Angel Tîlvăr a participat la Reuniunea miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est

V.G.
Politică / 18 noiembrie 2022

Sursă Foto: Facebook - Angel Tîlvăr

Sursă Foto: Facebook - Angel Tîlvăr

Ministrul Angel Tîlvăr a participat, miercuri şi joi, la Reuniunea miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), organizată la Sofia, sub preşedinţia bulgară a iniţiativei, prilej cu care a subliniat necesitatea unui efort coordonat pentru consolidarea cooperării regionale atât în sprijinul Ucrainei, cât şi al Republicii Moldova şi Georgiei, a transmis, astăzi, MApN, potrivit Agerpres.

În intervenţia sa în cadrul reuniunii, ministrul Apărării Naţionale a condamnat în termeni fermi războiul premeditat, nejustificat şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Miniştrii au analizat stadiul proiectelor subsumate iniţiativei şi au aprobat o serie de documente de planificare privind activitatea componentei operaţionale a SEDM, respectiv Brigada din Europa de Sud-Est (SEEBRIG). De asemenea, s-au formulat propuneri privind perspectiva implicării SEEBRIG în misiuni de pace, precum şi în exerciţii multinaţionale organizate de NATO şi UE.

Angel Tîlvăr a reiterat determinarea României de a contribui şi mai activ la dezvoltarea proiectelor în derulare sub egida iniţiativei, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor de antrenare a forţelor alocate SEEBRIG în facilităţi militare de instruire aparţinând Ministerului Apărării Naţionale.

Şefii delegaţiilor naţionale participante la reuniunea de la Sofia au adoptat o declaraţie comună în care se evidenţiază atât necesitatea consolidării acestui format de cooperare regională şi a dezvoltării proiectelor subsumate, cât şi impactul războiului de agresiune provocat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi implicaţiile asupra situaţiei de securitate regională.

În marja ministerialei SEDM de la Sofia, Tîlvăr a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Bulgaria şi Georgia, în cadrul cărora a fost trecut în revistă stadiul cooperării militare, menţionându-se totodată necesitatea continuării eforturilor comune privind consolidarea şi extinderea relaţiilor de colaborare şi sprijin cu cele trei state partenere. Au fost trecute în revistă implicaţiile războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Discuţiile bilaterale cu omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au fost axate pe reiterarea sprijinului multidisciplinar asigurat de România şi pe angajamentul continuării tuturor proiectelor şi programelor în curs de desfăşurare sau a căror dezvoltare a fost deja agreată. În context, Nosatîi a solicitat consiliere şi sprijin pentru constituirea unor capabilităţi militare care să fie în măsură să participe la misiuni internaţionale.

Ministrul Tîlvăr a prezentat disponibilitatea pentru sprijinirea unor astfel de iniţiative, inclusiv prin suplimentarea numărului de locuri necesare pentru instruirea în Romania a personalului.

În cadrul întâlnirii cu omologul bulgar, Dimitar Stoianov, au fost trecute în revistă principalele proiecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe elementele şi acţiunile care pot contribui în mod concret la consolidarea acesteia pe termen scurt, mediu şi lung. Consistenţa planului bilateral de cooperare, activităţile de instruire în comun şi exerciţiile multinaţionale, schimbul de personal ce încadrează structurile multinaţionale dispuse pe teritoriul celuilalt stat, aplicabilitatea acordului bilateral pentru misiunile de poliţie aeriană executate în zona frontierei comune au constituit principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii.

De asemenea, cei doi oficiali au agreat necesitatea asigurării sprijinului reciproc în scopul promovării intereselor comune în cadrul structurilor euro-atlantice şi internaţionale, fiind menţionat, totodată, interesul deosebit pentru finalizarea cât mai curând posibil a acordului bilateral în domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Întrevederea cu ministrul Apărării din Georgia, Juansher Burchuladze, a constituit un foarte bun prilej de reafirmare a angajamentelor României în ceea ce priveşte sprijinul constant ce poate fi acordat pentru parcursul euro-atlantic al acestei ţări. Ambele părţi au reliefat importanţa Mării Negre în actualul context regional de securitate, precum şi necesitatea intensificării cooperării bilaterale în domeniul Apărării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb