ANAT: "Proiectul de garantare a pachetelor turistice, catastrofal pentru industria de turism"

Ziarul BURSA #Companii #Turism / 24 iulie 2018

"Proiectul de garantare a pachetelor turistice, catastrofal pentru industria de turism"

Proiectul de ordonanţă simplă privind transpunerea Directivei Europene pentru garantarea pachetelor turistice, trimis pe circuitul de avizare de Ministerul Turismului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, va avea efecte catastrofale pentru industria de turism autohtonă, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), potrivit Agerpres.

Totodată, transpunerea neconformă a acestei Directive Europene va duce imediat la declanşarea procedurii de infringement, cu care România este ameninţată încă din 2014. 

Reprezentanţii ANAT informează: "După două săptămâni în care reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism au continuat discuţiile cu autorităţile în vederea transpunerii Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice, Ministerul Turismului şi ANPC au dat la avizat un proiect de ordonanţă simplă, catastrofal pentru industria de turism, proiect care va duce la închiderea multor agenţii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacanţelor".

Oficialii ANAT spun că, la începutul lunii iulie, ANAT şi-a exprimat punctele de vedere şi şi-a arătat deschiderea pentru dialog, însă nicio recomandare a specialiştilor din turism nu a fost luată în calcul de autorităţi, actualul text ce urmează a fi transpus într-o ordonanţă nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare. Proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuală încălcând Directiva Europeană la capitolul privind răspunderea agenţiilor de turism.

Nicolae Demetriade, preşedintele ANAT, a precizat: "Noul act normativ prevede şi faptul că o agenţie de turism intermediară din România, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piaţă liberă şi unică, să fie co-răspunzătoare. În acelaşi timp, dacă o agenţie intermediază produsele unor organizatori români nu va fi co-răspunzătoare. Acest lucru este discreţionar şi încalcă Directiva Europeană. Consumatorul român este protejat 100% în cazul unor încălcări contractuale ale organizatorilor, indiferent unde îşi au aceştia sediul în UE, având posibilitatea să-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din România ori instanţelor de judecată din ţară, în baza unui Regulament European".

Agenţiile de turism din România intermediază sute de mii de oferte şi hoteluri din alte ţări, oferite de organizatori europeni şi care, peste tot în Europa, sunt considerate răspunzătoare pentru ofertele lor, dar acest lucru nu se întâmplă în propunerea de act normativ a Ministerului Turismului şi ANPC, apreciază reprezentanţii agenţiilor de turism.

Conform acestora, ţara noastră se dovedeşte a fi singura din Europa care apelează inutil la supra-reglementare, făcând nesustenabilă transpunerea Directivei în piaţa turistică fragilă din România şi periclitând activitatea antreprenorilor români, puşi să garanteze pentru concerne mari europene.

În paralel, din cauza efectelor acestui act normativ, turiştilor români le va fi foarte greu să mai găsească sejururi externe cu plecare din România şi vor fi nevoiţi să apeleze la soluţii scumpe, cu zboruri combinate şi escale, ceea ce va duce la o explozie a preţurilor vacanţelor în următoarea perioadă.

Forma actuală a ordonanţei, conform ANAT, arată că Ministerul Turismului doreşte peste noapte o garantare integrală a pachetelor turistice vândute, fără limita superioară, ceea ce este imposibil de implementat de orice mecanism de garantare serios, fie asigurare sau fond de garantare.

ANAT face apel către decidenţi să găsească soluţii rezonabile şi previzibile şi să-şi asume faţă de Comisia Europeană o trecere treptată de la situaţia actuală, neacoperitoare pentru turiştii români, la un nivel rezonabil de garantare şi, în acelaşi timp, să renunţe la o supra-reglementare complet inutilă cu privire la răspunderea agenţiilor din România alături de organizatori din alte ţări. 

În caz contrar, ANAT consideră că autorităţile statului se vor face vinovate de haosul care va urma şi vor trebui să plătească politic şi financiar pentru imensele pagube pe care actul normativ, aplicat unei pieţe lăsate de izbelişte zeci de ani de zile, le va aduce turiştilor şi agenţiilor de turism.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand a dat faliment Mareea ce asigurare avea? 50.000 dolari asigurati la Generali si aveau 1000 de contracte in desfasurare. Adica $50 / contract.

    La volumul lor trebuiau sa aiba asigurare de $1M. 

    Deci nu stiu ce spune legea europeana insa nu cred ca strica deloc. Daca se inchid firme ce nu rezista la nici o reglementare, nu au ce cauta pe piata asta.

    Cum sa nu dai bobarnace, pardon, suturi prin partile dorsale anatului, cand jde ani de zile clica tovarasei corina martin, in cardasie cu infractorul mazare, a taiat si spanzurat tot ??!!?? In acesti ani, cand exista AIRBNB sau HOMEAWAY , cum sa ma stai la mana agentiilor de turism, unde colcaie de fosti securisti ??!!!??AGENTII RASE de pe suprafata pamantului, ca si Cartagina , asta ar trebui sa se intample cu derbedeii ce colcaie prin asemenea stabilimente...

    ANAT-ul iar obstacoleaza iesirea noii legi,asa cum a facut si pana acum.Pentru ei important e sa incaseze banii dar in caz ca nu se achita de obligatii sa nu ne mai dea toti banii inapoi. O tot dau inainte ca statul si asigurarile-s de vina dar de fapt e doar vina lor pentru ca nu vor sa scoata bani din buzunarul propriu ca sa acopere turistul si sa-i dea toti banii inapoi,in caz de insolventa.Ei spun ca o sa sufere micile agentii si IMM-urile dar,daca chiar s-ar intampla,ar fi pentru ca marii touroperatori nu vor sa scoata bani ca sa-si asigure turistii si prefera sa impovareze agentiile mici.Ei trimit in lume mii de turisti,incaseaza milioane de euro,dar cand e vorba de dat banii inapoi,nici vorba,fac tot posibilul sa dea inapoi cat mai putin,invocand tot fel de motive si dand vina pe stat si asigurari.Nu va lasati fraieriti de ANAT si nu credeti tot ce declara in presa pentru ca de fapt,tot ce-i intereseaza este sa-i apere pe membrii lor ( care sunt un mic procent din totalul agentiilor) si sa dea cati mai putini bani inapoi in caz de insolventa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb