Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) cere Guvernului să elimine prevederea legală de modificare a modalităţii de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru specialiştii din IT, au spus marţi reprezentanţii ANIS.
Domnul Liviu Drăgan, preşedintele ANIS, a declarat: "Nu este acceptabil ca Executivul să promoveze măsuri cu aplicabilitate imediată care au consecinţe importante asupra bugetelor companiilor, practic de la o zi la alta. Nu este acceptabil ca, pentru aceste măsuri, organizaţiile afectate şi reprezentanţii acestora să nu fie consultaţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare".
Ordonanţa de Urgenţă 93/24 iunie 2008 include reglementări care afectează companiile şi angajaţii din domeniul IT&C, prin schimbarea bazei de calcul a contribuţiei de la salariul minim brut la salariul realizat. Potrivit reprezentanţilor ANIS un salariu mediu lunar net din industria IT este de aproximativ 1.100 euro.
De asemenea, reprezentanţii ANIS au precizat că aşteaptă reluarea activităţii parlamentare pentru a face lobby ca aceast act să nu treacă de Parlament.
"Vom depune eforturi să nu treacă de Parlament. Ne bazăm şi pe ajutorul domnului Pambuccian (n.red. - preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor)", a precizat Liviu Drăgan.
Potrivit reprezentanţilor ANIS, această măsură va duce la o creştere neprevăzută şi imediată a bugetelor alocate costurilor salariale şi implicit la scăderea capacităţii de investiţii. De asemenea, modificarea impozitării în cursul anului generează costuri neprevăzute în cadrul proiectelor, care nu pot fi renegociate cu clienţii şi care vor genera fie scăderea profitului companiilor, fie întârzieri în termenele agreate de desfăşuare a proiectelor, prin creşterea numărului de resurse alocate.