ANRE:  "Consumatorii vor avea un preţ corect la gaze doar dacă piaţa va fi liberalizată"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 aprilie 2016

Havrileţ: "Este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor"

Consumatorii de gaze vor plăti un preţ corect şi nediscriminatoriu doar într-o piaţă liberă, din acest motiv este de preferat liberalizarea pieţei gazelor, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

"Fiecare operator din piaţă îşi vede interesul, dar pe piaţă sunt interese diferite, iar ANRE trebuie să le integreze. Astfel că nu se poate spune concret dacă piaţa este sau nu pregătită pentru liberalizare. Pentru consumator, cel mai important este să aibă un preţ corect şi nediscriminatoriu, iar preţul corect este atunci când îl laşi în piaţă. Piaţa îţi spune care este preţul", a arătat Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe tema liberalizării pieţei.

El a subliniat că ANRE este obligată prin lege să liberalizeze piaţa în momentul în care preţul gazelor de pe pieţele internaţionale ajunge la acelaşi nivel cu cel de import.

Şeful ANRE susţine: "Preţurile pe pieţele internaţionale au scăzut foarte mult şi continuă să scadă mai mult decât preţurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieţei gazelor. Părerea mea este că, odată ajunşi la nivelul de convergenţă a preţurilor, nu se mai susţine un calendar de liberalizare unde există preţuri mai mari decât cele de pe piaţă".

Potrivit acestuia, faptul că încă există preţuri reglementate la niveluri mai mari decât cele din piaţa liberă ar putea fi considerat ajutor de stat pentru producătorii de gaze, ceea ce contravine legislaţiei europene.

"Dacă preţul reglementat este mai mare, se consideră că dăm ajutoare de stat producătorilor şi am putea ajunge sub incidenţa unor anchete de tip infringement", a completat el.

Oficialul ANRE a adăugat că trebuie reglementată şi existenţa unor consumatori întreruptibili, care să poată fi deconectaţi de la alimentarea cu gaze în perioada de vârf de consum din iarnă, când furnizarea de gaze către populaţie este prioritară.

"Ar trebui să sprijinim contractele de tip întreruptibil, care să aibă şi elemente prin care să-şi acopere pierderile (în cazul în care aceşti consumatori sunt deconectaţi - n. r.), eventual tarife mai mici de transport. Aşa se procedează şi în alte ţări", a adăugat preşedintele Autorităţii.

În schimb, Bogdan Valter, şeful Departamentului de reglementare din cadrul Engie România, fostul GDF Suez, susţine că atingerea convergenţei dintre preţul gazelor de pe pieţele externe şi piaţa internă nu înseamnă neapărat că piaţa trebuie liberalizată:

"Noi vedem problema preţurilor mici de import ca fiind distinctă de ideea de liberalizare. Liberalizarea înseamnă şi altceva decât preţuri, înseamnă contracte-cadru, înseamnă procente de înmagazinare pe care suntem obligaţi să le facem, înseamnă procentul de import pe care, de asemenea, suntem obligaţi să îl avem. Renunţarea la calendarul de liberalizare poate să nu însemne renunţarea la reglementare. Sunt două lucruri distincte cu impact asupra pieţei. Pentru o companie mare de gaze, cum suntem noi, o piaţă operaţională este o oportunitate, astfel că nu se pune problema că nu suntem pregătiţi de liberalizare".

Preşedintele ANRE a adăugat că este nevoie de existenţa unor furnizori de ultimă instanţă şi pe piaţa gazelor, ca în cazul pieţei de energie electrică. Furnizorii de ultimă instanţă au obligaţia de a prelua un consumator casnic în cazul în care acesta a devenit eligibil, adică şi-a schimbat furnizorul, iar furnizorul său actual nu-i mai poate livra gaze.

Havrileţ a adăugat că intenţionează o suspendare pe trei luni a calendarului de liberalizare, care prevede în prezent o creştere cu 10% a preţului pentru populaţie de la 1 iulie, întrucât noul an gazier va începe la 1 octombrie. "Nu putem lua încă de acum o hotărâre pentru ce va fi la 1 octombrie", a susţinut el.

Guvernul a modificat, la finele anului trecut, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor. Potrivit noului calendar, preţul gazelor pentru populaţie şi termocentrale va creşte anual cu câte 6 lei în 2016 şi 2017, urmând ca în 2018 calendarul să fie rediscutat.

Romgaz: "Piaţa gazelor nu este pregătită pentru liberalizare"

Piaţa gazelor din România nu este pregătită momentan pentru liberalizare, pentru că nu există un mediu concurenţial, iar preţurile mici din acest moment sunt conjuncturale, a declarat, ieri, directorul comercial al Romgaz, Vasile Ciolpan.

"Încă nu suntem pregătiţi să experimentăm acest lucru. Încă nu avem un mediu concurenţial. Piaţa de gaze din România este una închisă, uitaţi-vă că nu are cine să consume gazele. Dacă noi modificăm legea în funcţie de conjunctură, când conjunctura va fi alta va trebui să o modificăm din nou", a spus Ciolpan, citat de Agerpres.

Oficialul Romgaz a arătat că preţurile din piaţă sunt conjuncturale în acest moment, nu sunt determinate de cerere şi ofertă, aşa cum ar trebui. În plus, el a amintit că OPEC şi marii producători de petrol şi gaze vor să modifice preţurile.

Ciolpan a subliniat că liberalizarea înseamnă pregătirea unor instrumente care să susţină bunul mers al pieţei: "De exemplu, în fiecare iarnă avem aceeaşi problemă cu gazele de import, pe care le cumpărăm la preţuri uriaşe în vârf de consum. Am putea, în acele momente, să nu mai folosim gaze pentru producerea de energie şi să importăm electricitate, ceea ce ar fi mai ieftin decât să importăm gaze în vârf de consum. Însă nu au avut niciodată o corelare între dispeceratul energetic şi cel de gaze".

ROPEPCA: "Liberalizarea pieţei gazelor va fi în beneficiul consumatorilor"

Consumatorii vor avea de câştigat în urma liberalizării pieţei gazelor, întrucât aceasta va deveni concurenţială, a declarat, ieri, Dan Apostol, secretar general al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), într-o dezbatere pe tema liberalizării pieţei gazelor.

"Este posibilă o liberalizare timpurie a pieţei. O liberalizare totală o considerăm o revenire firească la normal, în conformitate cu legislaţia europeană. Liberalizarea într-o piaţă aşezată este, până la urmă, în beneficiul consumatorilor, care ar trebui să câştige în urma concurenţei între furnizori, cu accent pe calitatea serviciilor", a spus Apostol.

El a adăugat că liberalizarea este benefică pe termen lung şi pentru securitatea energetică, întrucât în acest fel sunt încurajate investiţiile în explorare şi exploatare.

"În alte ţări a fost o experienţă pozitivă, în ciuda mesajelor de panică potrivit cărora preţurile ar fi explodat. Dacă ne uităm la preţurile de import, vedem că sunt sub preţul celor extrase din înmagazinare, astfel că noi considerăm că s-a atins convergenţa. Liberalizarea este doar o decizie politică, pentru că, economic, ea s-a produs. Nu există un context mai favorabil", a continuat oficialul ROPEPCA.

ANRE: Taxa de 60% pe veniturile suplimentare ale operatorilor de gaze împiedică scăderea preţurilor

Guvernul ar trebui să modifice taxa specială de 60% pe veniturile suplimentare ale producătorilor şi furnizorilor de gaze, întrucât această taxă împiedică scăderea preţurilor pe piaţă, a opinat ieri preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

Domnia sa a arătat că, la momentul introducerii taxei, a fost luat ca referinţă un preţ al gazelor de 72 de lei pe MWh. În prezent, operatorii nu vor să scadă preţul din cauza acestei taxe, deşi piaţa ar impune acest lucru.

"Noi am observat că suprataxarea, în acest moment în care preţurile scad sub 72 de lei pe MWh, impietează piaţa. Concret, faptul că există această taxă împiedică scăderea preţurilor", a adăugat oficialul ANRE.

În 2013, Guvernul a impus o taxă specială asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii şi furnizorii de gaze în urma procesului de liberalizare a pieţei.

Conform Ordonanţei de Guvern nr. 7/2013, "operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici aparţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, impozit stabilit în condiţiile prezentei ordonanţe. Impozitul prevăzut la alin. (1) este de 60% din veniturile suplimentare".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ȘI GAZUL ȘI CURENTUL : pe mâna bolșevicilor îi cu CÂNTEC !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb