Autoritatea de Reglementare din Energie va propune Ministerului Economiei acordarea de stimulente concrete pentru investitorii interesaţi de producţia de energie din surse regenerabile şi de cogenerarea de înaltă eficienţă, a declarat ieri preşedintele ANRE, Nicolae Opriş, citat de NewsIn.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va transmite, în perioada imediat următoare, Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) un punct de vedere referitor la proiectul strategiei energetice, propunând măsuri concrete pentru stimularea producţiei de electricitate din surse regenerabile sau în cogenerare de înaltă eficienţă.
"În proiectul strategiei energetice s-a enunţat ca şi principiu că statul promovează şi susţine producerea de electricitate din surse regenerabile şi în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă", a spus preşedintele ANRE.
Potrivit lui Opriş, ANRE are deja un grup de lucru, care lucrează la un set de propuneri prin care statul să încurajeze investitorii interesaţi de producerea de electricitate din surse regenerabile sau în cogenerare de înaltă eficienţă.
"Investitorii străini, interesaţi de România, trebuie să poată intra din ţara lor pe site-ul ministerului, să citească strategia energetică şi să ştie foarte clar ce le oferă statul român şi să se hotărască dacă vin să aloce fonduri în producţia de electricitate", a mai punctat Opriş.
Potrivit proiectului de strategie energetică, MEF se angajează să susţină producţia de energie electrică din surse regenerabile, urmând să realizeze acest lucru prin certificatele verzi, tranzacţionate pe OPCOM şi prin cotele obligatorii pentru furnizori.
Documentul citat enumeră printre riscuri şi vulnerabilităţi lipsa unor instrumente fiscale eficiente pentru susţinerea programelor de investiţii în eficienţă energetică, utilizarea resurselor regenerabile, precum şi pentru dezvoltarea serviciilor energetice.
Proiectul de strategie energetică menţionează printre stimulentele, ce se pot acorda prin legislaţie pentru investiţii în surse regenerabile eligibile, stimulente în faza investiţională - facilităţi prin legea investiţiilor, cele din faza operaţională - sistemul cu certificate verzi pentru energia electrică şi garantarea plafonului minim (24 Euro/certificat verde) pe o durată rezonabilă, pentru recuperarea investiţiei.
MEF mai urmăreşte şi încurajarea constucţiei de noi instalaţii de cogenerare, de înaltă eficienţă.