Anunţata fuziune PNL-PD îşi face reclamă în Europa

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2006

Deşi nici unul din cele două partide ale coaliţiei de la guvernare nu sare de gîtul celuilalt pentru a nu părea dependent de viitoarea contopire, reprezentanţii celor două formaţiuni lucrează intens, pe fronturi separate, la imaginea coaliţiei.

Adriean Videanu, preşedintele executiv al PD, a afirmat ieri că în urma forumului internaţional din Slovenia, la care domnia sa a fost prezent, cota unică de impozitare a fost prezentată ca un real succes în dezvoltarea economiei naţionale şi a economiei ţărilor care au implementat această măsură. Astfel, principala politică fiscală a programului de guvernare este anunţată ca "cea mai importantă şansă de revitalizare a economiei". Introducerea cotei unice în cît mai multe ţări din Europa este, potrivit analiştilor financiari prezenţi la forum, o necesitate pentru creşterea economică de numai 2% a Europei. Altfel, "există riscul ca Europa să piardă cît mai mult teren în faţa SUA şi a < tigrilor asiatici >", este de părere Adriean Videanu care prezintă şi "permanenta îmbătrînire a populaţiei Europei ca un pericol în faţa celorlalte două puteri".

După cum prezintă liderul PD situaţia cotei unice, ţara noas-tră a devenit după un an de la implementarea acestei măsuri, un exemplu pentru ţările europene care se pregătesc să înveţe din succesul unui program portocaliu. "Olanda şi Danemarca vor să introducă şi ele cota unică, în timp ce Germania consideră că este încă inoportună această politică fiscală", a afirmat Adriean Videanu.

Reforma fiscală a actualului cabinet "este un real succes" în opinia democraţilor care vor să pună capăt "amatorismului în ceea ce priveşte evaluarea cotei unice", din moment ce Adriean Videanu a spus că "la dezbaterea din Slovenia nu a participat nici un reprezentant al opoziţiei, deşi a fost invitat".

Preşedintele executiv al PD a mai spus: "Părerea FMI este că nu e relevantă o evaluare a politicii fiscale după doar un an de la implementare", amintind de opoziţia organismului internaţional în această politică a ţării noastre, fapt care a dus la nesemnarea acordului stand-by cu Guvernul, anul trecut.

Nici PNL nu stă cu mîinile în sîn în privinţa capitalului de imagine promovat în Europa, din moment ce Graham Watson, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE) a fost primit ieri de premierul Tăriceanu. Cu această ocazie, Călin Popescu Tăriceanu s-a distanţat radical de Partidul Popular European (PPE) şi şi-a afirmat simpatia şi apartenenţa liberală faţă de ALDE. "PPE este un amalgam de partide cu tendinţe diverse care nu pot impune membrilor săi o politică coerentă pe un domeniu cum ar fi susţinerea aderării României la UE", este de părere preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Domnia sa a dat exemplul dificultăţii cu care Olanda a ratificat tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE din cauza diviziunii grupului creştin-democrat al PPE.

Hîrjonelile dintre liberalii şi democraţii autohtoni nu par decît "baloane de încercare" pe care reprezentanţii celor două formaţiuni politice le lansează pentru a vedea dacă "dragostea este încă vie" în coaliţie, acum cînd anunţata fuziune este pregătită de terenul afînat de îngenuncherea PSD, principalul partid de opoziţie.

După nouă luni de la introducerea cotei de 16% "au fost scoase din economia subterană 230.000 locuri de muncă care au adus la buget 1 miliard RON din taxe şi impozite, ceea ce înseamnă că 25% din veniturile suplimentare de la buget au sosit din această sursă", a declarat Adriean Videanu, citînd raportul Institutului Naţional de Statistică.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb