Apicultorii români solicită sprijin financiar cu 42% peste plafon

M.F.
Fonduri Europene #Agro-alimentar / 16 septembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Apicultorii români au solicitat în acest an, prin Programul Naţional Apicol (PNA), un sprijin financiar de circa 48,5 milioane de lei, în creştere cu 42% faţă de plafonul prevăzut pentru anul 2018, iar numărul solicitanţilor a crescut cu aproape o mie, au anunţat reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) la Târgul Naţional al Mierii.

"Ultima zi de depunere a cererii pentru sprijinul financiar prin PNA a fost 1 august, iar numărul solicitanţilor a crescut cu aproape o mie faţă de anul trecut. Avem 5.300 de apicultori, care au solicitat 48,5 milioane de lei, iar bugetul pentru anul în curs este de 34 milioane de lei din cele două fonduri, buget naţional şi bugetul UE", a declarat Cristina Şurlea, consilier superior în cadrul APIA, la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii de la Bucureşti.

Ea a precizat că 2019 este ultimul an din acest program, iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu formele asociative din sector vor începe pregătirea viitorului program care trebuie depus la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii aprilie 2019.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a precizat că sunt informaţii la nivelul Uniunii Europene referitoare la creşterea sprijinului european pentru programele naţionale destinate apiculturii cu peste 50%, începând din 2020.

Creşterea numărului de cereri depuse de apicultori pentru obţinerea sprijinului financiar din PNA va reduce proporţional plăţile, astfel încât toţi apicultorii cu cereri eligibile să poată primi banii.

Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul Naţional Apicol, în perioada 2017 - 2019, este de 99,34 milioane de lei, din care suma de 49,67 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.

Programul Naţional Apicol 2017 - 2019 se adresează atât apicultorilor care deţin până la 75 de familii de albine cât şi celor care deţin peste 75 de familii de albine, dar cu condiţii diferite de eligibilitate, şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori.

În 2017, prin PNA, apicultorii au depus 4.587 de cereri eligibile, iar sumele solicitate au depăşit 45 de milioane de lei, în condiţiile în care plafonul anului trecut a fost de 32,5 de milioane de lei.

Cu o producţie anuală de circa 22.000 de tone de miere, România se clasează pe locul trei în Europa, acelaşi loc fiind ocupat şi la efectivele de albine, care au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb