ANI: Şapte foşti sau actuali aleşi locali, în conflict de interese administrativ şi penal

Elena Deacu
Anticorupţie / 29 aprilie 2015

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul a şapte foşti sau actuali aleşi locali, respectiv doi primari, trei foşti primari, un consilier local şi un fost consilier judeţean.

Astfel, Roman Petru, primar al Oraşului Deta, Jud. Timiş, se află în conflict de interese administrativ.

Potrivit ANI, în perioada exercitării mandatului de primar, S.C. "ON-Westline" S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată şi soţia acesteia deţin calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator) a încheiat cu Primăria Oraşului Deta patru contracte de servicii, în valoare totală de 28.760 Lei, iar Societatea Cooperativă "Consumcoop Deta" (societate în cadrul căreia care persoana evaluată deţine calitatea de membru cooperator) a emis către Primăria Oraşului Deta 100 de facturi în sumă totală de 45.543 lei.

Totodată, alesul se află şi în conflict de interese penal.

Prin încheierea şi semnarea celor patru contracte de prestări servicii între S.C. "ON-Westline" S.R.L. şi Primăria Oraşului Deta s-au realizat foloase materiale pentru sine şi pentru soţia sa.

Valoarea totală a achiziţiilor (contracte comerciale şi facturi pe bază de comandă) derulate în perioada 2009 - 2012 între societatea comercială şi primărie şi, respectiv, între societatea cooperativă şi primărie, este de 74.303 lei.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta, Jud. Timiş, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Muşat Apostol, fost Primar al Comunei Snagov, Jud. Ilfov, se află în conflict de interese administrativ şi în conflict de interese penal

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat un număr de 63 ordine de plată în beneficiul S.C. "Bogdan Euro Trade" S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia fiul său deţine calitea de asociat şi funcţia de administrator) şi un număr de trei ordine de plată în beneficiul S.C. "Monik Consulting" S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia nora sa a deţinut calitatea de asociat şi administrator, iar fiul său deţine calitatea de asociat începând cu data de 06 mai 2011), prin care s-a produs un folos material pentru sine ori pentru fiul său, în valoare totală de 1.845.841,76 lei.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat un număr total de 26 ordine de plată în beneficiul S.C. "Monik Consulting" S.R.L. şi un număr de 63 ordine de plată în beneficiul S.C. "BOGDAN Euro Trade" S.R.L., prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial atât pentru sine, cât şi pentru fiul ori nora sa, în valoare totală de 2.343.039,76 lei.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, Judeţul Ilfov, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Andrici Ironim, primar al Comunei Tămăşeni, Jud. Neamţ, se găseşte în conflict de interese penal.

În perioada exercitării mandatului de primar (2012 - 2016), a semnat un contract de asistenţă juridică, încheiat între Primăria Tămăşeni şi Cabinetul individual de avocatură "Dr. Ioan Chelaru", prin care a obţinut, direct, un folos patrimonial pentru sine, constând în neplata onorariului de avocat pentru asistenţa juridică ce i-a fost acordată în calitate de persoană fizică.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Gavrilescu Nicolae, fost Primar al Comunei Călineşti, Jud. Argeş, a fost găsit de ANI în conflict de interese administrativ.

În calitate de primar şi ordonator principal de credite, a semnat un număr de 29 ordine de plată emise de Primăria Comunei Călineşti către S.C. "GYP STAR" S.R.L. (societate comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitea de asociat), în valoare totală de 971.151,29 lei.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 şi dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.

Melen Vasile Viorel, fost Primar al Comunei Brodina, Jud. Suceava, se află în conflict de interese penal.

În perioada exercitării mandatului de primar, a iniţiat la data de 13 martie 2013 un proiect de hotărâre pentru aprobarea unui împrumut în valoare de 850.000 lei de la bugetul de stat, în vederea achitării datoriei primăriei către S.C. "Forestbrod" S.R.L (societate comercială al cărei administrator a fost până în luna iunie 2012).

Prin hotărârea consiliului local din data de 21.03.2013, s-a hotărât aprobarea contractării împrumutului, sumă ce fost adjudecată printr-un contract de împrumut, cu termen de rambursare de 5 ani, prin care primăria achită integral datoria către societatea comercială.

Ulterior obţinerii creditului, persoana evaluată a semnat şi ordinele de plată aferente, prin care primăria a achitat integral datoria faţă de societatea comercială.

Prin iniţierea proiectului de hotărâre privind acordarea unui împrumut şi adoptarea Hotărârii Consiliului local al Comunei Brodina, Melen Vasile Viorel a avut posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos material pentru societatea comercială cu care s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

ANI a mai constatat că Saru Stancu, consilier local în cadrul Consiliului Local Săceni, Jud. Teleorman, se află în conflict de interese administrativ.

În perioada exercitării mandatului de consilier local, a luat parte la deliberarea şi adoptarea hotărârii emise de Consiliului Local Săceni, în baza căreia a fost semnat contractul de închiriere prin care s-au închiriat 111,5220 ha teren islaz (pajişte comunală) către Asociaţia Crescătorilor de Animale Sande, în cadrul căreia persoana evaluată avea calitatea de preşedinte - director general.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi art. 75, lit. f) din Legea nr. 393/2004.

Totodată, Poruţiu Mihail, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Mureş, Jud. Mureş, se găseşte în conflict de interese administrativ.

În perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, nu a anunţat la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl avea în adoptarea proiectelor de hotărâre şi nu s-a abţinut de la votarea următoarelor proiecte ale consiliului judeţean privind: aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al R.A. "Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureş" pe anul 2012; implementarea guvernanţei corporative la R.A. "Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureş", în vederea aprobării regulamentului de organizare şi funcţionare al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu-Mureş, valabil la data numirii noilor administratori; iniţierii procedurii de selecţie prealabilă a candidaţilor pentru Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu-Mureş; aprobării comisiei de selecţie prealabilă a candidaţilor pentru Consiliul de administraţie al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu-Mureş, unde a candidat şi a fost declarat admis; aprobării indemnizaţiilor şi a contractului de mandat al membrilor consiliului de administraţie din care va face parte, deşi anticipa crearea unui avantaj prin aprobarea acestuia.

Ulterior aprobării hotărârii Consiliului Judeţean Mureş, Poruţiu Mihail a participat şi a fost declarat admis la concursul organizat pentru deţinerea funcţiei de Preşedinte al Consiliului de administraţie al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu-Mureş, administrator executiv, reprezentant al autorităţii publice tutelare.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi dispoziţiile art. 75 şi art. 77, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Roman Petru, Muşat Apostol şi Gavrilescu Nicolae nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb