ANI acuză 32 de parlamentari de incompatibilitate sau fals în declaraţii

Ziarul BURSA #Politică / 13 martie 2014

ANI a constatat că 32 de parlamentari (22 de deputaţi şi zece senatori) au fost în incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii, iar unii dintre aceştia sunt suspectaţi şi de fals în declaraţiile de interese, în aceste cazuri fiind sesizat Parchetul.

Astfel, ANI a constatat că au fost în incompatibilitate deputaţii Dorel Covaci, Ştefan Petru Dalca, Ion Diniţă, Anton Doboş, Traian Dobrinescu, Ion Ochi, Adrian Nechita Oros, Ioan Tămăian, Ioan Viorel Teodorescu, Petru Ştefan Thuma Hubert şi Cătălin Daniel Zamfir.

De asemenea, ANI a stabilit că sunt în incompatibilitate deputaţii Petre Roman, Florin Ciurariu, Cornel George Comşa, Constantin Cosmin Enea, Ioan Mihăilă, Ioan Moldovan, Szolt Molnar, Marian Cătălin Rădulescu, Ioan Sorin Roman, Ion Şcheau şi Miron Alexandru Smărăndache.

În incompatibilitate au fost şi senatorii Sorin Ilieşiu, Petru Ehegartner, Sebastian Grapă, Liviu Titus Paşca, Matei Suciu, Ştefan Liviu Tomoioagă şi Ionuţ Zisu. ANI a mai stabilit că sunt în incompatibilitate senatorii Laszlo Attila Klarik, Dumitru Marcel Bujor şi Mihai Niţă.

Potrivit ANI, cei 22 deputaţi şi 10 senatori au avut sau au, simultan, calitatea de parlamentar şi pe cea de administrator, cenzor, asociat sau membru în consiliul de administraţie la firme ori de titlular persoană fizică autorizată.

ANI a precizat că cei 22 de deputaţi şi zece senatori au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, doar doi dintre aceştia nedepunând la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

De asemenea, conform dispoziţiilor articolului 326 din Codul Penal, "declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

Conform prevederilor Legii 161/2003, calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu funcţiile de "administrator", "membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale", "calitatea de comerciant persoană fizică", sau cu "funcţia de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale".

PDL: În lista prezentată de ANI nu se regăseşte niciun parlamentar PDL, Ioan Mihăilă e membru PNŢCD

PDL precizează că în lista prezentată de ANI nu se regăseşte niciun parlamentar din grupul său, deputatul Ioan Mihăilă fiind membru al PNŢCD, afiliat grupului parlamentar PDL, întrucât ţărăniştii nu au grup parlamentar.

"Partidul Democrat Liberal face precizarea că în lista prezentată de ANI nu se regăseşte nici un parlamentar PDL", conform unui comunicat transmis de către Departamentul de comunicare al acestui partid.

Democrat-liberalii menţionează că deputatul Ioan Mihăilă este membru al PNŢCD. "Deputatul Ioan Mihăilă este afiliat grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor întrucât PNŢCD nu are grup parlamentar", se mai arată în comunicat.

PNL: "Cei vizaţi de ANI au dreptul de a contesta"

PNL a luat act de rapoartele ANI în cazurile parlamentarilor acuzaţi de incompatibilitate şi afirmă că respectă cadrul legal în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor, considerând că fiecare dintre cei vizaţi are dreptul de a contesta raportul de evaluare al ANI în justiţie.

"Am luat act de rapoartele de evaluare ale Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la un număr de parlamentari, printre care se află şi membri ai PNL. Partidul Naţional Liberal respectă cadrul legal în ceea ce priveşte regimul incompatibilităţilor. În acelaşi timp, Partidul Naţional Liberal consideră că fiecare dintre cei vizaţi are dreptul de a contesta raportul de evaluare al ANI în justiţie. Doar justiţia poate stabili, printr-o hotărâre definitivă, situaţia fiecăruia dintre cei în legătură cu care ANI a constatat starea de incompatibilitate", se arată într-un comunicat PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb