxime istorice, informează analiştii de la XTB România.
Potrivit acestora, investitorii au trecut în fază de emoţie pozitivă deoarece, în sesiunea asiatică de joi, bursa din Shanghai a recuperat încă 1.7%, iar indicele S&P500 a atins noi maxime istorice.
"Astfel, deşi noutăţile despre epidemie sunt foarte importante, revenirea acţiunilor nu ţine, totuşi, doar de speranţele unui tratament rapid sau chiar ale unui vaccin, sau de temperarea numărului de cazuri noi în afara Chinei.Achitarea preşedintelui Trump de către Senatul SUA şi reducerea la jumătate a unor taxe vamale impuse de China pentru bunuri importate din SUA completează un tablou luminat foarte recent de un optimism abundent.", menţionează analiştii într-un comunicat remis Redaţiei noastre.
Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, a declarat: "Abordarea investitorilor pare a fi, pentru moment, cumpărarea pe corecţie. Orizontul mediu este, totuşi, mult mai puţin limpede: efectele în economia reală a Chinei şi a regiunii nu pot fi precis calculate în prezent, dar ele ar putea deveni considerabile dacă măsurile de limitare a răspândirii virusului nu dau rezultate curând. Investitorii ar putea vira atunci, din nou, spre prudenţă."
La nivel european, indicele german DAX se afla, în momentul publicarii acestei analize, în zona de 13560 de puncte, fiind la o distanţă de doar 0,6% faţă de valorile maxime. Această "injecţie" de entuziasm a fost determinată de aşteptările tot mai crescute ale investitorilor cu privire la găsirea unui tratament pentru coronavirus.
"Miercuri dimineaţă, apetitul pentru risc a fost impulsionat de raportări legate de progrese majore în descoperirea unui medicament. În ciuda faptului că OMS a negat informaţiile, susţinând că încă nu a fost descoperit un tratament, încrederea investitorilor nu a dispărut, iar pieţele au traversat o uşoară perioadă de aşteptare. Totuşi, tot mai multe surse susţin că diferite echipe de cercetare sunt aproape de descoperirea unui remediu, iar acest lucru influenţează semnificativ aşteptările investitorilor care anticipează că ar trebui să se descopere un vaccin în viitorul apropiat. China a aplicat pentru patentarea unui nou medicament experimental, remdesivir, care pare a fi unul dintre cei mai promiţători candidaţi, indicând un nivel ridicat de eficacitate în timpul primelor teste. În plus, oficialii din Thailanda au anunţat îmbunătăţiri majore la nivelul unei paciente după administrarea unei combinaţii de antivirale utilizate pentru tratarea gripei şi a virusului HIV.", informează specialiştii.
Pe de altă parte, este posibil ca maximul perioadei de infecţie să fie aproape, ţinând cont de încetinirea ritmului de extindere a virusului, numărul maxim de cazuri este estimat să fie atins în perioada 19 februarie - 4 martie.
Radu Puiu, Research Analyst, XTB România, a explicat: "Pe termen scurt, optimismul pare să se extindă, pieţele futures din SUA indicând a patra zi consecutivă de creştere, iar încrederea este în continuare la niveluri ridicate. Totuşi, situaţia trebuie urmărită în continuare cu prudenţă, întrucât efectele economice rămân încă incerte. Cea mai mare parte din activitatea de afaceri din China rămâne în continuare suspendată. Statele cu un grad ridicat de dependenţă faţă de China vor resimţi cel mai accentuat efectele, în special economiile din Asia Pacific, dar cu fiecare zi în plus în care activitatea din China este sistată creşte probabilitatea ca urmările să se transmită şi în alte regiuni, afectând reţelele de furnizori şi companiile străine care şi-au întrerupt temporar activitatea în a doua cea mai mare economie a Lumii."