ANPC A LUAT SECTORUL BANCAR LA CONTROL Dunca vrea să suspende activitatea de creditare a băncilor

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2015

Dunca vrea să suspende activitatea de creditare a băncilor

Andreea Cristoforidis: "Băncile au recunoscut că echipele lor de specialişti nu au fost capabile să prevadă cum va evolua cursul CHF"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început un control tematic în sectorul bancar, după ce operatorii financiari care au acordat credite în franci elveţieni (CHF) a refuzat prezenţa reprezentanţilor Autorităţii la negocierile colective cu clienţii (conduse de Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare - AURSF).

Marius Dunca, preşedintele ANPC, a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Dacă nu ne-au primit în calitate de observator, cu siguranţă ne vor primi în calitate de organ de control".

Subliniind că, de la începutul anului şi până în prezent, ANPC a înregistrat 2296 de reclamaţii de la consumatori, dintre care au fost soluţionate amiabil doar 389, domnul Dunca a declarat că şi-ar dori ca legea să îi permită să suspende activitatea de creditare a băncilor: "Caut în legislaţie portiţa care să-mi permită să interzic activitatea de creditare în rândul băncilor, poate aşa vor înţelege".

Specialişti din piaţa bancară susţin că legea din domeniu nu permite niciunei autorităţi să dispună o astfel de interdicţie.

În cadrul controlului tematic, ANPC verifică dacă măsurile de remediere a deficienţelor au fost aplicate de către instituţiile de credit.

Controalele se derulează la toate băncile care au oferit credite în franci elveţieni, dar şi la celelalte instituţii financiare, potrivit şefului ANPC, care a adăugat: "Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar îşi bat joc de români, chiar nu vor să înţeleagă că românii sunt în imposibilitatea să-şi plătească împrumuturile şi ajung în stradă cu familiile. La nivel de declaraţii, toţi operatorii financiar-bancari sunt aşi, dar când să pună în aplicare măsurile declarate, lucrurile se schimbă".

Marius Dunca a menţionat că ANPC mai are circa 33 de dosare în instanţă împotriva băncilor şi încă patru dosare în curs de depunere.

Andreea Cristoforidis: "Băncile pretind unor persoane fără pregătire în domeniu să-şi asume greşeala lor tehnică"

Nicio bancă nu a dorit să negocieze cu clienţii, în cadrul discuţiilor care au avut loc în ultimele luni între echipa de negociere şi reprezentanţii instituţiilor financiare, potrivit reprezentanţilor debitorilor cu credite în CHF. Aceştia au precizat, ieri, că băncile care au venit cu unele soluţii nu au fost dispuse să le negocieze cu debitorii. Potrivit surselor citate, operatorii financiari au spus echipei de discuţii că vor analiza situaţia şi că vor reveni cu soluţii individuale, ceea ce nu s-a întâmplat.

Andreea Cristoforidis, unul dintre liderii Grupului Împrumutaţilor în CHF, a subliniat: "Toate băncile au recunoscut că echipele lor de specialişti nu au fost capabile să prevadă cum va evolua cursul franxului elveţian, dar pretind unor persoane fără pregătire în domeniu să-şi asume greşeala lor tehnică".

Clienţii au solicitat, în cadrul discuţiilor, un discount la sold şi/sau reducere de marjă de dobândă şi/sau eliminarea de comisioane. "Nici nu am amintit de conversie la curs istoric, am încercat să fim cât se poate de flexibili. Am cerul soluţii gândite de comun acord, de scădere a ratei lunare pe un timp cât de lung, dacă se poate până la finalul împrumutului, fără prelungirea scadenţei", a subliniat Alin Iacob, preşedintele AURSF. Debitorii au propus reduceri de 25-30%, pornind de la oferta Băncii Transilvania (BT), care desfăşoară un program de sprijin pentru cei care au luat credite în CHF de la Volksbank (BT a cumpărat Volksbank).

De asemenea, în cazul unor conversii în lei ale creditelor în franci elveţieni, consumatorii au solicitat stabilirea unui prag minim şi a unuia maxim pentru ROBOR, respectiv zero şi trei.

Nici această propunere nu a fost acceptată de bănci, operatorii refuzând să spună şi de ce nu preferă să ofere un discount de 20% debitorului în loc să vândă creditul care va deveni neperformant cu discount de 90%, conform surselor citate.

"Dacă nouă ne-a fost atât de greu să discutăm cu băncile şi nu le-am clintit din decizile lor, ce pretenţie să avem de la un debitor care merge la o sucursală bancară să negocieze individual cu reprezentanţii băncii?", a întrebat, retoric, preşedintele AURSF.

Alin Iacob: "Demontez mitul dobânzilor mici la creditele în CHF"

Alin Iacob a ţinut să "demonteze mitul dobânzilor extraordinar de mici la acest creditele în CHF".

Domnia sa a precizat: "Din 181 de credite de la Raiffeisen pentru care banca ne-a transmis unele soluţii, în 83 de cazuri marja fixă este de peste 7%, maximul ajungând la 9,80%. În 112 cazuri, debitorii au rambursat, în 7-8 ani, mai puţin de 15% din sold, iar alţii sub 10%. Mai sunt şi alte bănci cu marje de dobândă atât de mari".

Băncile au demonstrat încă o dată că nu doresc să facă niciun pas către clienţii lor, în afara propriilor pseudo-soluţii pe care le-au adoptat imediat după explozia cursului CHF din ianuarie 2015, opinează preşedintele AURSF.

OTP anunţă discounturi pentru creditele în CHF

Excluzând Banca Transilvania, care a anunţat încă din primăvară că are un program pentru clienţii cu credite în CHF, şi cele aproape 200 de soluţii transmise de Raiffeisen Bank, pe care, însă, debitorii nu le apreciază ca fiind optime, "OTP Bank a luat demersul debitorilor foarte în serios", a spus Alin Iacob. Potrivit acestuia, banca anunţat că îi va consulta pe reprezentanţii debitorilor în legătură cu o ofertă pe care urmează să o lanseze "probabil până la începutul toamnei". Aceasta presupune aplicarea unui discount la sold şi la marjă, oarecum similar cu programul BT, a anunţat preşedintele AURSF, declarând: "Salutăm intenţia băncii, dar rămânem la un optimism rezervat".

În cadrul unui interviu acordat recent ziarului BURSA, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, ne-a declarat că banca derulează un program pilot pentru reducerea ratelor aferente creditelor în franci elveţieni (CHF). Domnia sa ne-a precizat că intenţia instituţiei bancare este să aducă ratele debitorilor împrumutaţi în moneda elveţiană la un nivel mai mic decât cel de la finalul anului trecut, prin reducerea dobânzilor, dar că nu au fost cuantificate, încă, rezultatele programului pilot.

"Oferta noastră este valabilă pentru şase luni, dar, aşa cum le explicăm şi clienţilor, subliniem că piaţa încă nu s-a stabilizat şi, în acest context, programul se va putea prelungi. După fiecare perioadă, vom analiza modalităţile în care va trebui să procedăm pentru stabilizarea ratelor la un nivel care să nu-l depăşească pe cel din ultima lună a anului trecut".

Programul presupune discounturi pe care banca şi le va asuma, potrivit şefului băncii, care ne-a spus: "Noi ne vom asuma în proporţie de 100% pierderea suferită în urma aplicării acestor reduceri. OTP alocă în fiecare lună peste 1 milion de lei pentru acest program. Avem mai multe modele, pe mai multe tipuri de clienţi şi situaţii şi încă nu ştim ce rezultate vom avea".

În ceea ce priveşte oferta Băncii Transilvania pentru clienţii Volksbank România cu credite în franci elveţieni, aceasta este valabilă până în 31 iulie 2015 şi constă în returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF în contul comisionului de risc/administrare, prin diminuarea creditului în sold, precum şi în aplicarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care acceptă conversia împrumuturilor, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu suma plătită în contul comisionului de risc/administrare şi nerecuperată de clienţi până la data conversiei. Valoarea efectivă a discountului rezultat va fi diferit, în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi. Conversia va fi realizată la cursul BNR din data semnării documentaţiei potrivit reprezentanţilor BT.

Ofertele individuale ale Raiffeisen Bank nu conţin nicio modificare faţă de ceea ce banca oferea consumatorilor individuali în primăvară, apreciază Alin Iacob. Banca propune o conversie în lei la cursul zilei, din jocul de dobândă rezultând o reducere a ratei de 5% până la 25%, au spus sursele citate.

În opinia Andreei Cristoforidis, băncile care vin cu soluţii de acest gen nu corectează acest produs, ci se aliniază la piaţă.

Debitorii cer o lege care să prevadă aplicarea unui discount împrumuturilor în franci elveţieni

În aceste condiţii, debitorii se vor adresa autorităţilor publice, de la care aşteaptă un proiect de lege care să vină în ajutorul consumatorilor.

O variantă ar fi proiectul lansat în primăvară de fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov, debitorii pledând, însă, pentru un discount mai mare decât cel anunţat, respectiv 20% faţă de 15%.

Proiectul la care fac referire consumatorii ar viza o conversie a împrumuturilor din franci elveţieni în lei, la cursul zilei, cu aplicarea unui discount şi cu garanţii din partea statului.

Potrivit surselor noastre, "ar urma să fie efectuată o conversie la cursul zilei, cu un discount de 15% aplicat de bancă. Restul rămas de plată de către consumatori va fi garantat de stat în proporţie de 50%". Întrebarea care se pune este dacă acţionarii băncilor vor aproba acel discount, pentru că acesta va trebui să fie aprobat în Adunările Generale ale acţionarilor din cadrul instituţiilor financiare.

În luna martie, proiectul s-a aflat în Guvern într-o primă lectură, însă de atunci nimeni nu a mai oferit niciun detaliu legat de această iniţiativă.

În ultimele luni, reprezentanţii clienţilor cu credite în CHF au purtat discuţii cu toate băncile implicate - Raiffeisen Bank, Volksbank/ Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP Bank şi Credit Europe Bank.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ar trebui ca ANPC sa ia la "puricat" toate acele IFN-uri, care practica niste dobanzi exagerate. Dublezi imprumutul.

    Un alt aspect care trebuie punctat este clauza abuziva prin care bancile au exportat imprumuturile catre societati din Olanda desi acestea erau cu plata la zi, iar dupa 8 ani de plata deja bancile au incasat pretul de achizitie in EUR a imobilelor cumparate la vremea respectiva.

    1. Daca punem la sockteala ca exlortu a fost realität la o banca la 30 martie 2009 doar un intelept ca Mugurel ar putea elraspunde warum

    Banca nu ofera solutii pt evitarea executarii silite .

    Daca asta isi doresc sa ne spuna k sa stim ce avem de facut . Probabil o sa devastez locuinta in semn de protest . K bine , k e rau putin mai ma intereseaza din moment ce banca nu ofera nimic . 

    Populism ieftin de 2 bani.

    Cine stie cum va evolua un curs valutar ? 

    Sa prevada ANPC daca e destept, sau grecul cu critica pe banci. 

    Grecul nu stie regulile economiei de piata si asumarea riscului de ambele parti in o tranzactie ?

    Dar cica stie democratie , sanki. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb