ANCA DRAGU, MINISTERUL FINANŢELOR: "La subscripţia publică de anul acesta au participat de 16 ori mai multe persoane, faţă de 2015"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2016

"La subscripţia publică de anul acesta au participat de 16 ori mai multe persoane, faţă de 2015"

"La scadenţa din 2018 vom oferi un număr de 100 de premii, în valoare de 1.000 de lei fiecare"

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost suprasubscrisă de peste şapte ori, Ministerul Finanţelor Publice reuşind să atragă mai mult de 735 de milioane de lei, în condiţiile în care valoarea iniţială a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, în cadrul festivităţii de închidere a campaniei de subscriere a titlurilor de stat, ediţia "Centenar".

Domnia sa a spus că un număr record de persoane au participat la subscripţia publică de anul acesta, de 20.185 persoane, de 16 ori mai mult faţă de anul trecut. Din totalul ordinelor, 141 au reprezentat subscriere a câte un titlu, 3.098 au fost subscrieri a câte 1.000 de titluri, iar la fiecare oră au fost circa 194 de subscrieri.

Domnia sa a mai spus: "Am făcut o mică analiză cu privire la distribuţia pe zile. Constatăm cu încântare că avem o distribuţie egală pe zilele de subscriere, astfel încât numărul investitorilor s-a menţinut constant pe parcursul a celor trei săptămâni de subscriere. Acest lucru arată că oamenii au perceput instrumentul ca fiind unul stabil, nu unul de speculare a unui moment sau altul al pieţei".

Anca Dragu a precizat că, după numărul de titluri subscrise, undeva la 60% dintre persoanele care au cumpărat titluri de stat au optat pentru valori mari cuprinse între 10.000 lei şi 100.000 lei, 786 de persoane au cumpărat între două şi zece titluri, 7.851 de persoane care între 11 şi 100 de titluri, iar, la polul opus, 124 de persoane au cumpărat un singur titlu.

"După vârstă, dacă ne uităm la profilul investitorului, constatăm că ponderea cea mai mare revine investitorilor de peste 40 de ani, fiind normal, acest comportament de a investi fiind specific vârstelor mai mature, după 40-50 de ani, astfel încât 12.625 de persoane cu vârste cuprinse între 50-70 de ani au decis să investească în titlurile de stat Centenar, 3.804 persoane între 70-90 de ani şi 23 persoane de peste 90 de ani", a declarat Ministrul Finanţelor.

Aceasta a subliniat că numărul investitorilor tineri a crescut faţă de emisiunea precedentă: "Aici mă refer la persoanele cuprinse între vârstele de 18-30 de ani, 557 de investitori. Pentru acest interval de vârstă, propensitatea pentru economisire este mai scăzută din considerente financiare".

Doamna Dragu a detaliat profilul investitorului şi după ocupaţie: 165 de elevi şi studenţi, ponderea majoritară fiind a persoanelor active - 13.784, acest lucru semnificând că o pondere semnificativă a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-70 de ani sunt persoane active şi 8.328 de pensionari care au ales să investească în titlurile de stat Centenar.

Anca Dragu a mai precizat: "După domiciliu, majoritatea investitorilor provin din mediul urban, cu aproape 20.000 de subscrieri. Mai constatăm că, faţă de anul precedent, ponderea investitorilor din mediul rural a crescut, având 13% dintre investitori din mediul rural. Am dori, în timp, ca ponderea acestor investitori să crească pentru a diminua diferenţele dintre rural şi urban, chiar şi din punctul de vedere al comportamentului din punct de vedere al investiţiei financiare. (...) Ne-am uitat la topul judeţelor, în funcţie de numărul subscrierilor. Bucureşti conduce, dar are şi cel mai mare număr de locuitori, urmat de Prahova, Cluj, Iaşi şi Braşov. 70% din investitori sunt din afara Capitalei, faţă de 53% din investori din 2015. Deci, creşte numărul investitorilor din afara Bucureştiului, constatând o reducere a diferenţelor şi între Capitală şi alte oraşe ale ţării. Ca şi valoare a investiţiilor, topul este aproape similar, Bucureşti, Braşov, Cluj, Argeş şi Iaşi".

Potrivit declaraţiilor doamnei Dragu, deţinătorii titlurilor de stat pot tranzacţiona aceste titluri de stat prin Bursa de Valori Bucureşti având preţuri cotate transparent la bursă: "În momentul tranzacţionării, preţul poate fi uşor mai mic sau uşor mai mare, în funcţie de condiţiile pieţei de la acel moment. Practic, valoarea de 100 de lei poate fi undeva la 102 lei, 103 lei, 98 lei, dar acest lucru numai în cazul tranzacţionării".

Domnia sa a concluzionat: "Pentru investitorii care doresc să păstreze acest titlu până la scadenţă, respectiv 2018, valoarea de răscumpărare este de 100 lei plus dobânzile pe care statul le plăteşte. La scadenţă vom oferi un număr de 100 de premii, în valoare de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate câştiga un singur premiu, indiferent de numărul de titluri deţinute, iar fondul de premiere total este de 100.000 lei".

Cioloş, prim-ministrul României: "Atragerea a peste 700 milioane lei de la cetăţeni, un succes al Ministerului de Finanţe"

Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost un succes, întrucât Ministerul de Finanţe a atras peste 700 milioane lei de la cetăţeni, a declarat, vineri, Dacian Cioloş, premierul României, la închiderea campaniei de subscriere a titlurilor de stat ediţia "Centenar".

Domnia sa a menţionat: "Acum o lună de zile, pe 7 iulie, lansam, la Guvern, subscripţia pentru aceste titluri, a doua ediţie organizată de către Guvern, iar atunci ne exprimam speranţa să obţinem rezultate mai bune decât anul trecut, la prima ediţie, când am pus la bătaie 100 milioane de lei".

Dacian Cioloş a mai spus că, în cele două săptămâni din anul trecut, perioada de subscripţie, au fost atraşi circa 65 milioane lei şi erau puţin peste 1200 persoane care au participat la acea subscripţie.

"Atunci ne exprimam speranţa ca, în acest an, să putem acoperi toată suma de 100 milioane pe care am pus-o la bătaie pentru această subscripţie", a precizat domnul prim-ministru, adăugând: "Îmi exprim speranţa că este un nou început în acest proces de a obişnui românii şi cu alte instrumente de finanţare care în alte ţări funcţionează foarte bine cu instrumente de economisire, familiare investitorilor, celor care obişnuiesc să tranzacţioneze pe bursă. (...) Dincolo de aceşti oameni obişnuiţi cu aceste instrumente, avem oameni simpli, mai puţin familiarizaţi cu instrumentele financiare care încep să inoveze sau să aibă curajul să investească şi în alte forme de economisire decât cele tradiţionale".

Premierul ţării noastre este convins că rezultatele obţinute vor încuraja Ministerul Finanţelor ca, în anii următori, să transforme acest instrument nu doar în unul simbolic, aşa cum a fost în prima ediţie, ci exact cum a fost dorit şi în a doua ediţie, un instrument consistent.

Domnia sa a subliniat: "Datoria publică pe care noi o finanţăm şi pe care o rambursăm anual este în jur de 50 miliarde lei. Avem aceşti 700 milioane lei atraşi de la cetăţeni, fiind o investiţie sigură, cu o dobândă dintre cele mai bune oferite pe piaţă, devenind astfel şi un instrument foarte util şi pentru stat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb