APMGR: "Guvernul trebuie să introducă de urgenţă calculul diferenţiat al taxei clawback"

V.B.
Companii #Sănătate / 17 martie 2014

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere guvernului introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru evitarea dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente cu preţuri accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacienţii români, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

"Continuarea aplicării taxei clawback în forma actuală poate duce şi la distrugerea capacităţilor de producţie farmaceutică din România, care sunt exclusiv producătoare de medicamente generice", se arată în comunicat.

APMGR susţine că a propus deja autorităţilor o soluţie pentru calculul diferenţiat, bazată pe introducerea unei proporţii de maximum 65% în calculul procentajului "p" din formula clawback, aceasta fiind agreată de CNAS şi acceptată de Ministerul de Finanţe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar.

"Un calcul diferenţiat pentru medicamentele cu preţ accesibil, care sunt în majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, care tratează cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum şi antibioticele la preţuri accesibileă", mai menţionează în comunicat.

Potrivit APMGR, încurajarea consumului de medicamente generice rămâne singura soluţie realistă de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacienţilor, în condiţii de menţinere sub control a costurilor publice, asociaţia solicitând autorităţilor să considere, pe termen mediu, excluderea producătorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback.

De asemenea, APMGR continuă să afirme actualizarea periodică a listei de medicamente compensate, dar atrage atenţia că finanţarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealistă şi ar putea crea probleme majore în ceea ce priveşte accesul populaţiei la tratamentele de bază şi salută iniţiativa autorităţilor de a înfiinţa noi organisme specializate care să studieze eficienţa terapeutică şi economică a noilor tratamente.

Pe de altă parte, APMGR face un apel la reţinere şi responsabilitate în comunicarea publică referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacienţilor în suferinţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb