În timp ce politicienii britanici se luptă să ajungă în 2018 la un acord care va reduce îngrijorările mediului de afaceri cu privire la Brexit, pentru unele industrii acest acord va veni prea târziu, informează Bloomberg, conform Agerpres.
Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, în absenţa unor modificări spectaculoase, marile bănci globale vor începe să îşi pună în aplicare planurile de relocalizare la începutul anului următor, pentru a fi sigure că vor avea noi birouri în interiorul Uniunii Europene în momentul în care Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar. În plus, premierul britanic Theresa May nu poate să împiedice băncile să pună în aplicare planurile lor de rezervă, a declarat una dintre surse.
"Dacă la începutul anului următor nu vom avea o direcţie clară a negocierilor, cred că jucătorii din industria bancară vor trebui să ia decizii", a declarat directorul general adjunct al Societe Generale, Severin Cabannes, adăugând ca banca intenţionează să creeze 300 de noi locuri de muncă la Paris.
Potrivit lui Cabannes, banca va avea nevoie de aproximativ un an pentru această transformare.
În condiţiile în care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de bănci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group şi Royal Bank of Scotland Group vor începe să mute angajaţi, infrastructură şi capital spre noile birouri din blocul comunitar în primul trimestru al anului următor, au declarat sursele citate de Bloomberg. Chiar dacă băncile ar dori să amâne, şi la modul ideal să evite, implementarea planurilor de rezervă, vor avea nevoie de cel puţin 12 luni pentru a pune la punct operaţiuni importante în interiorul UE cu un număr semnificativ de angajaţi de top.
"Chiar la începutul anului următor trebuie să avem o viziune foarte clară cu privire la ceea ce se va întâmpla", a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, dacă nu se va ajunge în curând la un acord cu privire la Brexit, băncile vor trebui să se pregătească pentru cel mai pesimist scenariu.
Recent, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, s-a declarat hotărât să menţină competitivitatea sectorului financiar britanic, adăugând că va negocia o perioadă de tranziţie de doi ani. Însă băncile se tem că aceasta este prea puţin. În plus, organismele de reglementare din UE au estimat că primul trimestru din 2018 este momentul de la care băncile vor trebui să declanşeze planurile de rezervă şi să înceapă să mute angajaţi.
Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuţii avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Bank of America, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au semnat contracte pentru închirierea de spaţii de birouri şi alte zece firme caută noi sedii în UE.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prima fază băncile vor muta doar câteva sute de locuri de muncă, mai ales în vânzări, trading şi operaţiuni back-office, de la Londra spre oraşe precum Frankfurt, Paris şi Dublin, însă numărul final ar putea să atingă câteva zeci de mii în funcţie de rezultatul final al negocierilor.
Sam Woods, directorul Autorităţii de reglementare prudenţială din cadrul Băncii Angliei, a estimat că Marea Britanie ar putea pierde până la 75.000 de locuri de muncă în sectorul bancar şi al asigurărilor dacă iese din UE fără un acord.