ANDREEA PAUL: "ANAF a introdus o serie de excese procedurale care cresc sarcina birocratică a firmelor mici"

Andrei Stan
Politică / 11 ianuarie 2016

Deputatul PNL Andreea Paul susţine, într-un comunicat remis redacţiei, că ANAF a introdus o "serie de excese procedurale" care cresc sarcina birocratică a firmelor mici şi a celor nou-înfiinţate care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA.

"Este vorba despre Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului 088, care a fost modificat şi care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Noul formular însoţeşte cererea 098 şi reprezintă o declaraţie pe proprie răspundere pentru evaluarea de către ANAF a «intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA»", a precizat Andreea Paul.

În opinia deputatului, procedura de evaluare a chestionarului ce cuprinde 18 întrebări la care trebuie să răspundă agenţii economici este neclară, iar "liberul arbitru al fiscului se poate transforma uşor în abuz".

"Stranie mi se pare, totodată, solicitarea fiscului ca firmele care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei şi urmează să devină plătitoare de TVA conform legii să li se solicite dovada că au «intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice». Însăşi atingerea acestui plafon este o dovadă", a menţionat prim-vicepreşedintele liberal.

Andreea Paul consideră "nejustificată" şi solicitarea de către ANAF a dovezilor legate de studii ale asociaţilor şi administratorilor, dar şi alte venituri obţinute în afara firmei.

"Excesiv birocratică este şi recompletarea şi redepunerea dosarelor la fisc odată cu orice modificare apare în organizarea firmei, oricât de mică, fie că e vorba de modificarea sediului sau a acţionarilor sau a administratorilor. Inutilă şi indiscretă pentru ANAF mi se pare şi solicitarea dovezii contractelor încheiate cu angajaţii firmei, o sarcină care revine ANOFM şi nicidecum ANAF", a afirmat Paul.

Deputatul liberal concluzionează că ordinul "complică viaţa firmelor corecte şi deschide banda mai largă pentru evazionişti", iar pentru lămurirea acestor chestiuni a depus astăzi o interpelare parlamentară către ANAF prin care a cerut "lămuriri şi corecţiile exceselor birocratice inutile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb