ANUL TRECUT, KMG International şi-a înjumătăţit pierderile nete

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 7 aprilie 2015

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) şi-a diminuat cu 51,26% pierderile nete, în 2014, până la 58 milioane dolari, de la 119 milioane dolari în 2013, potrivit unui raport trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Totodată, compania a obţinut o cifră de afaceri netă de 11,4 miliarde dolari (în urcare cu 2% faţă de rezultatul consemnat în 2013), precizând că evoluţia s-a produs "pe fondul evoluţiilor internaţionale ale ţiţeiului şi ale produselor petroliere".

Creşterea producţiei şi a vânzărilor de produse petroliere, coroborate cu optimizarea fluxurilor operaţionale şi financiare, precum şi continuarea programului "Change for Good" au contribuit în 2014 la dublarea profitului operational (EBITDA), până la 140 milioane dolari, şi la ameliorarea pierderilor nete, menţionează raportul citat.

Iniţiat în 2013, "Change for Good" şi-a propus o eficientizare şi o îmbunătăţire până în 2018 a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare, aprovizionare cu materie primă, retail, upstream etc. De asemenea, programul urmăreşte reducerea cheltuielilor operaţionale şi sporirea profitabilităţii, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 milioane dolari până în 2018 (în comparaţie cu 28 milioane dolari în 2014 şi 30 milioane dolari în 2015).

Anul trecut, contribuţiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat şi la cele locale s-a ridicat la aproximativ 1,93 miliarde dolari, dintre care circa 1,8 miliarde dolari a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (faţă de 1,4 miliarde dolari în 2013). În acelaşi timp, exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 miliarde dolari în 2014 (în comparaţie cu 1,7 miliarde dolari în 2013 şi 1,7 miliarde dolari în 2012).

Cantitatea de materie primă procesată de cele două rafinării ale grupului (Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), precum şi de divizia de petrochimie s-a ridicat în 2014 la peste 5,54 milioane tone, în creştere cu 21% faţă de nivelul atins în 2013. Rafinăria Petromidia a atins anul trecut un record istoric al materiilor prime procesate (peste 5 milioane tone), cantitatea totală prelucrată de aceasta din 1979 (anul intrării în exploatare) până în prezent fiind de peste 100 milioane tone de materie primă.

Pe fondul unei creşteri cu 22% a producţiei de carburanţi la Petromidia (producţia-record de motorină fiind, anul trecut, de 2,43 milioane tone, faţă de 1,91 milioane t în 2013), vânzările de produse petroliere prin staţiile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia s-au majorat cu 15% în comparaţie cu 2013, ajungând la 2,23 milioane t.

În acelaşi timp, activităţile de trading ale grupului (vânzările de produse finite, achiziţia de materii prime pentru unităţile de producţie) în regiunea Mării Negre s-au înscris în 2014 pe o curbă ascendentă, cu 22% peste nivelul din 2013 (11,5 milioane tone). Aceste volume s-au reflectat şi la nivelul diviziei de aprovizionare, care a gestionat pe plan intern circa 550 de nave, 670 de trenuri care au plecat din rafinărie către cele 7 depozite din România şi alte sute de cisterne pentru benzinăriile Rompetrol şi ale partenerilor interni.

Tot în 2014, companiile membre ale KMG International au reuşit scăderea costului de procesare la 21,2 dolari/tonă (minimul ultimilor 10 ani), creşterea randamentelor pentru motorină şi a celor pentru produse albe, atingerea capacităţii maxime de producţie de polipropilenă (90.000 tone în 2014), producţie-record de bitum (61.400 t) şi n-hexan (64.000 t), reducerea cu 5% a costurilor de logistică şi cu 10% a pierderilor de produse petroliere. La acestea, se adaugă finalizarea programului de modernizare şi rebranding a 90 de staţii Rompetrol din ţara noastră şi implementarea noului concept de benzinărie în Moldova şi Georgia.

Bugetul alocat de grupul KMG International pentru investiţii s-a ridicat în 2014 la 55 milioane dolari şi a vizat în principal programul de modernizare a 90 de staţii Rompetrol din România, precum şi unele proiecte de rafinare.

Pentru acest an, grupul şi-a propus investiţii de peste 200 milioane dolari, o parte fiind alocată pentru revizia generală programată a rafinăriei Petromidia şi pentru dezvoltarea segmentului de retail. Petromidia a funcţionat, anul trecut, la capacitate maximă şi nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală, volumul de materie primă procesată fiind de 13.800 tone/zi.

Altă direcţie de investiţie este reprezentată de construcţia şi dezvoltarea reţelei de distribuţie a carburanţilor din ţara noastră, precum şi de continuarea programului de rebranding a staţiilor Rompetrol.

KMG International "îşi exprimă convingerea că punerea în aplicare a prevederilor memorandului încheiat cu Guvernul României în 2013 privind o răscumparare parţială a acţiunilor deţinute, dar şi pentru crearea unui fond de investiţii în sectorul energetic, cu o valoare totală de până la un miliard de dolari, va genera beneficii reale, atât pentru companie, cât şi pentru economia României. Astfel, realizarea acestor investiţii ar putea contribui la crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă, având, în acelaşi timp, şi un impact major în dezvoltarea pe orizontală a economiei naţionale", se mai arată în raport.

Azamat Zhangulov (vicepreşedinte senior al KMG International) a declarat: "Strategia pe termen lung a KMG International prevede o creştere organică în ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România, creşterea eficienţei operaţionale a rafinăriei, după atingerea performanţelor-record atinse în 2014, ca urmare a investiţiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari în ultimii 7 ani. În acelaşi timp, ne propunem o dezvoltare pe pieţele prioritare, precum şi continuarea furnizării de servicii industriale (EPC) în Kazahstan, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu".

Cu peste 7.000 de angajaţi în 12 ţări, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) are activităţi în principal în rafinare, petrochimie, retail, trading şi servicii industriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb