Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat, în anul 2008, un profit net de 30,5 milioane de lei, profit de care beneficiază toţi cei 4,03 milioane de participanţi cu contribuţii virate în cursul anului precedent, potrivit datelor prezentate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), în cadrul raportului anual, precizează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în cursul anului trecut pierderi totale de 859 milioane de lei, rezultate din cheltuielile de atragere a participanţilor (în campania de aderare iniţială şi nu numai), cheltuieli de administrare şi operaţionale.
Fondurile de pensii private şi administratorii de pensii private reprezintă prin lege entităţi distincte, iar activele şi pasivele lor sunt gestionate separat şi pe bilanţuri separate, astfel că pierderile contabile raportate de administratori nu afectează rezultatele pozitive (profit net) înregistrate de fondurile de pensii private obligatorii în 2008.
"Fondurile de pensii private din România au livrat, până acum, clienţilor noştri o performanţă investiţională excelentă, pe fondul unor condiţii financiare şi economice defavorabile şi în condiţii de costuri minime pentru participanţi. De aceea, ne mândrim să fim printre cele mai eficiente şi performante industrii de pensii private din lume", a concluzionat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.
Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au încheiat anul trecut cu un profit de 0,53 milioane de lei, în timp ce administratorii acestor fonduri au raportat pierderi de 33,47 milioane de lei.