ANRE: 29% din consumul de gaze naturale, în 2007, a provenit din import

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 aprilie 2008

Mai puţin de o treime din consumul intern de gaze aferent anului 2007, respectiv 29%, a provenit din importuri, restul fiind gaze de producţie internă, potrivit raportului anual de monitorizare pentru piaţa internă de gaze al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Rompres. Cea mai mare parte din importuri a fost realizată de compania Wintershall, deţinută de concernul BASF, urmată de Imex Oil, controlată de compania rusească Conef, iar o mică parte din importuri au fost realizate de Gazexport, ramura de export a Gazprom. O altă sursă a reprezentat-o importul extras din depozite.

Cel mai important importator de gaze pe piaţa locală a fost Dis-trigaz Sud, care a adus din afara graniţelor 25% din total, urmat de E.ON Gas România, cu o cotă de 21%, şi de Elcen Bucureşti, termocentrală care produce energie pe bază de gaze - 12%.

În ceea ce priveşte producţia autohtonă de gaze, cea mai mare cantitate a fost extrasă de Romgaz - 51%, urmată de Petrom - 46%, res-tul producătorilor interni (Toreador, Wintershall Mediaş, Amromco Ploieşti Aurelian Gas & Oil şi Amromco New York) având cote de cel mult 1 procent fiecare. Raportul reglementatorului mai arată că preţul de import al gazelor a fost fluctuant pe parcursul anului trecut, însă a încheiat perioada cu o creştere de la 305 dolari la 316 dolari pe mia de metri cubi, chiar dacă la finele primăverii 2007 scăzuse la 281 dolari pe mia de metri cubi. Cea mai mare parte a gazelor a fost livrată sectorului de producere a energiei electrice şi termice - 29,51%, domeniul industriei chimice a ocupat 18,64 procente din această piaţă, în timp ce casnicii au consumat doar 15%. Pe piaţa angro, liderul furnizorilor a fost Romgaz, cu o cotă de 44%, urmat de Petrom - 32% şi de Wiee România - 7 procente. Pe piaţa liberă, Romgaz şi-a păstrat poziţia, cu o cotă de 25,6 la sută, urmat de Petrom Gas - 12,6 procente şi Petrom - 12,4 procente. În schimb, pe sectorul reglementat al distribuitorilor, lider de piaţă a fost Distrigaz Sud, cu cota de 47,44 procente, în timp ce E.ON Gas România a avut 45,21% din piaţă. Dintre ceilalţi 36 de distribuitori, doar Congaz şi Petrom şi-au depăşit cota de un procent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb