ANUL TRECUT,  CEZ a desfăşurat aproape 15.000 de verificări privind suspiciuni de consum ilicit de energie

Elena Deacu
Companii #Energie / 24 februarie 2015

CEZ Distribuţie a organizat anul trecut un număr de.14 888 acţiuni pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de către consumatorii casnici şi agenţii economici, arată un comunicat al companiei.

Potrivit CEZ, fenomenul are impact direct asupra calităţii alimentării cu energie electrică a consumatorilor şi prezintă un risc ridicat de incendii, daune materiale şi pierderi de vieţi omeneşti.

Compania transmite că acţiunile de prevenire şi combatere a fenomenului sunt necesare pentru asigurarea echilibrului între prestaţia serviciului de distribuţie a energiei electrice şi valoarea acestuia. La acţiuni participă de regulă, în medie un număr de 13 echipe de specialişti mandataţi de către operatorul de distribuţie a energiei electrice şi sunt sprijiniţi de echipaje ale instituţiilor publice abilitate să ia măsuri legale în astfel de cazuri de sustragere frauduloasă.

În cele 7 judeţe în care operează CEZ Distribuţie, au fost verificate 14.888 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică.

În Argeş au fost 2750 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 103 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 278 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 2.767.422,13 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instanţele dejudecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturata.

În Dolj au fost 4.156 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, dincare 377 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 398 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 5.755.196,37 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instanţele de judecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturata.

În Gorj au fost 760 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 23 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 14 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 192.985,42 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instanţele de judecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturata.

În Mehedinţi au fost 936 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 61 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 68 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 1.556.311,95 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instanţele de judecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturată.

În Olt au fost 2405 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 160 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 253 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 3.488.596,14 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instanţele de judecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturată.

În Teleorman au fost 2304 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 150 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 184 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 1.801.568,02 lei, prejudiciu ce este recuperate prin instanţele de judecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturată.

În Vâlcea au fost 1577 cazuri în care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrică, din care 32 cazuri în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeaua de distribuţie a energiei electrice şi 74 cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a energiei electrice. Prejudiciul total adus operatorului de distribuţie a energiei electrice a reprezentat 981 602,68 lei, prejudiciu ce este recuperat prin instanţele de judecată de la cei care au beneficiat de energie consumată şi nefacturată.

CEZ subliniază faptul că sustragerea energiei electrice din reţeaua de joasă tensiune reprezintă un risc atât pentru cei care se racordează în mod ilegal, cât şi pentru consumatorii din vecinătate.

Intervenţiile neautorizate şi utilizarea unor instalaţii improvizate pot genera oricând accidente grave sau incendii, ducând la pierderi de vieţi omeneşti şi daune materiale semnificative.

De asemenea, consumul fraudulos de energie influenţează calitatea serviciilor, determina variaţii de tensiune şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, provocând astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consumă energie electrică având contracte de furnizare a energiei electrice încheiate şi respectând prevederile legale în vigoare.

Compania menţionează că în baza articolului 228 din Codul Penal şi a articolului 85 din Legea nr. 123/2012 "Legea energiei electrice", consumul fraudulos constituie infracţiune, astfel încât departamentele specializate din cadrul CEZ Distribuţie colaborează şi cu organele de specialitate ale Poliţiei pe linia prevenirii şi combaterii caracterului infracţional al faptelor. În caz de suspiciune de sustragere de energie electrică, de deteriorare, modificare, blocare a funcţionarii echipamentului de măsurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalaţiilor energetice, executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, vor fi sesizate organele de urmărire penală competente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb