Procurorii din oraşul italian Trani anchetează banca germană "Deutsche Bank" AG pentru manipularea pieţei, în urma vânzărilor masive de obligaţiuni guvernamentale italiene, în urmă cu patru ani, anunţă agenţia ANSA, citând surse anonime.
Conform ANSA, ancheta îi priveşte pe fostul preşedinte al băncii, Josef Ackermann, pe foştii codirectori generali Anshu Jain şi Juergen Fitschen, pe fostul şef al departamentului de risc, Hugo Banziger, şi pe ex-directorul financiar Stefan Krause.
Subsidiara "Deutsche Bank" din Italia nu a făcut vreun comentariu cu privire la cele publicate de ANSA.
Potrivit surselor, procurorii suspectează că persoanele mai sus amintite au dezinformat pieţele şi autorităţile de reglementare, declarând în mod public că datoria suverană a Italiei este sigură, în timp ce şi-au redus semnificativ deţinerile de obligaţiuni guvernamentale italiene, de la opt miliarde de euro la mai puţin de un miliard de euro.
Vânzarea, finalizată în iunie 2011, a fost precedată de câteva luni în care criza de încredere în bondurile italiene a dus ţara aproape de faliment.
Procurorii italieni acuză şi şase analişti de la agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor's şi Fitch de manipularea pieţei, din cauza informaţiilor alarmiste răspândite în privinţa solvabilităţii Italiei, în perioada 2011 - 2012. Cele două instituţii au respins acuzaţiile.