ANTONIO GUTERRES (ONU): "Damascul acceptă deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei"

G.D.
Internaţional / 14 februarie 2023

"Damascul acceptă deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei"

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a fost de acord să deschidă două noi puncte de trecere a frontierei dintre Turcia şi nord-vestul Siriei pentru trei luni pentru trecerea ajutorului umanitar acordat victimelor cutremurului, a anunţat ieri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP, conform Agerpres.

"Salut decizia de astăzi a preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a deschide cele două puncte de trecere Bab Al-Salam şi Al Ra'ee între Turcia şi nord-vestul Siriei pentru o perioadă iniţială de trei luni", a declarat Antonio Guterres într-un comunicat.

Preşedintele sirian i-a anunţat această decizie şefului operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, pe care l-a întâlnit mai devreme în cursul zilei la Damasc, anunţ pe care Martin Griffiths l-a transmis Consiliului de Securitate care s-a reunit ieri după-amiază pentru a discuta despre situaţia umanitară din Siria, a precizat pentru AFP o sursă din cadrul Naţiunilor Unite.

Washingtonul a salutat rapid acest anunţ, dacă este pus în aplicare.

"Dacă regimul este serios în această privinţă, dacă regimul este dispus să treacă de la cuvinte la fapte, atunci ar fi un lucru bun pentru poporul sirian", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Înainte de cutremurul care a lovit Siria şi Turcia, aproape întreg ajutorul umanitar crucial pentru peste 4 milioane de persoane trăind în zonele rebele din nord-vestul Siriei era transportat din Turcia prin punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, singurul autorizat Consiliul de Securitate.

Acest mecanism transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU este contestat de Damasc, dar şi de Moscova, membru permanent care are drept de veto şi care a făcut presiuni în ultimii ani pentru reducerea numărului de puncte de trecere de la patru la unul singur.

În timp ce apelurile pentru deschiderea de noi puncte de trecere s-au înmulţit în ultimele zile, mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, au cerut o nouă rezoluţie în acest sens.

Dar acordul Damascului face ca această rezoluţie să fie superfluă.

Deschiderea celor două noi puncte de trecere "va permite să intre mai mult ajutor, mai rapid", şi-a exprimat mulţumirea Antonio Guterres, citat de AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. i-a fraierit oculta, atat asteptau astia ca sa ii inunde cu ajutoare cipate, spioni camuflati, tehnica de ascultare, rachete si alte nenorociri, ar trebui sa ii puna pe puscariasii de la wagner sa faca putin control ca sa mai rareasca din ajutoare si din binevoitori

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb