Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) va recunoaşte în tarifele reglementate ale energiei electrice, începând cu 1 iulie, celebra taxă pe stâlp (n.r. pe construcţii speciale) achitată de companiile energetice.
Marian Cernat, director în cadrul ANRE, a explicat: "Nu ştim deocamdată care va fi impactul la consumatorul final pentru că avem mai multe elemente pe care trebuie să le luăm în calcul. Pot să spun că energia livrată consumatorilor casnici pe piaţa reglementată provine de la Nuclearelectrica şi Hidroelectrrica. În cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei/MWh, iar, la Nuclearelectrica - de 8,3 lei/MWh. La 1 iulie vom recunoaşte jumătate din costurile cu această taxă pe construcţii speciale, care a fost achitată deja de companii pe 26 mai".
Ziarul BURSA a publicat în exclusivitate, în ediţia din 22 mai, că ANRE a elaborat proiectul de ordin privind modificarea metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate, respectiv către populaţie şi CET-uri, prin care aceştia îşi vor putea recupera costurile cu celebra "taxă pe stâlp" prin majorări de tarife. Surse din piaţa de energie ne-au spus ieri că majorarea facturilor ar fi de 1-2%.
Marian Cernat a ţinut să precizeze, ieri: "Ajustarea tarifului pentru energie nu are legătură cu dubla facturare a certificatelor verzi din 2012, ci cu taxa pe stâlp. Valoarea certificatelor verzi facturată în plus în 2012 a fost recuperată în 2013 şi 2014".
Domnia sa a precizat că tarifele de transport şi distribuţie se ajustează anual şi că de anul viitor am putea regăsi în facturi şi taxa pe stâlp achitată de distribuitorii de energie şi transportator.
Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Potrivit estimărilor recente ale administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, compania trebuie să plătească în acest an aproape 163 milioane de lei impozit pe construcţiile speciale, în timp ce costurile pentru Nuclearelectrica sunt de circa 100 de milioane de lei, conform conducerii producătorului de energie nucleară.