Băncile comerciale vor intensifica, în lunile următoare, competiţia pe partea de creditare, a explicat, ieri, domnul Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, adăugând că "apetitul băncilor pentru a se înscrie la programul Prima Casă arată acest lucru".
Domnul Gheţea a declarat: "Eu cred că în lunile următoare vom asista la lansarea de noi produse, în special de produse de creditare, dar, bineînţeles şi de economisire pentru că trebuie să atragem resurse". Domnia sa a mai completat că, până la finalul acestui an, dobânzile la depozitele în lei vor ajunge sub nivelul de 10%, iar cele la credite tot în moneda naţională, sub 15%.
Acelaşi lucru îl doreşte şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, care a explicat, recent, că nivelul dobânzilor la produsele de economisire trebuie să ajungă sub cel al dobânzii de politică monetară, în prezent de 9% pe an. "În aceste condiţii, în care ne îndreptăm spre dobânzi mai mici înseamnă că şi marjele de profit ale băncilor vor fi mai mici şi atunci trebuie să ne concentrăm pe volum", a spus preşedintele CEC Bank.
Anul trecut instituţiile de credit din sistemul bancar românesc au înregistrat profituri extrem de mari, însă, după intensificarea crizei financiare, activitatea de creditare a încetinit semnificativ, iar în primul trimestru din 2009, băncile au afişat câştiguri în scădere.
Domnul Gheţea a completat: "Cred că anul 2009 este un an în care profitabilitatea va fi sacrificată pe altarul prudenţialităţii în sistemul bancar românesc. Toată comunitatea bancară din România este concentrată pe alte chestiuni", spre exemplu stabilitate.
Direcţia de mers a dobânzilor este evidentă şi în opinia domnului Ion Drăgulin,directorul direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, în condiţiile în care inflaţia a intrat pe un trend descendent, iar dobânda de politică monetară a scăzut şi ea.
Domnul Drăgulin a ţinut să mai menţioneze că programul "Prima Casă va da rezultate doar dacă băncile vor găsi surse de finanţare la costuri acceptabile.
1. Foarte bine, vindem leii
(mesaj trimis de Marian în data de 03.07.2009, 14:03)
Vindem leii daca scade dobanda si nu aveti decat sa va descurcati cu inflatia. Asa guvern, asa inflatie, asa trai, normal. Nu stiu decat sa dea din gura si sa ceara sa scada bancile ratele de credit, dar nu se uita ca au o tara in care legea nu se respecta deloc!