Piaţa asigurărilor din România depinde, în proporţie de peste 60%, de asigurările auto, iar societăţile de asigurare cu capital străin reprezintă 88% din totalul capitalului subscris, a declarat ieri preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, citată de Agerpres.
Printre aspectele specifice pieţei româneşti, preşedintele CSA a amintit că aceasta "depinde în proporţie de peste 60% de asigurările auto, iar societăţile de asigurare cu capital străin reprezintă 88% din totalul capitalului subscris, pe primul loc situându-se Franţa, cu 29% din totalul capitalului subscris de societăţile de asigurare, urmată de Austria, cu 24,6%, Olanda, cu 14,2% şi Marea Britanie, cu 4,6%".
Volumul total de prime brute subscrise în 2010 a fost de 8,3 miliarde de lei, cu 6,4% mai puţin faţă de anul anterior, ponderea primelor de asigurări brute subscrise ajungând să reprezinte 1,6% din PIB, faţă de 1,8%, în 2009. Volumul de subscrieri în poliţe de asigurare pe cap de locuitor este de 385 de lei.
Piaţa de asigurări din România depinde în proporţie de peste 60% de asigurările auto, care au cea mai mare frecvenţă a daunelor dintre toate tipurile de asigurări, motiv pentru care trebuie ca acest produs să ajungă să îşi diminueze ponderea în portofoliul asiguratorilor care activează în România, a subliniat Toncescu. Primele brute subscrise provenite din poliţe RCA reprezintă 85%, iar cele CASCO au înregistrat o scădere de 26% faţă de anul anterior.
Până la declanşarea crizei, afacerile în sectorul asigurărilor înregis-trau ritmuri anuale de creştere de două cifre, iar piaţa va reveni pe creştere, odată cu încheierea crizei, consideră Angela Toncescu.
Pierderile pieţei de asigurări s-au diminuat de la peste 100 de milioane de lei în 2009, la 40 de milioane de lei în 2010. Activele bilanţiere ale asiguratorilor din România se ridicau la 168 milioane de lei.