Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii(ANCOM) supune consultării publice un proiect de decizie care revizuieşte legislaţia secundară în vigoare privind indicatorii de calitate (tehnici şi administrativi) pentru furnizarea serviciului de acces la internet, precum şi condiţiile şi modalităţile de publicare de către furnizori a valorilor parametrilor aferenţi acestor indicatori, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană în vigoare, potrivit unui comunicat de presă.
În comunicat se precizează: "Proiectul de decizie stabileşte şi parametrii de calitate care pot fi măsuraţi de utilizatorii finali cu ajutorul unei platforme, astfel încât aceştia să poată monitoriza şi evalua calitatea serviciului contractat. Prevederile proiectului de decizie vor înlesni accesul utilizatorilor finali la informaţii complete, corecte şi comparabile, pe baza cărora aceştia să poată evalua performanţa serviciilor de acces la internet".
Potrivit sursei, proiectul deciziei se aplică tuturor serviciilor de acces la internet furnizate prin intermediul reţelelor publice de comunicaţii electronice, indiferent de suportul prin care se oferă serviciul de acces la internet.
Indicatorii de calitate tehnici definiţi de către ANCOM sunt cei prevăzuţi de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 2015/2120 şi ale Ghidului BEREC de implementare a regulilor privind neutralitatea reţelelor de către autorităţile de reglementare, se arată în sursă.
Reprezentanţii ANCOM a declarat: "Furnizorii de servicii de acces la internet au obligaţia de a include în contracte şi de a publica valorile următorilor parametri de calitate, în cazul serviciului de acces la internet furnizat prin reţele fixe: viteza minimă de transfer a datelor, viteza de transfer disponibilă în mod normal, viteza maximă, viteza promovată de transfer a datelor şi viteza promovată fiind cea pe care furnizorul o utilizează în informările cu scop comercial, iar în cazul serviciului de acces la internet furnizat prin reţele mobile:viteza estimată maximă şi viteza promovată de transfer a datelor".
Conform proiectului de decizie, citat in comunicat, furnizorii de servicii de acces la internet au obligaţia de a publica valorile parametrilor de calitate administrativi cel puţin pentru ultimele două semestre încheiate, prin afişarea pe propriul site, în cazul furnizorilor care deţin o pagină de internet sau prin afişarea la toate punctele de lucru, în cazul furnizorilor care nu deţin o pagină de internet.