Angajaţii producătorului de sobe şi vase emailate "Ves" Sighişoara (simbol VESY) s-ar putea întoarce la muncă de la 1 septembrie, după ce au stat în şomaj tehnic două luni, în condiţiile în care conducerea speră să obţină nişte credite de la bănci pentru a-şi putea relua activitatea, a declarat, pentru ziarul Bursa, Călin Stupariu, directorul economic al companiei.
"Sperăm ca, din septembrie, să reluăm activitatea în proporţie de 80% în sectorul CALDI (n.r. sobe şi şeminee), însă asta depinde dacă vom putea face rost de nişte credite de la bănci ca să ne cumpărăm materia primă necesară pentru reluarea producţiei", ne-a explicat domnia sa.
Conducerea societăţii a decis să trimită în şomaj tehnic 337 de salariaţi, respectiv cei care lucrează în sectorul de produse CALDI, în intervalul iulie - august.
"Dacă condiţiile economice nu se vor redresa şi nu vom avea nişte comenzi, s-ar putea însă să mai ţinem în şomaj angajaţii şi în septembrie, însă sper că nu va fi cazul", ne-a mai precizat domnul Stupariu, subliniind că are nişte semnale pozitive cu comenziile, în principal cu Baumax, unul dintre principalii săi clienţi, care îi asigură peste 20% din cifra de afaceri.
Conducerea "Ves" va stabili la sfârşitul acestei luni dacă va fi reluată activitatea sau va fi prelungit şomajul tehnic, în funcţie de condiţiile din piaţă.
• Compania a înregistrat pierderi în primul semestru
Criza şi lipsa comenzilor în perioada de vară a afectat puternic compania, care a înregistrat în primul semestru pierderi de 676.000 de lei, pe fondul diminuării afacerilor cu 19,6% faţă de perioada similară din 2008, la 12,87 milioane de lei.
De asemenea, veniturile companiei s-au diminuat cu 5% în intervalul ianuarie - iunie, până la 22,66 milioane lei, în timp ce cheltuielile au scăzut uşor, cifrându-se la 23,34 milioane lei.
Societatea are în prezent datorii curente de 19,23 de milioane de lei şi de recuperat creanţe în valoare de 5 milioane de lei.
Conducerea "VES" a rectificat de curând şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, cifra de afaceri prevăzută pentru 2009 fiind diminuată cu 13%, la 44,2 milioane de lei, iar profitul estimat fiind convertit în pierderi de aproape 278.000 de lei.
Compania îşi bugetase iniţial pentru anul curent un profit net de 983.476 lei şi o cifră de afaceri de 50,87 milioane lei, similară celei de anul trecut.
În prezent, compania dispune de un capital social de 9,33 milioane de lei. Capitalizarea companiei se ridică la 7 milioane de lei, potrivit cotaţiei de 0,076 lei/unitate, stabilită în şedinţa bursieră de ieri.
Idifta Bucur controlează 11,54% din societate, în timp ce restul de 88,45% din titluri sunt tranzacţionate liber pe bursă de către alţi acţionari.