APC: ''Mii de consumatori români din întreaga ţară sunt aşteptaţi cu pepenii verzi pe Şoseaua Gării din Brăneşti!''


Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 3 mai 2022

''Mii de consumatori români din întreaga ţară sunt aşteptaţi cu pepenii verzi pe Şoseaua Gării din Brăneşti!''

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare faţă de lipsa de coerenţă a Autoritaţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în furnizarea unor informaţii de interes public pentru consumatori, informează instituţia într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pe site-ul ANSVSA, la secţiunea "Siguranţa alimentelor şi sănătatea publică" au fost ridicate trei notificări care din punctul de vedere al coerenţei informaţiilor conţinute induc în eroare consumatorii şi aduc prejudicii mari acestora, astfel:

- La data de 30 aprilie 2022 ANSVSA a ridicat pe site-ul instituţiei notificarea intitulată "Rechemare produs - pepene verde origine Turcia - SC Microfruits SRL" prin intermediul căreia SC Microfruits SRL invită consumatorii din judeţele Vaslui, Constanţa, Maramureş, Iaşi, Suceava, Dâmboviţa, Ilfov şi Bucureşti să aducă pe Şoseaua Gării din Brăneşti pepenii verzi, origine Turcia, din lotul 108, cumpăraţi din cele 16 magazine din judeţele menţionate mai sus, în intervalul 18 aprilie 2022 - 19 aprilie 2022. Motivul acestei invitaţii îl constituie identificarea în aceşti pepeni a două pesticide (bromopropilat şi imidacloprid) cu un nivel peste limita maxim admisă. (Rechemare_pepene_verde_Turcia_SC_Microfruits_SRL_30.04.2022.pdf (ansvsa.ro)

- La data de 2 mai 2022 ANSVSA a ridicat pe site notificarea intitulată "Rechemare produs-pepene verde origine Turcia - Carrefour" prin intermediul căreia consumatorii sunt anunţaţi de Carrefour că furnizorul lor SC Microfruits SRL a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la clienţi/consumatori a produsului pepene verde, origine Turcia, din lotul 108, comercializat în cele 74 de magazine Carrefour în perioada 18 aprilie 2022 - 20 aprilie 2022. Motivul retragerii de la comercializare, respectiv al rechemării de la consumatori fiind depăşirea valorilor admise de reziduuri de pesticide bromopropilat şi imidacloprid. Totodată, Carrefour le recomandă celor care au achiziţionat acest fruct din magazinele Carrefour să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze în magazinele Carrefour până pe data de 13 mai 2022, urmând să li se restituie contravaloarea în baza bonului fiscal. Totodată, li se sugerează consumatorilor că pot obţine informaţii suplimentare despre acest incident alimentar numai de la SC Microfruits SRL prin intermediul adresei de email comenzi.fruct@gmail.com. (Rechemare_pepene_verde_Turcia_Carrefour_02.05.2022.pdf (ansvsa.ro)

- La data de 2 mai 2022 ANSVSA a ridicat pe site notificarea intitulată "Rechemare produs - pepene verde origine Turcia - Metro" prin intermediul căreia consumatorii sunt anunţaţi de Metro că furnizorul lor SC Microfruits SRL i-a notificat să iniţieze retragerea de la comercializare şi de la clienţi a produsului pepene verde, origine Turcia, din lotul 108. Motivul rechemării acestui fruct de la consumatori, respectiv al retragerii de la comercializare, îl constituie depăşirea valorii admise de reziduuri de pesticide din două pesticide aplicate acestui fruct: bromopropilat şi imidacloprid. Totodată, consumatorii/clienţii magazinelor Metro sunt atenţionaţi să nu consume acest fruct şi să-l returneze până la data de 13 mai 2022, caz în care vor primi contravaloarea pepenilor achizitionaţi. untitled (ansvsa.ro)

Cu privire la cele trei notificări de pe site-ul ANSVSA, Asociaţia Pro Consumatori prezintă ANSVSA-ului, instituţiilor responsabile de sănătatea consumatorilor români şi opiniei publice următoarele observaţii:

- Perioada în care s-a comercializat acest fruct în magazinele Carrefour, 18 aprilie - 20 aprilie 2022, nu corespunde cu cea menţionată de furnizorul SC Microfruits SRL în notificarea de pe site-ul ANSVSA, respectiv 18 aprile-19 aprilie 2022, furnizorul fiind cel care a făcut analizele referitoare la cele două pesticide şi cel care a iniţiat retragerea de la comercializare, respectiv rechemarea de la consumatori.

- Metro nu menţionează în notificarea sa în ce perioadă s-a comercializat acest fruct în cele 25 de magazine ale sale.

- Consumatorii sunt informaţi despre acest incident grav pentru sănătatea lor după 10-12 zile de la momentul în care au fost comercializaţi pepenii în cele 115 magazine din 59 de localităţi.

- Metro şi Carrefour nu oferă informaţii referitoare la data notificării de către furnizorul SC Microfruits SRL cu privire la retragerea de la comercializare, respectiv rechemarea de la consumatori a pepenilor verzi cu pesticide peste limita maxim admisă.

Totodată, reprezentanţii APC adresează ANSVSA-ului următoarele întrebări:

- Care a fost data la care SC Microfruits SRL a informat ANSVSA-ul în legătură cu valorile buletinului de analize realizat de această societate în cadrul programului de autocontrol?

- Care este limita maxim admisă pentru fiecare din cele două pesticide identificate în pepenii din lotul 108?

- Care au fost valorile găsite din cele două pesticide de către SC Microfruits SRL? Aceste valori au fost verificate de către ANSVSA prin analize separate?

- Ce cantitate de pepeni s-a comercializat din lotul 108 în cele 115 magazine?

- Care a fost cantitatea totală de pepeni din lotul 108?

Unde a fost neutralizată cantitatea retrasă de la comercializare?

- În astfel de situaţii, ce sancţiuni sunt aplicate importatorilor/furnizorilor care distribuie fructe cu pesticide peste limita maxim admisă de legislaţia aplicabilă?

- Există sancţiuni complementare pentru abaterile repetate ale importatorilor/furnizorilor de fructe?

- Câte analize a realizat ANSVSA la fructele şi legumele importate din ţări non UE în primele 4 luni din acest an?

- De ce ANSVSA nu creşte frecvenţa analizelor la importurile de fructe/legume pentru a-i descuraja pe importatorii de fructe/legume din ţări non UE, aşa cum a procedat Bulgaria în anul 2020 când a avut 162 de notificări pe platforma RASFF a Comisiei Europene?

- Din păcate, ANSVSA -ul nu acordă importanţa cuvenită unor astfel de notificări, având în vedere faptul că în unele situaţii cum este şi cea prezentată în acest comunicat, fructele sunt consumate de copii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb