Analize eToro: Studiul BEI - companiile româneşti, lideri în investiţiile în eficienţă energetică şi tehnologii verzi

T.B.
Companii / 3 iulie 2023

Analize eToro: Studiul BEI - companiile româneşti, lideri în investiţiile în eficienţă energetică şi tehnologii verzi

Preţurile ridicate la energie şi incertitudinile cauzate de războiul din Ucraina pun la încercare capacitatea companiilor din Uniunea Europeană de a investi în măsuri de combatere a schimbărilor climatice, arată un studiu al Băncii Europene de Investiţii (BEI). În Europa Centrală şi de Est, companiile româneşti se află pe primele locuri în ceea ce priveşte investiţiile în tehnologii verzi şi eficienţă energetică. Schimbările climatice exercită presiuni asupra preţurilor la alimente şi energie, iar specialiştii avertizează că fenomenul meteorologic El Nino ar putea avea un impact în Europa şi peste Oceanul Atlantic.

Sondajul BEI a fost realizat pe un eşantion de peste 12.000 de companii din 27 de state ale Uniunii Europene, la care se adaugă 800 de companii americane active în sectoarele producţiei, serviciilor, construcţiilor şi infrastructurii. Criza energetică a făcut ca 90% dintre companiile româneşti să fie preocupate de costurile energiei. Această preocupare a făcut ca 67% acestea să declare că au investit deja în eficienţa energetică, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală şi de Est, la fel ca Ungaria şi mai mult decât orice altă ţară din regiune. De asemenea, 59% dintre companiile româneşti au declarat că investesc în tehnologii sau produse ecologice. Acesta este cel mai mare procentaj din întregul studiu, la egalitate doar cu Finlanda. Schimbările climatice determină 69% dintre companiile româneşti să considere că se confruntă cu riscuri fizice din această cauză. Cu toate acestea, la întrebarea dacă investesc în adaptarea la noile realităţi climatice, doar 49% au răspuns afirmativ şi numai 17% au declarat că investesc în asigurări. Deşi mai mici, aceste două cifre plasează România în sfertul fruntaş al sondajului, companiile româneşti părând mai conştiente şi mai bine pregătite decât companiile similare din majoritatea celorlalte ţări ale UE.

Investiţiile în eficienţa energetică ar putea ajuta companiile româneşti în iarna care vine. Deşi preţurile la utilităţi au scăzut, criza energetică din Europa este departe de a se fi încheiat. Fenomenul meteo El Nino ar putea aduce o iarnă mai aridă şi mai rece în acest an. Ca urmare a încălzirii globale, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca influenţa fenomenului El Nino în Atlanticul de Nord şi a iernii din nordul Europei să crească. Pentru a se pregăti pentru iarnă, Europa începe să umple rezervele de gaze naturale. S&P Global estimează că preţul gazelor va creşte în trimestrul al treilea, împins de cerere şi de recenta scădere a preţului. Având în vedere că depozitele din UE sunt deja pline în proporţie de 77%, stocurile ar putea atinge nivelul maxim cu mult înainte de iarnă, lăsând jucătorii din piaţă să se lupte pentru a găsi un loc pentru gazul din Europa mai târziu.

Fenomenul El Nino aduce, de obicei, perturbări de amploare în ceea ce priveşte vremea şi produsele agricole. Însă un aspect pozitiv este că aduce şi un sezon de uragane în Atlantic, adesea mai slab decât media. Acesta se desfăşoară în perioada iunie-noiembrie, iar anul acesta se aşteaptă ca trei furtuni majore să lovească SUA. Este o ameninţare anuală pentru pieţele americane de benzină, GNL şi asigurări în special. Rafinăriile americane (MPC la VLO) şi companiile exportatoare de GNL (LNG la NFE) sunt grupate în mare parte pe coasta expusă a Golfului Mexicului.

Riscurile legate de climă - inclusiv riscurile fizice, de tranziţie şi de litigii - reprezintă, de asemenea, provocări noi şi din ce în ce mai semnificative pentru industria asigurărilor, a constatat Biroul Federal de Asigurări din SUA în raportul privind riscurile climatice. Aceste riscuri justifică, de asemenea, o monitorizare atentă din partea autorităţilor de reglementare financiară, a factorilor de decizie politică şi a asiguratorilor. Odată cu evoluţia situaţiei privind schimbările climatice la nivel global, firmele de reasigurare, de la Swiss Re (SREN.ZU) la Muenchener (MUV2.DE), au înregistrat o creştere a tarifelor, în paralel cu creşterea frecvenţei şi gravităţii catastrofelor naturale. Investitorii sunt, de asemenea, atenţi. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, în următoarele trei luni, 20% dintre investitorii români au declarat că îşi vor creşte investiţiile în sectorul energetic şi 15% în sectorul serviciilor financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb