Apatie la BVB înainte de alegerile politice; Ce aşteptări au brokerii?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 octombrie

Apatie la BVB înainte de alegerile politice; Ce aşteptări au brokerii?

English Version

Marcel Murgoci, Estinvest: "Lichiditatea slabă are efect asupra cotaţiilor acţiunilor"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Deficitele mari pot stârni îngrijorări privind modul în care vor fi acoperite"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Statisticile arată că primul an de după alegeri tinde să fie cu adevărat pozitiv, la bursa noastră"

Piaţa acţiunilor din ţara noastră traversează o perioadă de apatie ce se reflectă prin volume reduse de tranzacţionare şi prin evoluţia preţurilor care, de la începutul lunii septembrie, au dezvoltat o mişcare laterală, în contrast cu dinamica multor burse vestice ce îşi continuă tendinţa ascendentă demarată în prima parte a anului trecut.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat şedinţa de tranzacţionare din data de 29 septembrie la 17.504 puncte, cu aproape 7% sub recordul istoric atins în data de 18 iulie, de 18.749 de puncte, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre nereuşind să recupereze căderea cauzată de şocul din pieţele globale de la începutul lunii august. În acelaşi timp, în Statele Unite indicele S&P 500 a marcat recent un nou record istoric, în vreme ce indicele pan-european Stoxx 600 a recuperat în întregime scăderea din vară, ceea ce sugerează că declinul pieţei noastre are cauze interne.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Urmează alegeri, motiv pentru care investitorii sunt în expectativă"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al Estinvest, vede alegerile din ţara noastră drept principalul motiv care explică activitatea redusă de la Bursa de Valori Bucureşti din ultima vreme.

Brokerul ne-a spus: "De circa două luni de zile se observă şedinţe cu lichiditate slabă înspre foarte slabă, ceea ce are efect asupra cotaţiilor acţiunilor. Cred că această apatie a pieţei a fost determinată de specualţiile care se fac în spaţiul public legate de unele măsuri fiscale ce ar putea să apară odată cu instalarea noului guvern, cu impact asupra perspectivelor economiei româneşti în anii următori. Urmează alegeri şi probabil că din acest motiv investitorii sunt în expectativă. Dar, probabil că aceste lucruri se vor lămuri după ce noul guvern va fi instalat".

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi în data de 24 noiembrie, fiind urmat de alegerile parlamentare în data de 1 decembrie şi de turul al doilea al prezidenţialelor în data 8 decembrie. Foarte probabil, noul guvern va fi instalat la Palatul Victoria până la finele anului.

Conform directorului de la Estinvest, cel mai apropiat element ce poate dinamiza piaţa noastră bursieră este reprezentat de rezultatele financiare ale companiilor pentru trimestrul al treilea, respectiv primele nouă luni ale anului. "Vedem acest lucru în cazul OMV Petrom unde, publicarea rezultatelor a generat o creştere a preţului acţiunii", a spus Marcel Murgoci.

Dragoş Mesaroş: "Evoluţia pieţei noastre din acest an este peste aşteptări"

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Goldring, atrage atenţia asupra aprecierii de la BVB pe o perioadă mai îndelungată. "Evoluţia din acest an a pieţei noastre este peste aşteptări. Până acum indicele BET-TR are o creştere de 21-22%, după ce anul trecut a avut o creştere de aproape 40%. Suntem în topul burselor din Europa", ne-a spus brokerul.

Printre acţiunile remarcate de directorul de la Goldring se numără Banca Transilvania, cu o creştere de 32% în acest an, BRD cu plus 16%, OMV Petrom - 28%, MedLife - 49%, Aquila - 54%, Digi Communications - 48% sau Sphera Franchise Group - 57%. "Cât am putea spera, ca investitori, să facem în piaţa de capital?", se întreabă oarecum retoric Dragoş Mesaroş.

Apatie la BVB înainte de alegerile politice; Ce aşteptări au brokerii?

"Unii investitori probabil că au preferat siguranţa titlurilor de stat, mai ales că vin alegerile", conform directorului de la Goldring

Inflaţia încă ridicată şi deficitele mari ale ţării noastre sunt printre cauzele ce explică evoluţia mai slabă a acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti din ultimele lui, crede Dragoş Mesaroş.

"Într-adevăr ne-am decorelat în ultima vreme de pieţele externe, dar trebuie să ţinem cont de faptul că, dacă în Europa inflaţia a coborât la 1,7% (n.r. în septembrie), în Statele Unite a scăzut la 2,1%, în vreme ce la noi, chiar dacă este în scădere, se menţine încă ridicată, la 4,6%. De asemenea, avem deficite mari care pot să stârnească îngrijorări în rândul investitorilor legate de modul în care vor fi acoperite. Ar putea fi din taxe şi impozite care să afecteze profiturile companiilor listate la bursă", ne-a spus directorul de la Goldring.

În plus, Dragoş Mesaroş punctează că suntem la începutul sezonului de raportări financiare pentru trimestrul al treilea la BVB, astfel încât unii investitori aşteaptă rezultatele companiilor pentru a lua o decizie de investiţie. "Avem şi emisiuni de titluri de stat Fidelis, cu dobândă de 7% la scadenţe de cinci ani. Probabil că sunt investitori care au preferat siguranţa titlurilor de stat, mai ales că vin şi alegerile. De ce să refuzi un câştig de 7% sigur şi neimpozitat, când există riscul de volatilitate în piaţă?", a completat directorul de la Goldring.

"Este important să nu apară modificări de taxe şi impozite care să afecteze profitabilitatea companiilor", spune Dragoş Mesaroş

Dividendele pe care pot să le plătească companiile şi lipsa unor modificări în ceea ce priveşte taxele care să afecteze profitabilitatea companiilor sunt principalele elemente interne care pot imprima o mişcare de creştere a acţiunilor de la BVB, în următoarele luni, conform brokerului.

"Companiile listate trebuie să vină în faţa investitorilor cu rezultate pozitive. Raportările pentru primele nouă luni sunt foarte importante, deoarece conturează o imagine despre dividendele pe care ar putea să le plătească principalele companii de la BVB din profiturile acestui an. Apoi, este important să nu apară modificări de taxe şi impozite anul viitor, care să afecteze profitabilitatea emitenţilor. Pe lângă faptul că diminuează posibilitatea de acordare a dividendelor, taxele mari scad şi potenţialul de investiţii şi implicit de creştere a companiilor, a conchis Dragoş Mesaroş.

Alin Brendea: "Creşterea incertitudinii blochează luarea deciziilor de investiţii"

Alin Brendea, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Prime Transaction, caracterizează perioda de apatie din ultima vreme de la BVB drept "un reflex bursier specific perioadelor electorale".

Brokerul a scris într-un raport publicat săptămâna trecută: "Inevitabil, alegerile politice induc o stare de incertitudine în piaţă, care este în bună masură normală pentru că mesajul politic se resetează la fiecare patru ani. Politicienii încearcă să convingă alegatorii propunând schimbari (...). Sunt vehiculate multe scenarii de măsuri economice care pot afecta diverse sectoare economice sau economia în ansamblu".

Conform directorului de la Prime, incertitudinea blochează piaţa deoarece bursa funcţionează pe bază de evaluări. "Creşterea incertitudinii pe piaţă tinde să ducă preţurile de tranzacţionare în zona mai scăzută şi blochează luarea deciziilor de investiţii. Este ceea ce orice perioadă dinaintea alegerilor tinde să producă pe piaţă. De altfel, este ceea ce vedem şi în anul curent. Este explicaţia principală a caracterului stagnant al pieţei locale. Trăim o exceptie? Nu, acest lucru s-a mai întamplat şi în 2020 şi în 2016 şi în 2012", spune Alin Brendea.

"Trendurile de creştere ale pieţei s-au oprit cu circa trei luni înainte de data alegerilor, în a doua jumătate a anilor electorali", conform directorului Prime

Brokerul a analizat evoluţia pieţei noastre din preajma ultimelor trei runde de alegeri parlamentare, identificând un tipar pe care piaţa bursieră l-a urmat de fiecare dată.

"În a doua jumătate a anilor electorali, trendurile de creştere pe care se plasa piaţa s-au oprit cu circa trei luni înainte de data alegerilor. În aceste perioade, evoluţiile pieţei au fost laterale cu o uşoară tendinţă de corecţie a cotaţiilor bursiere pe un fond de lichiditate mai degrabă modestă. Spre momentul alegerilor, piaţa începe să revină pe masură ce perioada de incertitudine se apropie de sfârşit şi calculele investitorilor pot returna din nou decizii de investiţii. Indiferent de rezultatul întrecerii politice, un verdict final, oricare ar fi, tinde să fie mai bun decât o perioadă de incertitudine. Acest lucru este confirmat şi de faptul că după şase luni şi după un an, invariabil, piaţa a înregistrat aprecieri semnificative".

"Nu avem motive să fim mai pesimişti decât în urmă cu şase luni", spune Brendea

Evoluţia pieţei noastre din ultimele săptămâni reprezintă un fel de reflex de conservare în faţa unui posibil update informaţional cu măsuri economice de impact, generate de schimbări în structura politica parlamentară, a mai punctat directorul de la Prime Transaction.

"Atunci când vom avea o nouă echipă guvernamentală cu un nou program de guvernare aprobat, piaţa va scăpa de acest balast. Cu siguranţă, ea va anticipa acest deznodamant pe măsură ce ne apropiem de data de 1 decembrie (...). Nu avem motive să fim mai pesimişti decât în urmă cu şase luni. Cu siguranţă, dinamica pieţei se va schimba spre finalul anului. Iar dacă ne uitam la statistici, primul an după alegeri tinde sa fie cu adevarăt pozitiv. Cu pieţele străine la noi maxime, cu un sezon de raportări financiare care ar putea aduce rezultate solide şi cu un capital ce devine mai ieftin pentru actorii din economie, cred ca ar trebui să ne încredem în statistici", a conchis Alin Brendea.

Conform Prime Transaction, după prima jumătate de an ce a urmat alegerilor parlamentare din 2020, indicele BET a avut o creştere de 24%, respectiv de 36% la finele anului 2021. În cazul alegerilor din 2016, creşterea până la finele anului următor, respectiv decembrie 2017, a fost de 14%, în vreme ce în cazul alegerilor din 2012, aprecierea indicelui s-a ridicat la 10% în iunie 2013 şi 36% în decembrie 2013.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Rusia lu Putin e de vină.

    Le-a turnat plumb in șosete investitorilor de la BVB, de cumpara actiuni cu tzaraita... 

    1. Dar si vând cu țârâita...Trendul mare de tot il da SUA, daca iese Trump e razboi economic taxe impuse tuturor etc, daca iese Kamala Harris va fi mai rațional climatul economic. Abia apoi vin alegerile noastre. Cred ca asta a fost pe anul asta, baltim-scadem pe volume f mici un 3-4%

    Extras din raportul de ieri LIH,pagina 21,subsidiara Innobyte,tabel si 'explicatii'

    Profit brut 843.939 96.736 (747.203) (88,54) 

    Impozit pe profit 195.710 32.913 (162.797) (83,18) 

    Reducerea impozitului pe 

    profit cu 83,18% indică, de asemenea, o 

    gestionare eficientă a costurilor fiscale, 

    contribuind la întărirea stabilității financiare. 

    Asadar noi discutam chestii,asteptam lichiditate,vorbim ca am adus emitenti noi,ca mai trebuie din astia,etc,etc,etc. 

    In schimb nu gasim pe nicaieri discutii serioase despre asemenea batai de joc grotesti la adresa investitorilor!Despre un ecarisaj necesar,un -30% scurt si explicatii de la cei care au avut tupeul urias sa scrie asa ceva ! 

    Adica vine o companie si spune actionarilor ca e excelent ca s-a redus aproape cu totul plata impozitului pe profit,ca abia asta e dovada de eficienta.Ceea ce stiau ei pana atunci,ca e bine sa platesti impozit cat mai mare,in cota legala de 16%,nu e bine.E fantastic sa ai companii care au redus cu totul impozitul pentru ca profitul a ajuns zeci de mii de lei.Aha,iar intreg grupul LIH a realizat o performanta fantastica,din moment ce are pierderi si nu mai plateste deloc impozit pe profit.

    Cand scrii asa ceva,o faci pentru ca stii ca in piata de capital de la noi nu conteaza ce livrezi,nu conteaza ce povestesti,nu mai intereseaza pe nimeni nimic,nivelul e atat de jos incat toti sunt cu bagajele la usa,sau USA mai exact.Unde se mai intampla diverse,dar cel putin nu ajungi sa faca misto de tine compania ta. 

    1. Le-a luat banii,nu le arata nimic,acum isi si bate joc de ei.Pai cum altfel cand are capitalizare 45 mil. si a fost si peste 90 anul asta una care livreaza pierderi si se lauda cu asta,deh nu plateste impozit.Goldring ce zice?A,se uita in alta parte si ia comision,la obligatiuni emise,la rascumparari.Si da sfaturi,multe sfaturi.

    castigul sigur si neimpozabil de 7% la bondurile pe 5 ani. fara inflatie e ~2%. cine ia bonduri nu le ia "pt randamente de 7%", le ia sa-si fereasca banii de inflatie pana e ceva de cumparat, ca dupa o crestere de 70% in 2 ani la bursa, si aproape la fel in piata imobiliara, ce sa mai cumperi ca berbecul? bonduri..

    este rusinea rusinilor in ceea ce priveste lichiditatea, interesul, uitati-va la volume, nu la cifrele cu care se lauda ei ca au investitori la bursa. tranzactii coane, nu se fac, nu am cum sa intru, nu am cum sa ies, ca investitor.

    1. Cumpara TVBETETF. Fii destept si lasa-i pe aventurieri sa fie activi. Eu prefer sa cresc cu benchmarkul nostru BET.

      e cea mai buna gluma auzita azi.

    Brokerii nu doresc sa se dea cu opinia vizavi de ce se intampla la TUFE? )) ASF a aprobat oferta publica, intuiesc ca dupa ce actionarul majoritar trece de 95% va incepe procesul de delistare, ca mai apoi sa "optimizeze" portofoliul de active si sa le dea pe 2 bani prietenilor... sper ca gresesc.

    1. Turism Felix S.A. a reuşit în ultimii 15 ani să-şi realibiliteze peste 90% din activele deţinute. Astfel, au fost modernizate, în ordinea finalizării lucrărilor, complexurile hoteliere Nufărul, Termal, Internaţional, Ştrandul Apollo-Felix, precum şi complexul Poieniţa, care a fost adus de la 2* la 3*, iar complexul Mureş a fost reabilitat.Suma totală investită în aceşti ani depăşeşte 50 milioane euro.De asemenea, în 10.10.2015 a fost lansat pe piaţă complexul Lotus Therm Spa&Luxury Resort, unicul complex termal de 5 stele din România. Investiţia a fost realizată prin efortul susţinut de cei cinci acţionari: SIF Transilvania Braşov, SIF Oltenia Craiova, SC Turism Felix SA, SIF Muntenia Bucureşti şi SIF Moldova Bacău şi se ridică la 29.3 milioane euro.

      ei gresesti...

      o delisteaza la 30 mil de euro capitalizare

      cati bani a scos sif 3 din tufe pana acum, dupa ce au investit aatat de mult in societate?

      la fel au facut la Mangalia cu EFO si la Constanta cu COMCM care a fost predat cu tot cu actiunile detinute si la SCUT SA lui Fratila.

      iar ASF-ul doarme de peste un an. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb