ANRE RECIDIVEAZĂ Portiţă pentru secretizarea tranzacţiilor cu energie

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 noiembrie 2007

Portiţă pentru secretizarea tranzacţiilor cu energie

Un articol din noul proiect de cod comercial al pieţei de energie este astfel formulat încât ar putea opaciza, din nou, tranzacţiile

Reglementatorul pieţei de energie, ANRE, face ce face şi iscă noi scandaluri prin iniţiativele sale legislative. ANRE a produs iar panică printre operatori pentru că, în noul proiect de cod comercial al pieţei angro de electricitate, a introdus o prevedere ambiguă, privind secretizarea contractelor bilaterale. Articolul 4.1.1.3. din proiectul de cod arată că "părţile contractante, cantităţile de energie electrică şi preţurile din fiecare contract negociat direct reprezintă informaţii confidenţiale". Informaţiile respective vor fi declarate operatorilor pieţelor centralizate, numai dacă prevederile proiectului de Cod comercial impun acest lucru sau părţile implicate convin asupra divulgării acestor informaţii. Instituţiile publice abilitate au acces la toate informaţiile din fiecare contract, conform prevederilor legale în vigoare.

Mulţi operatori au luat foc, spunând că articolul astfel formulat secretizează, din nou, tranzacţiile de pe piaţa de energie. Reprezentanţii ANRE ne-au explicat că articolul citat nu se referă la pieţele centralizate (cele administrate de OPCOM, unde preţurile, cantităţile şi participanţii sunt cunoscuţi), ci la contractele directe încheiate de operatori, în afara platformelor de tranzacţionare.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Cred că articolul respectiv se referă la contractele încheiate în afara pieţelor centralizate.

Formularea lui este neinspirată, iar dacă este aprobat astfel ar putea fi un motiv pentru unii producători de stat să încheie contracte în afara legii. Şi în prezent, furnizorii privaţi pot încheia contracte directe cu alţi furnizori sau cu alţi consumatori eligibili. Pot apărea şi producători privaţi, care, spre deosebire de cei de stat, nu sunt obligaţi să tranzacţioneze pe pieţele centralizate".

Domnia sa a subliniat că publicarea preţurilor de atribuire a electricităţii tranzacţionate pe platformele OPCOM este cea mai mare realizare a pieţei. De asemenea, platformele centralizate de pe toate bursele de energie existente cuprind informaţii transparente despre cantităţile, preţurile energiei tranzacţionate.

ANRE a mai făcut o boacănă în această toamnă, promovând un regulament care schimba pur şi simplu denumirile actualelor pieţe centralizate administrate de OPCOM. Reglementatorul a fost acuzat de participanţii la piaţă că vrea să şteargă cu buretele tot ce s-a realizat până în prezent în tranzacţionarea transparentă a energiei şi că încurajează concurenţa pe piaţa de servicii de tranzacţionare, când ar trebui să îmbunătăţească actualele instrumente de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb