ANPC CÂŞTIGĂ UN NOU PROCES COLECTIV Instanţa consideră abuziv comisionul de risc de la Volksbank

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iunie 2016

Instanţa consideră abuziv comisionul de risc de la Volksbank

Decizia nu este definitivă

BT: "Aşteptăm motivarea justiţiei"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat procesul colectiv pentru eliminarea comisionului de risc înaintat împotriva Volksbank (achiziţionată de Banca Transilvania), după cum a anunţat, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, preşedintele Asociaţiei Parakletos - intervenient în dosarul din justiţie.

"Hotărârea, deşi în primă instanţă, este executorie", a menţionat domnia sa, pe Facebook.

Banca Transilvania a redus, anul trecut, soldul creditelor deţinute de persoanele fizice la Volksbank România, indiferent de moneda împrumutului, prin restituirea sumelor achitate în contul comisioanelor de risc, de administrare sau de rezervă minimă obligatorie.

La finalul lunii august 2015, Andrei Dudoiu, CEO - Preşedinte Directorat al Volksbank România, se declara satisfăcut de rezultatele campaniei. Într-un interviu acordat ziarului BURSA domnia sa a precizat că 95,90% dintre clienţi au ales conversia creditului din CHF în lei: "Clienţii care au acceptat oferta şi aveau litigii pe rol au fost de acord să încheie amiabil aceste procese cu Volskbank România pe tema vechilor contracte de credit. În prezent, toţi cei care au semnat pentru conversie sunt clienţii Băncii Transilvania, fiind astfel puse bazele unei noi relaţii, plecând de la premise de încredere, profesionalism şi transparenţă".

Specialişti din domeniu susţin că cei care au făcut conversia în baza programului lansat de Banca Transilvania au beneficiat de un discount alcătuit din reducerea poverii plus alte costuri care înseamnă comisioane, dobânzi etc., însă nu s-a scăzut din sold valoarea totală a sumelor plătite pentru comisionul de risc în timpul celor şapte ani, "comisionul aferent acestei perioade fiind cimentat, chiar dacă el a fost exclus din contracte pentru viitor".

Sursele citate spun că aceştia pot merge în instanţă ca să ceară eliminarea comisionului de risc, în baza deciziei instanţei din procesul ANPC versus Volksbank.

Gheorghe Piperea susţine că o parte din cei care încă mai au comision de risc în contracte sunt debitorii care au deja creditele cesionate către colectorii de creanţe, "cu tot cu comisionul de risc". "Decizia instanţei se aplică şi pentru ei", subliniază avocatul, opinând că este posibil ca aceşti "colectori de creanţe să descopere că au cumpărat un bun de o anumită valoare şi acum au un bun care costă mai puţin, după eliminarea comisionului şi a penalităţilor aferente, şi să solicite băncilor să le plătească aceste sume".

Banca Transilvania ne-a transmis că aşteaptă publicarea motivaţiei hotărârii pe portalul instanţelor de judecată.

ANPC mai are procese colective câştigate împotriva băncilor.

Unul dintre acestea - în primă instanţă - este cu Credit Europe Bank (CEB), în litigiul cu OTP Bank câştigând decizia definitivă.

Autoritatea a mai câştigat, în primă instanţă, procese cu efect erga omnes cu Banca Românească şi Alpha Bank.

ANPC a pierdut, însă, trei astfel de procese, pe care le înaintase în instanţă împotriva Bancpost, OTP Bank şi Credit Europe Bank IFN.

Pe rolul justiţiei, Autoritatea are mai multe dosare de tip class action pe clauze abuzive, deschise împotriva băncilor.

ANPC are pe rolul instanţelor câteva zeci de procese colective cu bănci precum Volksbank, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, ING Bank, BCR Banca pentru Locuinţe.

În cazurile în care ANPC câştigă definit procese de tip class action, băncile sunt obligate să elimine clauzele declarate abuzive de către instanţă din toate contractele de credit similare cu cele judecate în justiţie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Bravo

    Din pacate cea din 10 februarie contra OTP este nepusa in aplicare ......

    Numai aiureli de ceva timp.

    Asta nue capiyalism si economie de piata. 

    PNL munceste din greu sa dispara. 

    PNL oare nu pricepe ca votantii traditionali sunt contra populismului tip Piperea, si ca de aceea a pierdut masiv la BUcuresti.

    1. Bancile sunt cele care arunca bani pe geam fara risc, dar vor sa incaseze comision de risc atat timp cat riscul e 100% al clientului.

      Daca umfla bule si pierd bani, daca se schmba reglementarile si intra in insolventa, bancile scapa cu bail-out sau-si bail-in.

      Deci, griguță bancard, cine sunt comuniștii care vor capitalism fara faliment și fără risc? Ia spune griguță bancard, de ce sunt bancarzii bolșevici? 

      Ce mi-e Gelu, ce mi-e Dorel, ramai la lopata Gelule, e mai bine pentru toti!

      3.1. ti-a raspuns bine

      Daca Piperea e in Pnl il votez pe el si pe partid desi votul era batut in cuie la Udmr. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb