Rusia pledează pentru un dialog echitabil şi bazat pe respect reciproc cu NATO, dar pe viitor nu va ignora ceea ce ea consideră a fi impactul negativ al acţiunilor Alianţei în menţinerea securităţii globale şi regionale, a declarat vineri ministrul adjunct al apărării din Rusia, Anatoli Antonov, citat de TASS.
"Suntem interesaţi în cooperarea militară cu ţările NATO în aceeaşi măsură ca omologii noştri din ţările Alianţei. Dar nu dorim să cooperăm doar în probleme care sunt de interes pentru Alianţa Nord-Atlantică", a afirmat oficialul rus, într-o conferinţă de presă.
Prin desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă, NATO exercită un impact negativ asupra securităţii globale, a insistat oficialitatea rusă, avertizând că ţara sa nu va ignora acest aspect.
Potrivit acestuia, "este vorba de desfăşurarea în Europa, în regiunea Asia-Pacific şi, pe viitor, în Orientul Mijlociu a unor componente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA, de punerea în practică a conceptului de atac global prompt (Prompt Global Strike), de desfăşurarea de sisteme non-nucleare strategice de înaltă precizie, precum şi de perspectivele desfăşurării de arme în spaţiu".
Anatoli Antonov a precizat că "Rusia nu consideră oportun să se angajeze într-un control mai ferm al armelor convenţionale în Europa din moment ce Alianţa Nord-Atlantică îşi sporeşte activitatea în regiune". El nu a exclus în viitorul apropiat o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la nivel de reprezentanţi permanenţi, transmite agenţia TASS.
Cu toate acestea, între Rusia şi NATO nu există în prezent niciun fel de contacte, a constatat Anatoli Antonov, remarcând că pentru moment nici nu se pune problema vreunei "încălziri" a relaţiei bilateral, relatează sursa citată.
Apelurile oficialilor Alianţei Nord-Atlantice de a "comunica telefonic" se fac, în opinia sa, pentru a da vina pe Rusia pentru criza în relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles. El a citat ca exemplu o declaraţie recentă a generalului Petr Pavel, preşedinte al Comitetului Militar al NATO, care a deplâns "lipsa de voinţă" a responsabililor militari ruşi de a comunica cu omologii lor aliaţi, transmite TASS.
Potrivit lui Antonov, generalul Pavel a vrut să vorbească cu şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gerasimov, care nu a răspuns solicitării. "Ni s-a spus că scopul principal al acestei discuţii este "de a verifica canalele de comunicare operaţionale'', a spus Antonov, adăugând că NATO propusese, într-adevăr, şi alte chestiuni de discuţie precum activităţile militare de pe ambele părţi ale frontierei, situaţia militară din Ucraina, aplicarea acordurilor de la Minsk şi activitatea OSCE în Ucraina.
"Toate capacităţile tehnice necesare pentru a menţine contacte între conducerea militară a NATO şi Rusia au fost demult create, testate şi niciodată întrerupte. La Moscova există o misiune de comunicare NATO, iar ofiţeri ruşi activează la Bruxelles. Pentru testarea acestor canale sunt suficiente contacte la nivel de experţi", a susţinut Antonov, adăugând că restul temelor propuse de NATO nu erau de interes pentru Ministerul Apărării din Rusia.
NATO a suspendat orice cooperare cu Rusia după anexarea Crimeii în martie 2014, dar între cele două părţi au rămas deschise unele canale de dialog, aminteşte Agerpres.